Täydentävät hoidot – irti masennuksesta osa 4

Pallokukka

Täydentäviä hoitomuotoja, kuten meditaatiota, joogaa, reikiä, shiatsua, vyöhyketerapiaa, rosenterapiaa ja shamanismia käytetään kehon ja mielen hyvinvoinnin kohentamiseen.  Selviytymistarinoiden kirjoittajat kertoivat turvautuneensa näihin, kun apu psykoterapiasta ja/tai lääkkeistä ei tuntunut riittävältä.

Tässä kirjoituksessa raportoin, mitä masennustaan täydentävillä hoidolla hoitaneet ihmiset itse kertoivat kokemuksistaan. Kooste perustuu 28 kirjoitukseen, jotka sain vastauksina viime joulukuussa esittämääni kirjoituspyyntöön, joka julkaistiin Vaihdetaan myyttiä -rankkaa puhetta psykiatriasta –blogijuttuni yhteydessä. En anna hoito-ohjeita enkä pyri tulkitsemaan kertojien tekstejä. Ne puhuvat itse puolestaan.

Otteita selviytymistarinoista:

Sattumalta löysin meditaation

 ”Kaikkein pahimpana aikana, kun kaikki oli kaatunut elämässä käsiin, avasin sattumalta intialaisen meditaatio-opettajan Eknath Easwaranin kirjan, joka puhutteli minua ahdistuksessani niin että päätin kokeilla seurata herran ehdotuksia. Ne olivat seuraavanlaiset:

  • meditoi päivittäin puoli tuntia tekstejä joitten kaltaiseksi haluaisit tulla
  • valitse itsellesi mantra ja hoe sitä mielessäsi sen sijaan että ajatukset velloisivat taukoamatta
  • aseta toisten hyvä oman aikasi edelle
  • lue eri uskontojen ylevää ihmiskuvaa levittäviä kirjoja
  • pyri tekemään yksi asia kerrallaan ja pidä mielesi siinä
  • opettele nauttimaan terveellisistä huveista ja luovu epäterveellisistä
  • hidasta äläkä kaahaa päiviäsi läpi 
  • vietä aikaa toisten samanhenkisten ihmisten seurassa.”

Jälkeenpäin ajateltuna voin vain ihmetellä miten minulla riitti masentuneena tarmoa kokeilla, ja uskon sen johtuvan siitä että vastuullani oli kaksi pientä lasta. Se motivoi yrittämään mitä tahansa, koska vaihtoehto olisi ollut heidän elämänsä pilalle meno. Seuraan tätä päiväohjelmaa edelleen nyt neljä vuotta myöhemmin. En ole enää ollut masentunut vaan päinvastoin täynnä elämänhalua ja energiaa, sekä uskoa tulevaisuuteen, sillä masennuksesta jo toivuttuani elämässäni tapahtui monia entistäkin kurjempia ja rankempia tapahtumia, mutta selvisin niistä masentumatta uudelleen.

Hämmästyttävää kyllä, kun rupesin testaamaan noita yllä kuvailemiani vinkkejä, jotka vaativat mm. sen että rupesin menemään tosi aikaisin nukkumaan ja nousemaan vastaavasti tosi aikaisin aamulla ehtiäkseni meditoida ennen lasten heräämistä, toivuin parissa kuukaudessa iänikuisen masennukseni syövereistä nykyiseen normaaliin.

Yllämainitun intialaisen opettajan seuraamisen toimivuus on saanut minut ajattelemaan, että hyvä elämä on itsessään täyteläinen hoito masennukselle, ja masennus puolestaan merkki siitä, ettei elämä ole hyvää. Meidän yhteiskunnassamme monikaan ei tule edes ajatelleeksi kokeilla noita yksinkertaisia yllä luettelemiani asioita, vaan ihmiset kiiruhtavat miettimättä syntyjä syviä ja ovat kuitenkin liikaa yksin omiin ajatuksiinsa ja omiin huveihinsa uppoutuneina alkoholia sun muuta epäterveellistä ´lääkkeeksi´ vedellen.”

Kirja johdatti joogaan

”Kundaliinijoogaan tutustuin sattumalta. Vointini olleessa huonoimmillaan, lukeminen sängyssä oli ainoa asia mitä pystyin edes jotenkuten tekemään. Käsiini osui vaimon jostain hankkima kirja  ”Meditation As Medicine”. Halvan pokkarin näköinen läpyskä, pelkkää tekstiä (sekin englanniksi) ja käsin piirrettyjä kuvia.

Syvimmän vaikutuksen teki esipuheen seuraava yhteenveto: Tie paranemiseen on sinussa itsessäsi. Pidät käsissäsi avainta tämän matkan onnistumiseen. Harjoittamalla Medicin Meditaatiota aktivoit luontaisen parantamisen voiman joka sinussa on. Voiman, joka sallii kehosi, mielesi ja henkesi parantaa itse itsensä. On aika ottaa tämä voima käyttöön. Kirja antaa sinulle työkalut. Aloitetaan.

Selailin kirjaa ja huomasin, että siinähän on selkeitä harjoitteita, ei siis pelkkiä viisaita lauseita, joita olin jo lukenut ihan tarpeeksi. Oli paranemiskertomuksia vaikeistakin tapauksista, mutta ei kuitenkaan mitään nopeita ihmeparanemisia. Oli nähtävä vaivaa, tehtävä tunnollisesti ja kärsivällisesti harjoituksia. Aloin varovaisesti kiinnostua. Aloin toivoa ja sitten uskoa ja vakuuttua. Lausuin sisäisesti: minä parannan tällä itseni.   

Kirjan Meditation as Medicine kirjoittaja Dharma Singh Khalsa on amerikkalainen alun perin anestesialääkäriksi ja kivun hallintaan kouluttautunut mies. Khalsa kehitti kundaliinijoogasta oman metodinsa, Medicin Meditaation. Mennessäni sitten myöhemmin kundaliinijoogaryhmiin totesin, että kirja on kuin onkin  käytännössä kundaliinijoogan oppikirja.

Minulle Khalsan metodi oli hyvä, en ehkä olisi jaksanut lähteä joogaryhmiin mutta yksittäisiä harjoituksia kotona jaksoin tehdä. Oli hiukan huvittavaakin havaita, että jälleen kerran opin uuden asian samoin kuin aikaisemminkin elämässäni. Luonteva tapa oppia uusia asioita on opiskella asiaa ensin yksikseni kirjasta. Samalla metodilla opettelin 12-vuotiaana kitaransoiton Jokapoika-lehden kursseilta. Rintauinnin opettelin niin ikään kirjasta. Ja nyt joogalla itsensä hoitaminen, mikä ajan myötä (noin vuosi) paransikin minut. Käytin myös muita vaihtoehtohoitoja ja kävin psykoterapiassa. Alussa söin lääkkeitä, jotka turruttivat. ”    

 Henkimaailma, yrttipuhdistus

”Nyt olen ruvennut pikkuhiljaa toipumaan, kun olen lukenut paljon henkisen kasvun kirjallisuutta ja ymmärtänyt että intuitiot olivat viestejä henkimaailmasta. Kävin aluksi terapiassa jonkun verran, mutta en kokenut saavani siitä apua ja lopetin sen. Minulla on tällä hetkellä pieni lääkitys. Kaikki nämä Maya-kalenterin päättymiset ja tässä ajassa olevat henkiset muutokset ovat osaltaan auttaneet minua ymmärtämään itseäni ja olen pikkuhiljaa toipumaan päin.”

”…sieltä apuni olen hakenut! (kirjoittaja kävi Rosen-terapiassa) Homesairastaminen on vaikuttanut psyykkiseen puoleeni erittäin vahvasti. Yrttipuhdistus on auttanut, samoin kuin se että löysin tietoa lisäravinnosta. Minulla kyllä varmaan vaihdevuosioireet liittyvät myös kuvioon. Olen siis ravintolisillä ja vitamiineilla hoitanut itseäni jo joitakin vuosia ja nyt tuntuu, että elämä voittaa…”

 ”Piikkimatto, auttoi rauhoittumaan, samoin eteeriset öljyt”

”Viime kesänä löysin perhekonstellaation! Se on ollut huikea matka sukuuni ja sen erilaisiin tunnesidoksiin!”

”Shamanismi. Löysin voimaeläimet avuksi sekä tulen, savun, suitsukkeet, sulat ym.”

Reiki, shiatsu, vyöhyketerapia

”Opiskelin kerran itse reikihoitajaksi (ykkös- ja kakkoskurssit) ja kävin jonkin verran hoidoissa silloin, kun vielä olin työelämässä. Voisin jopa väittää, etten olisi pärjännyt näin hyvin, jollen olisi kokenut niitä hoitoja. Hoitaja, jolla kävin, oli minusta erittäin fiksu ihminen, kävimme paljon älynystyröitä hierovia keskusteluja.

Kävin myös kerran shiatsuhoidossa, jonka jälkeen olo oli suunnilleen samanlainen, eli voimaa tuli hirmuisesti lisää.

Vyöhyketerapiaa kokeilin myös, ja siitäkin tuli hyvä olo. Kaikissa näissä on minusta puolensa, ainoa este niiden käytölle on oikeastaan hinta. Olen itse silloin tällöin hoitanut ihmisiä reikihoidolla, mutten kehtaa ottaa siitä maksua, kun en voi taata tuloksiakaan.”

 Elämäntavat ja asenteet

”Olen ulkoillut säännöllisesti. Kävelyt ovat usein auttaneet edes hetkittäin piristämään oloani. Olen toisinaan ottanut kävelyretkilleni kameran mukaan ja kuvaaminenkin on voimauttanut minua.”

”Raittius pitäisi julistaa masennushoitomuodoksi, sillä alkoholi sekä aiheuttaa että ylläpitää masennusta minkä lisäksi se nollaa useimpien masennuslääkkeitten tehon (opin tämän lääkärikonferenssissa). Ja vielä kaiken kukkuraksi omien ongelmien käsittely jää puolitiehen jos ihminen juo ne unohtaakseen. Pitää olla selvin päin voidakseen repiä ne juurineen irti.”

”Toivoisin niin, että ihmiset heräisivät sille kaikelle humpuukille, mitä heille syötetään joka suunnasta ja huomaisivat, että kaikki se viisaus mitä jokainen tarvitsee asuu jokaisen sisällä. Kukaan muu ei voi tietää paremmin kuin sinä itse, mikä on sinulle parasta! He voivat vain ehdotella, mutta jokainen tietää itse, jos vain kuuntelee sisäistä viisauttaan.”

”Terveys on niin valtavan monitahoinen asia. Kokemuksellisesti voin sanoa, että kaikki mitä syö, juo, hengittää, urheilu…perimä, elämän kokemukset, kehollinen tulehdustila… Uskon kuitenkin, että sen, mitä tiedostamattomastamme saamme tietoiseen käsittelyyn ja josta voimme päästää irti, vapauttaa meitä tekemään parempia valintoja itseämme kohtaan. Tiedostamamme ei välttämättä myöskään periydy.”

Sairaus mahdollisuutena

Neliosaisen Selviytymistarinat –kirjoitussarjan lopetan  tiivistelmään nimimerkki Anan kommentista,  jonka hän lähetti Vaihdetaan myyttiä-kirjoitukseen blogissa 16.12.2013:

”Masennus tai mikä tahansa sairaus on mahdollisuus oppia itsestä jotain uutta, tehdä muutos parempaan, opiskella omaa itseä. Se on vihje alkaa ottaa vastuu omasta itsestä. Mikään pilleri ei tätä muutosta voi tuoda vaan oman itsensä rehellinen katsominen ja hyväksyminen, vanhoista epäterveellisistä toimintamalleista irti päästäminen ja sitä kautta muutoksen tekeminen. Masennus voi olla suurin lahja, jonka itsellesi annat, jotain niin rankkaa, että muutoksen tekeminen tulee välttämättömäksi.

Ymmärrän, että muutos on monille niin pelottavaa, että mieluummin valitsee tunteiden tasoittamisen lääkkeillä ja siten elämä jatkuu samalla turvallisella radalla. Mutta masennuksen “lähdettä” ne lääkkeet eivät poista, niin kuin ei mitkään muutkaan lääkkeet yleensä. Lääkkeet hoitavat oiretta (mikä joissain tapauksissa voi olla täysin suositeltavaa ensiavuksi), mutta sairauden ytimeen ne eivät ikinä pääse käsiksi. Siihen perimmäiseen syyhyn, mikä takia ihminen sairastui.

Me ihmiset ollaan opetettu uskomaan, että sairaus (mielen taikka kehon) on jotain ulkopuolista, joka vaanii meitä ja iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta. Tätä sairautta sitten lääkärit lääketeollisuuden avulla lähtevät parantelemaan. Mikään sairaus ei kuitenkaan tapahdu meille “sattumalta” tai pääse meihin ilman, että me itse vaikutamme siihen. Ihminen on monimutkainen kehon, mielen ja hengen yhdistelmä, jonka tasapainoon me aivan itse vaikutamme mm. jokaisella valinnallamme, teollamme, ajatuksellamme, tunteellamme ja ravinnollamme. Kaikki vaikuttaa meihin – ympäristö jossa elämme, perhe johon synnyimme, tunteet joita emme näytä ja patoamme sisällemme, sisäiset intohimomme, joita emme toteutua, elämämme, joita usein elämme joitain toisia varten….

Toivonkin syvästi, että ihmiskunta pikkuhiljaa herää hoitamaan ihmistä kokonaisvaltaisena henkisenä olentona. Ja että alamme ottamaan vastuun omista itsestämme! Lääkkeet voivat pelastaa ihmishenkiä, mutta onnellisuutta ja tasapainoa niillä on turha hakea. Se tehtävä jää meille.”

Kiitos, Ana, Kirjoitat sykähdyttävästi. Minäkin  toivon, että jokainen masentunut, ahdistunut ja surullinen löytää ikioman tiensä voittaa vaikeutensa ja ylittää synkän virran sinne rannan valoisammalle puolelle.  Kaunista kevään odotusta kaikille.

Selviytymistarinat -kirjoitussarjan osat ovat:

Lähipiiri, ystävät ja oma toiminta – irti masennuksesta osa  1

Lääkkeistä hyötyä ja haittaa – irti masennuksesta osa  2

Terapiassa –  irti masennuksesta osa  3

Täydentävät  hoitomuodot – irti masennuksesta osa  4 (tämä kirjoitus)

Voimametsä