KauhuQAnon ja keski-ikäiset naiset

Toimittaja Johanna Vehkoo kertoi äskettäin Ylen nettisivuilla joogaharrastajan joutumisesta QAnonin pauloihin. Jutussa kuvataan, miten fiksu mies houkutteli QAnonin piiriin nimettömän keski-ikäisen naisen. Uhriin vedottiin puhumalla valon ja pimeyden välisestä taistelusta, valaistumisesta ja totuuden etsinnästä.

Vaikuttaa varsin epätodennäköiseltä, että hyvinvoivat keski-ikäiset joogaavat naiset olisivat muita alttiimpia höynäyttämiselle. Erittäin hämmentävältä vaikuttaa, että joogit (tarkoittanee opettajia ja ohjaajia) keräävät allekirjoituksia osoittamaan, että he sanoutuvat irti salaliittoteorioiden puoltamisesta ja kulttitoiminnasta.

“Irti sanoutuminen” näyttää äkkiseltään kunnon toiminnalta, mutta tarkemmin katsoen herää kysymyksiä. Kuinka voi sanoutua irti jostakin, johon ei ole koskaan sitoutunut ja jonka kanssa ei halua olla missään tekemisissä? On kuin tupakoimaton lupaisi allekirjoituksellaan sanoutua irti tupakoinnista ja täysraitis alkoholin käytöstä.

Valaistumisen retoriikka

Ylen juttu puhuu “valaistumisen retoriikasta”. Joogaa ei kuitenkaan voi pitää oppina “valon ja pimeyden välisestä taistelusta”. Valaistuminen on itse asiassa viisastumista. Totuuden etsintä taas johtaa itsetuntemukseen ja tutkimiseen (ml. tutkimustiedon etsintä). Joogafilosofia nojaa yhteyden hakemiseen, tasapainoon ja harmoniaan eli symbolisesti maan ja taivaan yhdistämiseen ihmisessä. Ei taisteluun. Jokaisessa ihmisessä on sekä valoa että pimeyttä, mitä artikkelikuva symboloi. Tässä ei ole mitään mystistä tai salattua.

QAnonista en sano mitään, koska en sitä tunne muutoin kuin lehtijutuista. Niissä taas ei kerrota, mitä asioita tai muutoksia liike ajaa tai kuka sitä johtaa. HS:n pääkirjoituksessa 18.10.2020 todetaan “Mitä suurempi näin tuntevien joukko on, sitä enemmän valtaa saa se, joka heitä hyväkseen käyttää.” Käyttääkö nyt joku hyväkseen joogan harrastajia?

Johanna Vehkoon kertomuksesta tulee vaikutelma, että KauhuQAnonin salaliitto hiipii nyt jo joogasaleihinkin. Jotakin vaarallista siis on tulossa! Tarinan hyväksi käytetty uhri ei ole nuori insinöörimies, keski-ikäinen it-nörtti, vanha kirvesmies eikä raveja rakasta kaljaveikko, vaan keski-ikäinen nainen. Niitä suurin osa joogan harrastajista onkin.

Ylen kauhutarina on jatkoa aikaisemmille mediatarinoille. Muun muassa 16.10. Ilta-Sanomissa Alina Koskelan jutussa kerrottiin, että “suomalaisissa joogasaleissa leviää nyt huolestuttavan ääriliikkeen sanoma – tästä on kyse QAnonissa, johon hyvinvointivaikuttajat hurahtivat”.

Siis IS:n mukaan hyvinvointivaikuttajat ovat hurahtaneet salaliittoteorioihin. Ketkä hyvinvointivaikuttajat? Joogaohjaajat ja keski-ikäiset joogaavat naiset.

Juttu päätyy toteamaan, että kun “perinteinen salaliittoteoriaväki on usein hieman eristäytynyttä” niin “nämä uudet ovat elämäniloisia tavallisia ihmisiä, jotka jostain syystä ovat lähteneet tähän, esimerkiksi keski-ikäisiä naisia.”

Tällä tavoin, retorisin keinoin, paikannettiin yhteinen ongelma “keski-ikäiset naiset”. Vaikka heidät mainitaan vain esimerkkinä, mainitseminen on sinänsä merkittävä asia. Muita iän ja sukupuolen mukaan määrittyviä ryhmiä ei nimetä. Sanoilla luodaankin mielikuvia. Tosiasiassa tyypillistä QAnon-ihmistä ei ole olemassa.

Mihin elämäniloiset naiset lähtevät?

Sarkastisesti median tarinankerrontaa edelleen kehitellen voisi ennakoida, että tästä ei ole kovin pitkä matka siihen, että uhriksi päätyvän naisjoukon lisäksi löydetään tosi VAARALLINEN keski-ikäinen naisyksilö. Sellainen, joita keskiajalla tavattiin polttaa roviolla tai hukuttaa noituudesta, koska henkilö oli erilainen kuin muu kylän väki tai hänet koettiin uhkaksi. Tuomio syntyi niin, että syytetty yksinkertaisesti leimattiin rikolliseksi tai vaaralliseksi ilman päteviä perusteluja.

Nykyisin käy niin, että vaaralliseksi leimattu kohde tuodaan julkisuuden häpeäpaaluun, televisio-ohjelmaan, ja sen jälkeen muualle mediaan uhrattavaksi. Se tehdään opetukseksi ja varoitukseksi kansalle salaliittoteorioihin uskomisen seurauksista. Kun uhri julkisesti mestataan eli maine ja arvokkuus tuhotaan, niin pyövelit muuttuvat sankareiksi, vaikka olisivat totuutta omavaltaisesti tulkinneetkin. Hehän ovat kuitenkin tuoneet “pahuuden” julki ja toimineet valon (ihmisiä suojelevan yhteiskuntajärjestyksen) ja pimeyden (=QAnon salaliittoteoriat) välisessä taistelussa valon puolesta pimeyttä vastaan. Tarkoitus pyhittää keinot. Sarkastinen tarinan kehittely omasta päästäni päättyy tähän. Seuraavan kappaleen tiedot ovat tosiasioita.

Kuka olisi sopiva uhri? Maria Nordin tietysti. Yle onkin jo haastatellut häntä. En tiedä, onko juttu tullut jo julki. Maria Nordin kertoo blogissaan, millainen haastattelu oli ja mitä hän vastasi. Siitä näkyy havainnollisesti, että Yle todellakin yritti aluksi kysymysten asetteluillaan väkisin istuttaa Maria Nordinin QAnon-kannattajaksi. Tällaista ei voi pitää hyvänä tutkivana journalismina. Lopulta, sen jälkeen kun tietojeni mukaan muutkin kuin haastateltu itse ottivat yhteyttä Ylen johtoon, toimittaja otti jonkin verran takapakkia.

On kysyttävä yleistääkö media ja lokeroiko se kansalaisia ja ihmisryhmiä perusteettomasti liittämällä keski-ikäiset naiset, hyvinvointivaikuttajat ja joogasalit ääriliikkeisiin? Tehdäänkö tässä vakava niputusvirhe? Jos, niin miksi?

Omassa lintukoto-maailmassani tuollainen journalismi ja huolestunut päivittely jooga- ja hyvinvointiväen oletetuista yhteyksistä ääriliikkeisiin vaikuttaa tarkoitushakuiselta ja muistuttaa taitavaa propagandaa: Nojataan pelottaviin, osittain keksittyihin yksittäistapauksiin ja vahvoihin, toimituksen itse luomiin vastakkainasetteluihin, mutta ei pureuduta itse ongelmaan.

Olisikin tarpeen pureutua ilmiöön tarkemmin ja kysyä: Mikä synnyttää QAnonin tapaisia outoja ja hämmentäviä ilmiöitä? Oliko niin, että poliittisena liikkeenä Yhdysvalloissa alkanut sometoiminta on laajentunut omalakisesti yhteiskunnallisia ongelmia kärjistäväksi liioitteluksi, paisutteluksi, vatvomiseksi ja pyörittelyksi ilman tavoitetta muuttaa maailmaa paremmaksi? Mitkä yhteiskunnalliset, psykologiset, sosiaaliset tai muut syyt voisivat selittää QAnon-ilmiötä? Kuka sitä johtaa?

Ei vaikuta kovin uskottavalta, että suomalaisen yhteiskunnan laillisten instituutioiden tuhoamiseksi toimisi salaliitto. Toisaalta, on salaliittoja aina ollut. Esimerkiksi Venäjän tsaareja on yritetty useinkin murhata salaliittojen avulla.

Yhteyden hakeminen eri tavoin ajattelevien ihmisten ja ihmisryhmien välillä on paras tapa välttää poteroitumista ja taisteluasemia. Yhdessä tätä rakasta maatamme ja planeettamme voimme rakentaa paremmaksi paikaksi elää. Keski-ikäiset naiset ovat huomattavan tehokas resurssi. He ovat todellinen voiman lähde.

Katsokaa vaikka Valko-Venäjän tilannetta. Muutosagentteina toimivat naiset. Sinnekö elämäniloiset naiset lähtevät? Eläköön keski-ikäiset naiset!

Linkin lisäys 3.11.2020 Kooste joogakirjoittelustani lokakuussa 2020 Joogasta ja jooganopettajista