Lääkäri täydensi syöpähoitoja elintavoilla, mm. ketodieetillä

Haimasyöpädiagnoosin shokista selviydyttyään norjalaislääkäri ​Øyvind Torp ryhtyi etsimään tietoa, miten ihminen voisi itse vaikuttaa syövästä toipumiseensa. Oli kesä 2016, ja syksyyn mennessä hänet oli leikattu kahdesti.

Øyvibd Torp kirjoitti kokemuksistaan ja oppimistaan itsensä auttamisen tavoista. Kirja Self-Defence Against Cancer: 10 Counter-Moves You Can Use on julkaistu myös norjaksi. Teos antaa syöpäpotilaille toivoa ja vinkkejä hyvinvoinnin vahvistamiseen ja selviytymiseen sairauden kanssa.

Täydellistä paranemista kirjoittaja ei lupaa, mutta keinoja leikkauksista ja muista syöpähoidoista toipumiseen ja elämänlaadun parantamiseen kirja antaa monelle syöpäpotilaalle. Ruotsiksi voit lukea aiheesta jutussa Läkaren som struntade i cancerrådet att “leva som vanligt” och blev frisk[are] genom självstudier

​Øyvind Torp luotti syöpälääkäreiden toimenpiteisiin, mutta huomauttaa teoksessaan, että syövän hoidossa kiinnitetään nykyisin liian vähän huomiota potilaan oman aktiivisuuden, toivon kannattelun ja potilaan kokemusten merkitykseen hoitoprosessissa. Hänen mukaansa ne ovat toipujalle äärimmäisen tärkeitä.

Hän muistuttaa, että vinkit ja ohjeet, joita hän kirjassaan antaa, täydentävät tavanomaista syövän hoitoa, eivät ole sille vaihtoehto. “I never thought for a moment of rejecting the oncologists’ advice about treatment. My ‘project’ would be a supplement to the usual treatment, not an alternative.” (Torp, Øyvind; Ulstein, Geir Stian. 2020. Kindle Locations 201-202).

Ketodieetti, liikunta ja stressin vähentäminen

Luvussa Combined treatments (Yhdistelmähoidot) kirjoittaja pohtii ravitsemusta osana hoidon ja toipumisen prosessia, ja kertoo valinneensa omaksi tukihoidokseen ketodieetin, liikunnan ja stressin vähentämisen. Syömistottumusten ja ruuan laadun merkityksestä kiistellään niin hoitoalan ammattilaisten kuin kansalaistenkin keskuudessa, erityisesti mediassa ja somessa. Osa tutkijoista, lääkäreistä ja tavallisista kansalasista on sitä mieltä, että on ihan sama, mitä syö, kunhan pitäytyy virallisten ravitsemussuositusten raameissa. Toisten mielestä ruoka voi olla parantavaa tai se ainakin auttaa kohentamaan tarpeellisten, mutta joskus tosi rankkojen syöpähoitojen rapisuttamaa kuntoa ja hyvinvointia.

​Øyvind Torp arvostaa syöpälääkäreitään ja heidän huippuosaamistaan, mutta hän päätyi eri kannalle ravitsemuskysymyksissä, kun kyseessä oli hänen oma syöpäsairautensa hoito. Esimerkiksi hoitava lääkäri oli todennut, että ei voi suositella parsakaalin syömistä hoitokeinoksi, koska sen vaikutuksista ei ole olemassa riittävästi suuria satunnaistettuja kokeita, mutta että hän on kyllä tietoinen pienempien tutkimusten myönteisistä tuloksista. (Mahtaakohan kaikista nykyisin käytettävistä sytostaateistakaan olla saatavilla tällaisia isoja sokkoistettuja kliinisiä kokeita? En ole itse tarkistanut.)

Øyvind Torp toteaa teoksessaan, että hänellä ei ollut aikaa odotella laajojen tutkimusten tuloksia, joten hän päätti ryhtyä syömään monipuolisesti kaikkia niitä ruoka-aineita, joiden mahdollisista hyödystä on olemassa jotakin tutkimustietoa, vaikkapa yksittäisten tutkimusten tuottamaa tietoa. Hän käytti ravitsemusta syöpähoidoille täydentävänä hoitona parantamaan hyvinvointiaan.

Hänen melestään ei ole syytä vähätellä pienempienkään tutkimusten tuloksia: “​The absence of big clinical studies proving the effectiveness of a treatment measure does not however mean that we should ignore the smaller studies.” (Torp, Øyvind; Ulstein, Geir Stian. 2020. Kindle Locations 497-498).

Se, että laajoja systemoituja tutkimuskatsauksia ei ole käytettävissä, ei tarkoita sitä, että jokin “riittämättömästi” (=ei ole systemoituja katsauksia, koska on niin vähän tutkimuksia) tutkittu hoitomuoto ei voisi vaikuttaa myönteisesti. Se tarkoittaa ainoastaan sitä, että ei ole olemassa systemoitujen katsausten tuottamaa tietoa. Se ei tarkoita tehottomuutta. Tieto tehosta saadaan nykyisin useimmiten satunnaistetuista kliinisistä kokeista (=RCT=Randomized Clinical/Controlled Trials). RCT-hoitotutkimukset tuottavat tietoa hoidon tehosta suhteessa plasebovaikutukseen ja/tai muun vertailtavan hoidon vaikutukseen satunnaisperiaatteella kootuissa potilasryhmissä eli tutkimuksellisessa ideaalitilanteessa. Useimmiten ne eivät kerro hoidon mahdollisista vaikutuksista (myönteisistä, kielteisistä tai olemattomista) ihmisten todellisessa arkielämässä.

Tämä tarkoittaa, että RCT-hoitokokeen tuottama positiivinen tulos tehosta (samoin tietysti negatiivinenkin tulos) ei pädekään kaikille potilaille kaikissa tilanteissa. Potilaat ovat näet yksilöitä, ei keskiarvoja. He elävät ja potevat vaivojaan, sairauksiaan ja ongelmiaan erilaisissa sosiaalisen ja yksityisen elämän tilanteissa, jotka vaikuttavat terveyteen, toipumiseen ja paranemiseen.

Systemaattiset katsaukset kuvaavat useimmiten juuri tehoa ideaalitilanteessa. Harvoin ne kertovat mitään reaalisessa elämässä havaittavista vaikutuksista tai vaikutuksettomuudesta, puhumattakaan kustannusvaikutuksista ja niiden suunnasta (=kallis tai halpa suhteessa muiden käytettävissä olevien hoitomuotojen tehoon). Ks. kuva alla.

Teho, vaikuttavuus ja kustannustehokkuus hoitamisen tutkimuksessa. Kuva on esitelmästä Aarva P: Täydentävien hoitojen tutkimus terveyspoliittisessa päätöksenteossa, jonka pidin seminaarissa Helsingin yliopistossa 14.1.2020. Koko esitys ja muutkin seminaarin esitelmät löytyvät linkistä.

Ravitsemusta, liikuntaa ja muita elintapahoitoja voidaan pitää täydentävinä hoitamisen ja terveyden edistämisen muotoina. Niiden merkitys terveysjärjestelmässä on suuri, nimen terveyden edistämisen näkökulmasta tarkasteltuna. Jokaisen ihmisen terveyttä ja hyvinvointia voidaan nimittäin edistää riippumatta siitä, onko ihmisellä joku diagnosoitu sairaus vai jokin muu terveyshuoli tai elämän ongelma. Ks. kuva alla.

Terveysjärjestelmän kolme tasoa: arki, perusterveydenhuolto (kuten terveyskeskuskäynnit) ja erikoissairaanhoito (kuten syövän hoito). Kuva on muokattu kirjan Aarva P. Täydentävät hoidot, Helsinki 2019, sivulla 168 julkaistusta kuvasta.

Lääkäri Øyvind Torp huomasi – itse syöpään sairastuttuaan – hoitokokemuksen arvon. Hän havaitsi käytännössä, omassa elämässään, kuinka tärkeitä ovat potilaskokemus, moninäkökulmainen tuki kärsivälle sekä terveyden edistäminen näyttölääketieteellisen hoidon täydennyksenä. Tämä on ymmärrettävää.

Ihminen on kokonaisuus, kokeva psykofyysinen, sosiaalinen ja spirituaalinen luontokappale. Positiiviset kokemukset auttavat toipumista, negatiiviset haittaavat sitä. Siksi kaikkien vaivojaan potevien terveyttä ja hyvinvointia on tuettava kullekin sopivalla tavalla (ei ainoastaan parannettava jotakin spesifiä, yhtä sairautta).

Terveys ja sairaus kun eivät ole toisiaan poissulkevia asioita. Sairas voi olla jossakin suhteessa terve. Myös terveeksi “todettu” (esimerkiksi, kun ei löydy diagnoosia) voi olla sairas, jos hän todistettavasti KOKEE itsensä kipeäksi. Samalla tavalla jotakin kroonista sairautta poteva ihminen voi KOKEA itsensä kohtuullisen terveeksi, jos muut asiat (kuin yksittäinen diagnosoitu sairaus) elämässä ovat kunnossa.

Torpin linja

Syöpänsä kanssa selviytyvä Øyvind Torp antaa lukijoille 10 selviytymisohjetta. (Torp & Ulstein 2020, Kindle Locations 520-1387). Suomennokset ovat alla, mutta en ole niiden oikeellisuutta tarkistanut. Olen kopioinut tekstit 3.3.2020 julkaistusta Antti Heikkilän fb-postauksesta. Siinä Heikkilä kertoo, kuten ​norjalaislääkäri itsekin toteaa, että kyse on toipumisesta, ei lopullisesta paranemisesta: “Norjalainen lääkäri Øyvind Torp toipui syövästä. Oyvindillä todettiin levinnyt haimasyöpä. Elinajaksi ennustettiin korkeintaan vuosi. Hänen käskettiin mennä kotiin ja elää mahdollisimman normaalia elämää. Øyvind päätti tehdä toisin ja toipui. Tässä hänen 10 ohjettaan, miten hän sen teki.” Kiinnostavaa on, että Heikkilä esitti kirjassaan Lääkkeetön elämä (2019) pitkälti samoja ohjeita.

Øyvind Torpin 10 ohjeetta/strategiaa:

1. SYÖ RUOKIA, JOTKA TUHOAVAT SYÖPÄSOLUJEN VERENKIERTOA. NIITÄ OVAT:
Marjat, kaalit, ginseng, kurkuma, valkosipuli, persilja, tumma suklaa, sitruuna, tomaatti, vihreä tee, oliiviöljy

2. VÄLTÄ HAITALLISIA AINEITA:
Tupakka, alkoholi, ympäristön ja ruuan kemikaalit.
Käytä antioksidantteja, joka estävät haitallisten aineiden vaikutuksia. Mansikoissa, vadelmissa ja pähkinöissä on ellagiinihappoa, joka estää ympäristömyrkkyjen vaikutuksia.

3. VÄHENNÄ STRESSIÄ:
Kortisoli pahentaa syöpää.

4. VÄHENNÄ EPÄSUOTUISTEN HORMONIEN MÄÄRÄÄ:
Insuliini, IGF-1, jotka kasvattavat syöpää. Ketodieetti laskee tehokkaasti molempia hormoneja.

5. ESTÄ ELIMISTÖN TULEHDUS:
Inkivääri, kurkuma, eläinperäinen omega-3 ja vihannekset vähentävät tulehdusta. Vältä valmisruokia.

6. VAHVISTA IMMUNITEETTIA:
C-, D-, E-, K1- ja K2- vitamiini ja kalanmaksaöljy vahvistavat immuniteettia.

7. TREENAA:
Syöpäsolut voivat “huijata” immuunijärjestelmää, mutta tanskalaiset tutkimukset osoittavat, että intensiivinen liikunta voi “herättää” immuunijärjestelmän adrenaliinilla. Lihasten supistukset erittävät ainetta IL-6, joka auttaa immuunisoluja löytämään syöpäkasvaimia. Intensiivisellä intervallitreenillä (HIIT) on hyvä vaikutus.

8. ESTÄ SYÖVÄN LEVIÄMINEN:
Joissakin yrteissä on rasvahappoja, terpeenejä, joiden on osoitettu estävän syövän leviämistä. Näitä aineita löytyy rosmariinista, oreganosta, basilikasta, mintusta ja timjamista. Lisäksi oregano, chili ja saksanpähkinät voivat estää tulehduksellisia aineita, kuten NF-Kappa B.

9. TAPA SYÖPÄSOLUT:
Eläintutkimukset ovat osoittaneet, että tietyt aineet, kuten antioksidantti salvesteroli tehoaa syöpäsoluihin. Salvesterolia on mustikoissa, karpaloissa, karhunvatukoissa ja avokadossa.

10. VÄHENNÄ SOKERIN JA TÄRKKELYKSEN KÄYTTÖ MINIMIIN: Ketodieetti.

Lääkäri Øyvind Torpin askeleet englanniksi

Tässä on englanninkielinen tiivistelmä Øyvind Torpinin kirjan 10 askeleesta, joissa hän viittaa yllä esitettyihin 10 ohjeeseen/”strategiaan”:

First step: drinks and spices Start by taking nutrients that suppress inflammation and can stimulate your immune system. ​Drinks: Green tea, 3 – 5 cups per day ​Spices: Add herbs and spices to your food: ½ to 1 teaspoonful of turmeric together with pepper and olive oil. Also season your food with oregano, rosemary, thyme and basil. ​See strategies 1, 5 and 7 for further details.

Second step: eat greens Try to convert your diet gradually towards greens, experimenting and learning as you go. There are many good books and websites to provide inspiration. ​See strategy 5 for information, plus the list of the most effective green vegetables.

Third step: ‘Vita’(min) means ‘life’ Take enough vitamins, especially vitamins C and D that are important for the immune system. ​See strategy 6.

Fourth step: Banish sugar Cancer cells are totally dependent on large supplies of sugar. Don’t let them have it! ​Cut down on added sugar and sweets.

Fifth step: eliminate toxins Quit smoking, reduce alcohol use and avoid harmful chemicals. Eat food that helps to clear away toxins. ​See strategy 2.

Sixth step: de-stress Relax! Adapt your lifestyle if necessary. Learn yoga, mindfulness or other relaxation techniques. ​See strategy 3.

Seventh step: be physically active Take regular physical activity of a kind that you enjoy. ​See strategy 7 for the rationale.

Eighth step: drop your daily bread Reduce the carbohydrate content of your diet. Abandon bread, rice, pasta and potatoes. Replace them with other good foods such as omelettes, salads, meat, fish, chicken and nuts. If your craving for bread is too strong, change to low carbohydrate bread or protein bread as an alternative.

Ninth step: periodic fasting Periodic fasting can be useful to reduce insulin levels, reduce overweight, suppress inflammation and cleanse the body of waste products of cellular metabolism (autophagy). ​See strategy 10.

Tenth step: ketogenic diet Try a ketogenic diet so that your healthy cells can use the ketone bodies from metabolism of fats, which cancer cells are unable to do. ​See strategy 10. (Torp & Ulstein 2020. Kindle Locations 1439-1466).

Moskovassa

Juokseva lääkäri päättää teoksensa kuvaukseen siitä, kuinka hän juoksija- ja kirjoittajaystävänsä Geir Stian Ulsteinin kanssa saapuu Moskovaan. Miehet olivat tehneet unelmiensa reissun: juosseet seitsemän maratonia Pariisin ja Moskovan välillä. Ja nyt olivat Moskovassa.

Øyvind Torp kirjoittaa, että hän oli toipunut sairauden ja heikkouden tilassa olemisesta. Vaikka hän ei ehkä koskaan olisi “täydellisesti parantunut”, niin hän kertoo uskovansa vankasti, että se kaikki mitä hän oli tehnyt hyvinvointinsa eteen syöpään sairastuttuaan, oli syynä hänen onnistumiseensa elää nyt täyttä ja inspiroivaa elämää – huolimatta sairaudesta ja huonoista ennusteista.

I had recovered from being sick and weak, and I realised that since the apparently unachievable goal had been set I had felt calm and joyful, with a sense of purpose and a feeling of achievement, as I worked to make the dream come true. Well aware that I had not been declared fully cured – as I probably never will be – I believed strongly that everything I had been doing in the past two years – which you have been reading about in this book – was the reason that I had managed so well. ​I have been sustained by the various strategies described, which have provided a light in the darkness and an inspiration to live life to the full, despite disease and poor prognoses. ​I very much hope that my experiences can inspire you to live life to the full, even in the heat of the battle.            Øyvind Torp, ​Moscow, August 2018

(Torp & Ulstein 2020. Kindle Locations 1945-1953) Kursivoinnit minun.

Päivitys 9.3. 2002 klo 12.30: Jutusta poistettu jaksosta Torpin linja kappale, jossa viitattiin aikaisempiin blogijuttuihini.