Täydentävät hoidot?

Täydentävät hoidot tarkoittavat hoitamisen ja terveyden edistämisen muotoja, jotka eivät yleensä kuuluu viralliseen terveydenhuoltojärjestelmään. Ne jaetaan kolmeen pääryhmään:

  • luontaistuotteet, kuten yrtit, rohdokset, hivenaineet ja lisäravinteet
  • kehomielihoidot, kuten jooga, akupunktio, osteopatia, kiropraktiikka, naprapatia, vyöhyketerapia, parantava kosketus, reiki, Rosen-terapia, aromaterapia, kalevalainen jäsenkorjaus, Kajavaterapia, kuppaus jne.
  • kokonaiset hoitojärjestelmät, kuten antroposofinen lääketiede, homeopatia, kiinalainen ja intialainen (ayurvedinen) lääketiede.

Täydentävien hoitojen käyttö on melko yleistä kaikkialla maailmassa. Suomessa käyttäjiä arvioidaan olevan noin kolmannes aikuisväestöstä. Alan tutkimus on Suomessa hyvin vähäistä, mutta on vilkastumassa.

Keskustelu Yle Areenassa Lääketieteen ja vaihtoehtoisten hoitojen vastakkainasettelu ei auta potilasta 21.11.2016

Toimittaja Matleena Ylikosken juttu Yle uutisten sivuilla 25.11.2016.

Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot. Tieteellinen tutkimus ja sen haasteet. Tutkimusseminaarin 13.11.2015 aineisto.

Euroopassa käytetään termiä Complementary and Alternative Medicine – CAM (täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot), josta lisätietoja sivustolta Eurocam. Yhdysvalloissa puhutaan täydentävästä ja integroivasta terveydestä. Tutkimuskeskus on nimeltään National Center for Complementary and Integrative Health.