Rohkea mies on tullut julkisuuteen ja tunnustaa joogaavansa lähes viikoittain. Samaan aikaan kun mediassa päivitellään sen itse luomaa tarinaa keski-ikäisten joogaavien naisten höpsähtämisestä salaliittoteorioihin (QAnoniin), urheilutoimittaja Mikael Hoikkala tulee ulos kaapista.
KauhuKaanonin uhkia tihkuvassa mielipideilmastossa miesjoogaajan on ymmärrettävistä syistä puolustauduttava. Ei kai hän halua leimautua “salaliittohörhöksi”. Etelä-Suomen Sanomien eilisessä 28.10.2020 jutussaan “Vaarallisen huuhaan tyyssija? Joogatunneista voi nauttia, vaikkei uushenkisyys kiinnostaisi tippaakaan“ Mikael Hoikkala esittää puolustuspuheenvuoronsa.
Vapaasti tiivistäen tulkitsen sen niin, että toimittajalle jooga merkitsee ensisijaisesti kehon huoltamista. Henkinen hyvinvointi tulee kaupanpäällisenä, kuten se tulee monista muistakin liikuntaharrastuksista. Mikael Hoikkalan mielestä joogasta voi nauttia ilman henkistymiskokemuksia, joista hän ei ole edes kiinnostunut, kuten ei joogatermeistäkään (asanat, meridiaanit, yinit ja yangit). Hänen joogatunneilleen ei osallistu hamppuhousuisia hippejä eikä siellä hymistä eikä puhuta hengille.
En ole tietoinen, että missään joogasuuntauksessa puhuttaisiin hengille. Henget ovat eri asia kuin henkisyys. Joka tapauksessa Mikael Hoikkala sanoutuu irti henkisyydestä. Hänelle jooga näyttää tarkoittavan lähinnä venytyksiä ja lihas- ja tasapainoharjoituksia.
Fyysinen ja henkinen puoli
Jokainen kokee joogansa omalla tavallaan. Ja hyvä niin. Hieman tosin hämmästelen, että henkisyydestä irti sanoutumisesta on tarve kertoa julkisuudessa. Onko “henkisyys” yhteiskunnassamme niin vahva tabu, että ainakaan miehen ei sovi myöntää aistivansa jotakin, jota voisi luonnehtia henkiseksi tai sisäiseksi kokemukseksi?
Minusta näin ei tarvitsisi olla. Mutta silti pidän Mikael Hoikkalan perustelua järkevänä. Se on luonnollinen seuraus kulttuurimme ihmisiin iskostamasta uskosta: Materiaalinen, ulkoisesti mitattava, fyysikaalinen ja biologinen nähdään perustaviksi, todellisiksi, tutkituiksi ja tieteellisiksi. Psyykkinen, henkinen, sisäinen ja kokemuksellinen taas ymmärretään biologisen sivutuoteiksi ja siksi niitä pidetään ihmisessä vähemmän olennaisia.
Näin ollen joogaharjoitusten tuottama henkinen hyvinvointi nähdään tällaisessa katsannossa pääasiassa fyysisten positiivisten vaikutusten sivu- tai lisätuotteena.
Toisinpäinkin voi ajatella. Joku toinen näet kokee psyykkis-henkisen puolen ensisijaisena ja fyysinen tulee kaupan päälle. Tällainen kokeminen on aivan yhtä oikea, asianmukainen ja hyväksyttävä. Kolmas kokija taas ei osaa tai halua erottaa näitä kahta ihmisyyden ulottuvuutta toisistaan. Sekin on oikein. Joogaa pidetään myös yhtenä meditaation muotona, jolloin se ymmärretään kehomieli-menetelmäksi tai hoidoksi, ei ainoastaan fyysiseksi harjoitukseksi.
Koska ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen ja henkinen olento, joogaharjoituksen vaikutuksen suuntaa (vaikutus kehosta mieleen vai mielestä kehoon vai kumpikin samanaikaisesti) on hankala ja itse asiassa turhakin määritellä. Fyysinen, elvyttävä (lihasten) rentoutuminen voi olla seurausta mielen tasolla tehdystä henkisestä harjoituksesta. Olipa niin tai näin, pääasia on, että kaikkinainen hyvinvointi kohenee.
Jooga auttaa tutkitusti edistämään sekä kehon että mielen terveyttä ja kokoanishyvinvointia. Joogan terveydellisistä, myös lääketieteellisistä, vaikutuksista on tehty tuhansia tutkimuksia. Tässä en voi antaa kattavaa tutkimuskatsausta. Listaan vain muutaman tutkimuskoosteen, joissa on selvitetty joogan vaikutuksia mielenterveyteen.
Tutkimuksia
Esimerkiksi vuonna 2017 julkaistussa systemoidussa katsauksessa arvioitiin 23 tutkimusta ja todettiin, että jooga on tehokas masennusoireiden lievittäjä, vaikka tutkimusten laadussa olikin puutteita.
Masennuksen hoidossa joogan Tai Chin ja Quigongin osoitettiin vähentävän merkitsevästi masennuksen ja ahdistuneisuuden oireita. Vuonna 2018 julkaistussa meta-analyysissä oli 15 satunnaistettua kliinistä koetta. Tutkijoiden johtopäätös oli, että nämä meditaation muodot voisivat tarjota hyvän vaihtoehdon lääkehoidolle, koska ne ovat turvallisia ja niitä voidaan tarjota laajasti kansalaisille.
Raskaana olevien naisten stressin lievityksessä kehomieli-hoitojen (mukaan lukien jooga) todettiin vuonna 2020 julkaistussa systemoidussa katsauksessa ja meta-analyysissa vähentävän merkitsevästi stressioireita. Analyysissä oli 28 tutkimusta.
Äijäjoogaa
Suomessa on tarjolla joogaa eri väestöryhmille, kuten raskaana oleville ja eri sairauksista toipuville, kuntoilijoille ja metsäjoogaa luonnosta innostuneille. Järjestetään myös äiti & lapsi -joogaa sekä tuolijoogaa vanhuksille ym.
Äijäjooga kasvattaa koko ajan suosiotaan. Se on tarkoitettu vain miehille.
Atikkelikuvassa ei ole Mikael Hoikkala.
Päivitys 29.10.2020 klo 2015: Joogasta väitöskirjaa kirjoittava Matti Rautaniemi toteaa blogissaan: “Hoikkalan ratkaisu erottaa jooga ja henkisyys onkin tietyllä tapaa ymmärrettävä. Kukapa nyt hörhöksi haluaisi leimautua. Silti pääkirjoitus tulee vahvistaneeksi virheellistä kahtiajakoa ”järkevän liikuntajoogan” ja ”henkisen hörhöjoogan” välillä. Tämä vastakkainasettelu ei tee oikeutta järjelle, henkisyydelle, eikä joogalle.”
Blogijuttu Käytä järkeäsi, joogi! esittää perusteluja yllä olevalle. Matti Rautaniemi on mielestäni ehkä paras joogan asiantuntuja Suomessa tällä hetkellä.
Linkin lisäys 3.11.2020 Kooste joogakirjoittelustani lokakuussa 2020 Joogasta ja jooganopettajista
Se viittaamasi juttu siitä joogaa harrastavasta miehestä on hyvä.
Hän kirjoittaa mm.
“Rokotevastaisuus tai kulttimaisen yhteisön muodostuminen karismaattisen johtajan ympärille eivät ole leikin asioita. Salaseuramaiseen toimintaan on syytä puuttua, jos sellaiseen törmää. Pienen piirin juttu voi levitessään paisua isoksi.”
ja
“USEAT suomalaiset joogaopettajat ovat sanoutuneet QAnon-yhteyksistä irti. Ammattikunnan sisällä kiertää vetoomus, jonka allekirjoittaneet opettajat toteavat, että harhatiedon levittäminen on täysin joogan vastaista toimintaa.”
Ristiriita “median luoma tarina” verrattuna on aika suuri.
JW, no hyvä että tykkäsit. Tykkäsitkö myös Hoikkalan perusteluista joogaamiselleen, mikä oli tämän jtun aihe? Sinä olet taitava siirtämään huomioon ihan muuhun kuin siihen, josta kirjoitan. Sinulla on oma selkeä ja tunnistettava agenda, jota yrität tuoda sitkeästi tähän minun blogiini. Hatun nosto työteliäisyydestä!
Median luomalla tarinalla viittasin edelliseen blogijuttuun, jossa kritisoin sitä, että keski-ikäiset joogaavat naiset journalistisella retoriikalla leimattiin salaliittoteorioihin “taipuvaisiksi” ilman minkäänlaisia luotettavia perusteluja. Tällainen on ikävää niputtamista.
Hoikkalan näkemyksiin salaseuroista tai kulteista en ole puuttunut, vaan kirjoitin hänen OMASTA joogaamisestaan sekä siitä, että joogasta esiintyy paljon tietämättömyyttä ja siitä, että joogasta on aivan valtava määrä tutkimustietoa, joka osoittaa tällaisen kokonaisvaltaisen harjoituksen terveyshyödyt.
Pidän joogan, salaseurojen ja kulttien keskinäistä yhteyttä suomalaisessa yhteiskunnassa hyvin epätodennäköisenä. Siitä ei ole näyttöä eikä yhtään konkreettista esimerkkiä edes. On vain epämääräisiä kertomuksia lähinnä ulkomailta. Kaipaan faktoja kotimaasta. Kaikkia erikoistapauksia tietysti on, mutta nyt media on mennyt liiallisuuksiin yleistyksillään ja niputuksillaan. Yksi nimetön keski-ikäinen, ihmissuhteessaan ehkä pettynyt nainen (Yle, Vehkoon juttu) ei oikein riitä perusteluksi salaliitoista. Ei myöskään Mia Jokikivan ulostulo ja allekirjoituslistan avaaminen, vaikka se oikealla asialla onkin.
Media lähti paisuttelemaan tarinaa, liioittelemaan ja etsimään syntipukkia ja uhreja joogan harrastajista. Sitä minä kritisoin ottaen huomioon, että jooga on osoitettu erittäin hyväksi terveyden edistämisen muodoksi. Mediajulkisuus ja sinä olette unohtaneet (tahallisestiko?) tämän merkittävän faktan.
Sinua tuntuu viehättävän nuo salaseurat ja karsimaattiset johtajat. Hoikkalan joogasalissa ei heitä ole, ei minunkaan. Olemme toki yksittäistapauksia, mutta luotettavaa faktaa tuosta salaseuraisuudesta ei ole. On vain väitteitä. Haluan faktoja. Ensin pitää tutkia ja sitten vasta hutkia.
Minun käsittääkseni valtaosa joogaopettajista (jo koulutuksensa vuoksi) ei ole koskaan sitoutunut QAnoniin, joten en ymmärrä, miksi heidän pitäisi erikseen sanoutua siitä irti. Sama kuin raittiille sanoisi, että lopeta juominen.
Olipa ihanasti sanottu Pauliina. Kiitos <3
Olen yrittänyt kommentoida useaan kertaan kommenttejasi minun edelliseen kirjoitukseen. Ei meinaa päästä läpi.
JW, olen lähettänyt sinulle useita sähköposteja. Katso myös 2 tuoreinta blogijuttuani. En julkaise enää kommentteja, joissa ei ole kirjoittajan etu- ja sukunimeä. Siksi poistin yllä olevasta tekstistäsi itse kommenttiosion. Ole hyvä ja kirjoita omalla nimelläsi.