Vaihdevuosista luonnollisesti – Varpu Tavin uusi kirja

Varpu Tavi, terveystietokirjailija ja blogisti on kirjoittanut kirjan vaihdevuosioireiden luonnonmukaisesta hoitamisesta. Kirja on moninäkökulmainen. Se ei tyrmää lukuisten naisen hyviksi kokemia hormonihoitoja, mutta samalla se toteaa myös yhdistävän eli integratiivisen lääketieteen mukaiset lääkkeettömät tukihoidot monille hyödyllisiksi. Tällaisia kutsutaan myös täydentäviksi ja vaihtoehtoisiksi hoidoiksi tai luontaishoidoiksi. Niitä käytetään niin oireiden lievitykseen kuin hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.

Vaihdevuosioireiden, kuten hikoilun, kuumien aaltojen, kuukautisten epäsännöllisyyden ja muiden epämukavuutta aiheuttavien oireiden taustalla on monia fysiologisia, psykologisia ja sosiaalisia tekijöitä. Varpu Tavi ei typistä vaihdevuosipulmia vain estrogeenin puutteeksi. Hän kertoo olevansa edelleen samaa mieltä jo vuonna 2007 julkaistussa Nainen parasta vuosikertaa kirjoittamastaan:

“Kun tietyn ikäinen nainen menee lääkärille, hänelle tarjotaan automaattisesti estrogeenikorvaushoitoa kokonaistilannetta sen tarkemmin kartoittamatta. Naisen täysin luonnollinen elämänvaihe on medikalisoitu.” Varpu Tavi 2007

Uudessa teoksessaan Vaihdevuodet luonnollisesti Varpu Tavi kertoo edelleen allekirjoittavansa tuon sanomansa, vaikka hän myöntääkin havainneensa lievää asenteiden muutosta suomalaisissa lääketieteellisen hoidon käytännöissä.

Suomalaisilla naisilla vaihdevuodet ajoittuvat tavallisimmin ikävuosille 45-55, ja varsinainen kuukautisten loppuminen tapahtuu keskimäärin 51 vuoden iässä. Menopaussi tarkoittaa viimeisiä ilman hormonihoitoa tulevia kuukautisia. Menopaussi todetaan kuitenkin tapahtuneeksi vasta, kun naisen kuukautiset ovat olleet poissa yli vuoden. Kuukautisten loppumisen jälkeen nainen ei enää voi tulla raskaaksi.

Varpu Tavi esittelee kirjassaan erilaisia metodeja naisten valittaviksi:

  • lääketieteellisiä hoitoja: hormonikorvaushoitosuositukset ja kirurgiset hoidot
  • elämäntapahoitoja: liikunta, ruokavalio, jooga, Qigong ja taiji sekä mindfulness ja meditointi
  • täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitoja: mm. aromaterapia, intialainen ja kiinalainen perinteinen lääketiede, fytoterapia ja homeopatia.

Monien kansainvälisten luokittelujen mukaan (esim. Yhdysvaltain terveysviraston täydentävän ja yhdistävä terveyden keskus NCCIH) täydentävät terveysnäkemykset ryhmitellään hiukan eri tavoin: 1. Luontaistuotteet ja -valmisteet, 2. Kehomielihoidot sekä 3. Muut täydentävät menetelmät.

Mutta termit ja määritelmät eivät tässä raikkaassa ja monipuolisessa teoksessa ole merkittävintä, vaan olennaisia ovat runsaat ja konkreettiset vinkit vaihdevuosiongelmien kanssa pärjäämisessä sekä kirjan tarjoama vankka faktatieto. Kirjassa on runsaasti lähdeviitteitä, joista faktoja voi tarkistaa.

Kirjoittajan omakohtaiset kokemukset luonnonmukaisten metodien käytöstä ovat niin ikään kiinnostavaa luettavaa.

Suosittelen tätä 200-sivuista (+lähdeviitteet ja kuvallinen liite) teosta myös muille kuin vaihdevuosi-ikäisille eli kaikille yli nelikymppisille ja myös vanhoille naisille. Teos on virkistävä yhdistelmä elämäntapa- ja hoito-ohjeita, tutkimustietoa ja kokemustietoa.

HYVÄÄ NAISTENPÄIVÄÄ KAIKENIKÄISET NAISET: NUORET, KESKI-IKÄISET JA VANHAT!!

Kirja

Varpu Tavi: Vaihdevuodet luonnollisesti. Docendo. Jyväskylä 2020.