Täydentävät hoidot?

Täydentävät hoidot tarkoittavat hoitamisen ja terveyden edistämisen muotoja, jotka eivät yleensä kuuluu viralliseen terveydenhuoltojärjestelmään. Ne jaetaan kolmeen pääryhmään:

  • luontaistuotteet, kuten yrtit, rohdokset, hivenaineet ja lisäravinteet
  • kehomielihoidot, kuten akupunktio, jooga, mindfulness, vyöhyketerapia, parantava kosketus, reiki, Rosen-terapia, aromaterapia, kalevalainen jäsenkorjaus, Kajavaterapia, kuppaus jne. Osteopatia, kiropraktiikka, naprapatia ja hieronta ovat hoitomuotoja, jotka joissakin maissa luokitellaan CAM-hoidoiksi. Suomessa koulutetut ammattilaiset ovat virallisesti (Valviran) hyväksymiä ammattinimikkeitä, kuten ovat esimerkiksi lääkäri, psykologi, psykoterapeutti ja fysioterapeutti.
  • kokonaiset hoitojärjestelmät, kuten antroposofinen lääketiede, kiinalainen ja intialainen (ayurvedinen) lääketiede, homeopatia ja perinneparannus.

Täydentävien hoitojen käyttö on melko yleistä kaikkialla maailmassa. Suomessa käyttäjiä (käyttänyt jotakin hoitomuotoa vähintään kerran viimeksi kuluneiden 12 kk:n aikana) arvioidaan eri tutkimusten mukaan olevan noin 20-30 prosenttia aikuisväestöstä. Suurin osa suomalaisista on joskus elämänsä aikana itse tai joku perheenjäsen on käyttänyt tai kokeillut jotakin täydentävää hoitomuotoa. Vuolanto ym. 2020. Alan tutkimus on Suomessa hyvin vähäistä, mutta on vilkastumassa.

Euroopassa käytetään termiä Complementary and Alternative Medicine – CAM (täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot), josta lisätietoja sivustolta Eurocam. Yhdysvalloissa puhutaan täydentävästä ja integroivasta terveydestä. Tutkimuskeskus on nimeltään National Center for Complementary and Integrative Health.

Termeistä myös Tampereen yliopiston Radio Moreenini ohjelmassa 10.2.2021 Kiistanalainen mutta kiehtova vaihtoehtohoitojen tutkimus kiinnostaa ja nostattaa keskustelua – Radio Moreeni 98,4 MHz (tuni.fi)

Tutkimusta  ja terveyspolitiikkaa käsittelevä seminaari. Videotallenne ja materiaalit Täydentävät ha vaihtoehtoiset hoidot – haaste ja mahdollisuus. Tutkimusta, tietoa ja terveyspolitiikka. Seminaari 14.1.2020 Helsingin yliopisto. Biomedicum. Materiaalit | Vaihtoehtohoitoihin ja rokotteisiin liittyvä lääketiedekriittisyys (utu.fi)

Keskustelu Yle Areenassa Lääketieteen ja vaihtoehtoisten hoitojen vastakkainasettelu ei auta potilasta 21.11.2016

Toimittaja Matleena Ylikosken juttu Yle uutisten sivuilla 25.11.2016.

Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot. Tieteellinen tutkimus ja sen haasteet. Tutkimusseminaarin 13.11.2015 aineisto.  Esitelmätiivistelmät löytyvät yliopiston sivuilta  CAM-seminaari%20131115%20abstraktit[1].