Uutta toivoa masennuksen hoitoon

Jäätävä tuuli saa huurtumaan puut.

Jäätävä tuuli saa huurtumaan puut.

-Masennuslääkkeitä käytetään väärin, lataa neurobiologi Eero Castrén STT:n tiedotteessa, joka tupsahti äsken sähköpostiini.

Castrénin saama suuri EU-tutkimusapuraha antaa toivoa muutoksesta.  Terveydenhuollossa aletaan pikku hiljaa oivaltaa, että masennus on psyko-fyysis-ympäristöllis-spirituaalinen kysymys.  Pillerihän ei esimerkiksi kaltoin kohtelua poista.

Masentunut tarvitsee useimmiten muuta kuin mielialalääkkeitä: psykoterapiaa, täydentäviä hoitoja, rentoutusta,  keskusteluapua, ystäviä ja mielen hiljentämistä. Hän tarvitsee merkityksellisiä asioita, joista oikeasti pitää. Hän hyötyy vaikkapa  joogasta ja  shamaanistisista mielen matkoista.

Nämä vahvistavat ihmisen omaa  minuutta, hänen ydintään. Nekään eivät poista kaltoin kohtelua, mutta lisäävät vastustuskykyä sille. Ne  virittävät muuttamaan vanhoja tuntemis-, ajattelu- ja reagointitapoja ja johdattavat löytämään oman, oikean itsensä. Sen, joka ei tarvtse masennusta.

Hienoa, että nyt on tieteen keinoinkin osoitettu se, minkä monet ovat tienneet jo kokemuksestaan: Masennuslääkkeitä syödään liikaa siksi, että nykyinen hoitoideologia suosii niitä ja hyljeksii muita vaihtoehtoja.

Psykoterapian ja joogan tehosta on jo tutkimusnäyttöä. Myös ammattitaitoinen, empaattinen ja viisas vyöhyketerapeutti, energiahoitaja tai muu täydentäviä hoitoja antava ihminen saatta auttaa pilleriä monin verroin paremmin. Tästä ei kuitenkaan vielä ole tieteellistä todistetta, koska ei ole tutkimustakaan.

Umpiskeptikko väittää  täydentävien hoitojen vaikutuksia placeboksi, lumeeksi. Jos näin todella on, niin siinä tapauksessa placebo pitää nostaa kunniaan. Tärkeintähän on, että ihminen tulee autetuksi. Eräiden arvioiden mukaan masennuslääkkeiden tehosta 80 prosenttia olisi lumetta. Silti niitä käytetään yleisesti. Miksi siis ei voitaisi käyttää lääkkeetöntä lumetta?

Olen kirjoittanut tästä aiheesta aikaisemminkin.  Jutut löytyvät kategoriasta “Uupumus, masennus, ahdistus”.

Ilahduttaa kovasti tuo Castrénin saama apuraha.

Lisää asiasta:

STT:n tiedote https://www.sttinfo.fi/release?0&releaseId=3022078