Eurooppalainen sademetsä

Vihreää paikassa Los Tilos, La Palma.

Vihreää paikassa Los Tilos, La Palma.

La Palma 3 Los Tilos

Yltäkylläisen vihreässä ja kosteassa lehtotyyppisessä maastossa ei tunnu, että olisin karulla tulivuorisaarella. En olekaan, sillä pikkuisella saarella on monenlaista ilmastoa ja maisemaa. Pohjoisessa vehreämpää, etelässä karumpaa. Kanarian saarille on kehittynyt myös subtrooppisia metsäalueita. La Palmassa tällainen laurisilva-metsä on saaren pohjoisosassa Los Tilosin alueella.

Vehreys muistuttaa hieman suomalaista kesäistä lepikkoista koivumetsää ketunleipineen. Puut ovat kuitenkin isompia ja maisemat vuoriston vuoksi jylhempiä.

Olen eurooppalaisessa sademetsässä.

Tunneli La Palma

Tunnelin kautta edetään syvemmälle metsään. Metsässä roikkuu pitkiä liaanimaisia köynnöksiä. Kuuluu lintujen liverrystä, vaikka on talvi.   Paksu vihersammal peittää suurten puiden juuria.

Satumaiset juuret La Palma

Käveltymme puolitoistatuntia ylämäkeä puiden ja kasvien siimeksestä nousee esiin kyltti näköalapaikalle. Lähdemme kapuamaan kapeaa, kivistä rakennettua porrasasetelmaa ylös. Aikamme noustuamme päädymme jyrkälle töyräälle, johon on rakennettu katselutorni. Ympärillä leijuu kutkuttava tunne satojen metrien pudotuksesta alas. Metsäisiä vuoren rinteitä on kaikkialla.

Raput näköalapaikalle.

Raput näköalapaikalle.

Seisomme noin kilometrin korkeudessa meren pinnasta, keskellä laajaa laaksoa näköalapaikalla – lähes pilvien korkeudella. Alhaalla näkyy syvä laakson pohja ja reunoilla tiheä metsikkö.

P, joka ei tunne oloaan kaikkein mukavimmaksi korkeilla paikoilla, asettuu pian kivirapuille istumaan ja hengittelemään. Alimmillaan portaiden turvakade on noin P:n polven korkeudella.  Päätä voi hiukan huimata alas katsottaessa.

P rappusilla La Palma

Paikka ei sovi korkean paikan kammoisille.

Pikkulinnut löytävät hyvin nopeasti P:n eväsreppuineen. Matkailijoihin tottuneina ne tulisivat varmaan  kädestäkin syömään, jos tarjottaisiin. Ei tarjota. Valokuvataan vain.

Pikkulintu oksallaan La Palma

On vielä ennen kotiin lähtöä nautittava hotellin uima-altaalla auringosta ja uimisesta. La Palman eteläosan tulivuoriakin pitänee vielä käydä tervehtimässä. Ja meren rannan tyrskyjä. Niistä seuraavissa jutuissa.

Sheila Crosby, La Palmassa asuva britti antaa sivuillaan monenlaista tietoa saarelle matkustaville.