Mitä ovat täydentävät hoidot?

Täydentävät hoidot tarkoittavat hoitamisen ja terveyden edistämisen muotoja, jotka eivät yleensä kuuluu viralliseen terveydenhuoltojärjestelmään. Ne jaetaan tavallisesti kolmeen pääryhmään:

  • Hoitajan tarjoamat hoidot, kuten akupunktio, vyöhyketerapia, reiki, Rosen-terapia, aromaterapia, kalevalainen jäsenkorjaus, kuppaus jne. Osteopatia, kiropraktiikka, naprapatia ja hieronta ovat hoitomuotoja, jotka joissakin maissa luokitellaan CAM (Complementary and Alternative Medicine)-hoidoiksi. Suomessa koulutettu osteopaatti, naprapaatti, kiropraktikko ja hieroja ovat virallisesti Valviran rekisteröimiä hyväksymiä ammattinimikkeitä, kuten ovat myös esimerkiksi lääkäri, psykologi, psykoterapeutti ja fysioterapeutti.
  • Itsehoitomenetelmät, joita ovat mm. jooga, mindfulness ja erilaiset rentoutustekniikat.
  • luontaistuotteet, kuten yrtit, rohdokset, hivenaineet ja lisäravinteet

Lisäksi täydentäviksi hoidoiksi tai täydentäväksi ja yhdistäväksi lääketieteeksi (CIM, Complementary and Integrative Medicine) luetaan kokonaiset hoitojärjestelmät, kuten antroposofinen lääketiede, perinteinen kiinalainen lääketiede ja intialainen (ayurvedinen) lääketiede, homeopatia sekä joissakin maissa perinneparannus.

Kansainvälisesti käytetään myös termiä täydentävät ja yhdistävät terveysnäkemykset (CIH, Complementary and Integrative Health approaches).

Täydentävien hoitojen käyttö on melko yleistä kaikkialla maailmassa. Suomessa käyttäjiä (=käyttänyt jotakin hoitomuotoa vähintään kerran viimeksi kuluneiden 12 kk:n aikana) on tuoreimman tutkimuksen mukaan 51 % aikuisista suomalaisista (16 vuotta täyttäneistä). Tiedote medialle 9.8.2023, ks myös    Täydentävät hoidot ovat tutkitusti hyödyksi suomalaisille | Voi hyvin (terve.fi)

Tutkimusartikkeli: Pyykkönen, M., Aarva, P., Ahola, S., Pasanen, M. and Helin, K. Use of complementary and integrative health in Finland: a cross-sectional survey. BMC Complement Med Ther 23, 279 (2023). https://doi.org/10.1186/s12906-023-04088-4.

Suurin osa suomalaisista on joskus elämänsä aikana itse tai joku perheenjäsen on käyttänyt tai kokeillut jotakin täydentävää hoitomuotoa. Vuolanto ym. 2020. Alan tutkimus on Suomessa hyvin vähäistä, mutta on vilkastumassa.

Euroopassa käytetään termiä Complementary and Alternative Medicine – CAM (täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot), josta lisätietoja sivustolta Eurocam. Yhdysvalloissa puhutaan täydentävästä ja integroivasta terveydestä. Tutkimuskeskus on nimeltään National Center for Complementary and Integrative Health.

Termeistä myös Tampereen yliopiston Radio Moreenini ohjelmassa 10.2.2021 Kiistanalainen mutta kiehtova vaihtoehtohoitojen tutkimus kiinnostaa ja nostattaa keskustelua – Radio Moreeni 98,4 MHz (tuni.fi)

Tutkimusta  ja terveyspolitiikkaa käsittelevä seminaari. Videotallenne ja materiaalit Täydentävät ha vaihtoehtoiset hoidot – haaste ja mahdollisuus. Tutkimusta, tietoa ja terveyspolitiikka. Seminaari 14.1.2020 Helsingin yliopisto. Biomedicum. Materiaalit | Vaihtoehtohoitoihin ja rokotteisiin liittyvä lääketiedekriittisyys (utu.fi)

Keskustelu Yle Areenassa Lääketieteen ja vaihtoehtoisten hoitojen vastakkainasettelu ei auta potilasta 21.11.2016

Toimittaja Matleena Ylikosken juttu Yle uutisten sivuilla 25.11.2016.

Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot. Tieteellinen tutkimus ja sen haasteet. Tutkimusseminaarin 13.11.2015 aineisto.  Esitelmätiivistelmät  eivät ole enää (lokakuussa 2023) saatavilla yliopiston sivuilla. Ne löytyvät Tampereen yliopiston kirjastosta ja Liinanblogista  https://liinanblogicomblog.files.wordpress.com/2015/12/cam-seminaari2013111520abstraktit1.pdf

Päivitetty 9.10.2023