Karita tuohtui Saara-Sofian puoskaripuheista

Karita Aaltonen on mainio esimerkki upean erikoissairaanhoitomme ja täydentävien hoitojen joustavasta liitosta.  Karita sairastui aivosyöpään. Viimeisestä glioblastooma-leikkauksesta on kulunut yhdeksän vuotta. Neljä vuotta sitten julkaistiin hänen ensimmäinen kirjansa Uskalla parantua, jossa hän kehui Tampereen yliopistollisen sairaalan henkilökuntaa ja sanoi:

Suurin missioni on saada lääketiede ja täydentävät hoidot kulkemaan käsi kädessä potilaan parhaaksi. Ei toisiaan vastaan vaan yhdessä, toisiaan tukien. – Karita Aaltonen

Kokoomusnaisten puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén esitti äskettäin Ylellä puoskarilakitoiveita ja ehdotti, että myös syöpää sairastavien vapautta valita itsenäisesti ilman lääkärin lupaa (=”yhteistyötä”) hoitonsa pitäisi puoskarilailla rajoittaa. Yle: Kokoomuksen kansanedustaja ajaa puoskarilakia. Näistä Karita tuohtui.

Onko todella niin, että tarvitsen lähetteen tai luvan?

Omiin hoitokokemuksiinsa viitaten hän kommentoi kansanedustajan julkisuuteen antamia lausuntoja facebook-päivityksessään tänään 7.7.2021

“Kuulepa nyt Kokoomus ja Saara-Sofia Sirén ja te kaikki jotka niin kiivaasti ajatte sitä puoskarilakia käytäntöön. Jälleen kerran.

Onko todella niin, että meidän kansalaisten pitäisi tulla lääkärin pakeille hakemaan “jotain lähetettä tai lupaa” että voimme mennä haluamiimme täydentäviin hoitoihin. Huh huh. Minä ja miljoonat muut suomalaiset olemme kyllä sitä mieltä, että meillä kansalaisilla on oikeus ihan itse valita minkälaisiin hoitoihin haluamme, tai emme halua mennä.

Puoskarilailla halutaan evätä täydentävät hoidot (joita tietämättömät kutsuvat puoskari-, vaihtoehto,- tai uskomushoidoiksi) juurikin varsinkin kaikkein “hauraimmilta” ihmisryhmiltä kuten kuten lapsilta, vanhuksilta ja esim. syöpää sairastavilta. Ja juurikin ne “hauraimmat” kuten esim. syöpää sairastavat tarvitsevat KAIKEN MAHDOLLISEN AVUN – niin lääketieteen – kuin täydentävien hoitojenkin saralta.

Itse en olisi tässä ilman lääketieteen hoitoja ja täydentävien hoitojen hyvinkin laajaa skaalaa. YHDESSÄ. Se, että itse saa valita, pitää olla ihmisen oma asia ja kansalaisoikeus. Ei lääkärin päättämää.

Lääkärit eivät ole täydentävien hoitojen asiantuntijoita. Heillä ei ole siihen koulutusta joten miten he voisivat olla potilaan valinnoista päättämässä. Se olisi sama kuin olisin syöpähoitojeni aikana käynyt kysymässä mun ostepaatiltani sädehoitojen tai sytostaattien mittauksista ja määristä. Lääkärit ovat lääketieteen ammattilaisia – eivät täydentävien hoitojen ammattilaisia.”

Karitan toinen kirja Valoa lautasella, jonka hän on kirjoittanut yhdessä Kaie Hakosen kanssa, ilmestyi viime vuonna.

Karita ei ole tutkimustulos, hän on valoisa esimerkki siitä, miten yhteiskunnassa olisi viisasta järjestää terveys- ja hoitopalveluita.

Moni muukin on ihmetellyt kokoomusnaisten puheenjohtajan Yle-ulostuloa, jossa Saara-Sofia Sirén väheksyi täydentäviä hoitoja ja epäsuorasti väitti täydentäviä hoitoja ja hoitajia niin vaarallisiksi, että ihmisiä pitäisi suojella lailla näiltä, pääasiassa naisilta (tai naisoletetuilta).

Yksi ihmettelijä on mies (tai miesoletettu) Jouni Jämsä, joka kirjoitti puheenvuoron Kokoomus Naisten Saara-Sofia Sirén rajaisi yrittäjänaisten ja sairaiden oikeuksia | Uusi Suomi Puheenvuoro