Nyt jyrähti luontaishoitoala: Kuolemalla pelottelun on loputtava

Luontaishoitoalan Foorumi ry pitää kuolemanvaaralla pelottelua epäeettisenä toimintana lobattaessa puoskarilain puolesta. Yhdistyksen mukaan lääkäreiden ammattiliito, Suomen Lääkäriliitto ry ajaa täydentävien hoitojen käytön rajoittamista merkittävältä osalta väestöä. Luontaishoitoalan Foorumi on täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitoja tarjoavien ammatinharjoittajien etujärjestö.

Se lähetti oikaisuvaatimuksen kuolemanvaaralla pelottelevasta väitteestä, joka on julkaistu 15 alueellisessa sanomalehdessä ns. kesähuuhaa-jutussa.

Harmillista lehtien lukijoiden kannalta on, että yksikään kesähuuhaa-jutun julkaissut lehti ei kerro, mitä nämä virheväitteessä tappaviksi julistetut “hoidot” edes ovat. Tämä on perin kummallista, sillä jos jokin menetelmä nostaisi syöpäkuolleisuutta todistetusti niin paljon kuin virheellinen kuolleisuusväite esittää, niin kyseessä olisi jo paha kansanterveyskriisi, melkein pandemiaan verrattava. Kansalle pitäisi kiireesti jakaa tietoa ja valistusta, jotta se osaisi välttää vaaroja, mutta ei turhaan välttelisi luontaishoitoja, joiden hyödyistä on tutkitusti näyttöä.

Miksi kukaan ei toimi?

Miksi viranomaiset eivät tee mitään, jos syöpäkuolleisuuden nousu esimerkiksi joogan, mindfulnessin tai aromaterapian vuoksi on hälyttävää? No siksi, että väite on propagandistinen, ei totuudellinen.

Ongelmallista uskomushoitolaki/puoskarilakipyrkimyksessä on Lääkäriliiton ammattilehdessään antama tieto, että esimerkiksi akupunktio, kiropraktiikka, lymfahieronta, naprapatia, osteopatia, jäsenkorjaus ja vyöhyketerapia ovat ammattiliiton mukaan tehottomia, mutta kuitenkin vaarallisina hyljeksittäviä “uskomushoitoja”. (Ruskoaho J, Vuorenkoski L. Lääkärit suhtautuvat kriittisesti uskomushoitoihin. Lääkärilehti 71 (39/2016): 2446-2448 ).

Hämmentävää on, että näiden kaikkien hyödyistä kuitenkin on tutkimusnäyttöä ja osa on Suomessa virallisesti hyväksyttyjä hoitoja! On vaikea tietää, mitä kaikkia hoitomuotoja lääkäriliitto pyrkii puoskarilaillaan karsimaan suomalaisten hoitovalikoimalistalta.

Aluelehdet nielaisivat kampanjasyötin

Pelotteleva ja propagandistinen kirjoitus levisi 15 aluelehteen, jotka kritiikittömästi julkaisivat virheitä sisältävän Lääkäriliiton puoskarilakikampanjan tavoitteita tukevan joukkolevitetyn jutun “Terveydenhoidon ammattilaiset ovat liian passiivisia” – Huuhaa saa julkisuutta, kun ammattilaiset eivät tule esille, sanoo professori Juhani Knuuti | Uutissuomalainen | Etelä-Suomen Sanomat. Juttu on maksumuurin takana.

En hämmästele, että luontaishoitoalan etujärjestö nousi takajaloilleen. Olen pikemminkin ihmetellyt, miksi se on antanut vuosikausia hakata itseään kuin vierasta sikaa. Luontaishoitoala on vaatimattomasti vaieten sallinut omien ammattilaistensa eritasoisen panettelun ja halventamisen mediassa puuttumatta siihen millään tavalla.

Loppuiko kärsivällisyys?

Nyt taisi kärsivällisyys loppua. Vai onko niin, että ala on ollut heikosti järjestäytynyt, joten ei ole ollut “paukkuja” vastarintaan vääryydeksi koettua lääkäreiden ammattiliiton ja sen tukijoiden toimintaa vastaan? Lääkäriliitto on todella voimakas ja taloudellisesti vahva lobbari. Sillä on hyvät suhteet liike-elämän ja politiikan vaikuttajiin. Lääkärikansanedustajista osa kannattaa puoskarilakia ja he saavat äänensa erittäin hyvin kuuluviin mediassa.

Milloin olet nähnyt, kuullut tai lukenut mediassa puoskarilakikaavailuihin kriittisesti suhtautuvien näkemyksiä? Minä en ole nähnyt, kuullut tai lukenut koskaan. Tällainen ei voi olla tervettä median toimintaa demokraattisessa maassa, jossa tutkimustiedon mukaan noin kolmannes aikuisista käyttää vuosittain jotakin täydentävää metodia tavanomaisen lääkärinhoidon rinnalla, ei sitä korvaavana.

Lisäksi suurin osa käyttäjistä ilmoittaa tutkimustiedon mukaan saaneensa niistä apua. Näiden ihmisten ääni ei kuulu mediassa. Kuuluu vain niiden ääni, jotka näkevät täydentävät hoitajat tietämättöminä huijareina ja hoitomuodot huuhaana. Kummallista.

Oikaisuvaatimus

Virheellisen kuolleisuusväitteen sisältävän jutun aluelehdille välittäneen Uutissuomalaisen uutispäällikkö ja toimitusjohtaja Matti Pietiläinen sai 2.7.2021 Luontaishoitoalan Foorumin puheenjohtajalta, Ilkka Westmanilta kirjeen.

Westman vaatii siinä oikaisua lehdissä esitettyyn väitteeseen ”Tutkimukset osoittavat, että jos syöpähoidon aloittaminen viivästyy ja valitsee uskomushoidon, kuolleisuus nousee kymmeniä prosentteja”.

Luontaishoitoalan Foorumi ounastelee, että virheellisten väitteiden tarkoitus näyttäisi olevan luontaishoitajien ja luontaishoitojen käyttäjien pelottelulla edistää puoskarilain toteutumista, joka on Lääkäriliiton julkilausuttu tavoite.

Luontaishoitoalan Foorumin oikaisuvaatimuksessa todetaan, että syöpäsairaiden luontaishoitojen käytön kuolleisuusvaikutuksia koskeva väite ei perustu tutkimustietoon, vaan se on virheellinen ja potilaille potentiaalisesti haitallinen, koska oireita lievittävä täydentävä hoito voi jäädä pelottelun vuoksi saamatta. Oikasuvaatimuksen perustelut on luettavissa Luontaishoitoalan Foorumin sivuilta Maakuntalehdet | Luontaishoitoalan Foorumi ry