Ajaako aloite sairausvakuutuskorvausta?

”Täydentävät hoidot kaikille” -kansalaisaloitte ehdottaa yhdenvertaista valinnanvapautta. Hieno ehdotus!  Aloite ei vaadi näille hoitomuodoille sairausvakuutuskorvausta, kuten valetieto väittää.

Kannata aloitetta: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5011

Kansaisaloite ajaa:

  • vihapuheen ja halventavan viestinnän loppumista noin miljoonaa täydentävien hoitajien käyttäjää kohtaan
  • yhdenvertaisuutta heikossa taloudellisessa asemassa oleville, kuten toimeentulotuen varassa eläville nuorille, monisairaille  ja -ongelmaisille yksin eläville, jotta heillä olisi vapaus valita tutkimusnäyttöön perustuvia täydentäviä hoitoja, kuten akupunktiota, mindfulness -ja muita kehomielihoitoja ja kalevalaisen jäsenkorjaajan palvelua. Nyt tällaista mahdollisuutta ei ole. (Katso video alla)

Aloite ei ehdota yleistä, pakollisen sairausvakuutuksen mukaista korvaamista mistään yksittäisestä hoitomuodosta eli  sellaista korvausta, jonka potilas nyt saa lääkkeistä ja lääkärinpalveluista ja joistakin muista terveyspalveluista.

Sellaisen tiedon levittäminen, että kansalaisaloite ajaisi yleistä sairausvakuutuskorvattavuutta, on VALETIEDON jakamista, virheellistä viestintää. Toiminta on joko tietämättömyyttä tai tahallista, jolloin se pyrkii sabotoimaan yhdenvertaisen valinnanvapauden periaatteen toteutumista yhteiskunnassa.

Yhdenvertainen valinnanvapaus

Yhdenvertaisuuden ja valinnanvapauden arvojen toteutumiseksi käytännössä, jotta tutkittuja täydentäviä hoitoja ylipäänsä voitaisiin valita, on tehtävä:

  • laajan tutkimusnäytön perusteellinen ja puolueeton selvitys ja riippumaton arvio  täydentävien hoitojen hyödyistä, joita on erittäin paljon ja haitoista, joita myös on, sillä ylilyöntejäkin on alan sääntelemättömyyden vuoksi (juuri siksi sääntelyä tarvitaan)
  • ehdotus eduskunnalle yllä mainitun selvityksen perusteella ja yhdessä eri intressiryhmien kanssa sopien tulevasta lainsäädännöstä eli terveyspoliittisten päätösten valmistelu on tehtävä demokratian toimintaperiaattein.  

Sairausvakuutus ei ole ainoa tapa turvata yhdenvertaisuutta

Hyvätuloiset pystyvät kustantamaan täydentävät hoidot omasta pussistaan, samoin kuin kustantavat nykyisin yksityislääkärillä käyntinsäkin. Jos yksityislääkärillä käynnin kokonaishinta on sata euroa, niin asiakas saa sv-korvausta noin kympin. Kiropraktikon, naprapaatin ja osteopaatin palveluista tuota kymppiä ei saa. Muista täydentävien hoitajien palveluista asiakas maksaa lisäksi myös arvonlisäveron 24%.

Köyhä ei siis pysty käyttämään hyviä, tutkimusnäyttöön perustuja täydentäviä hoitoja. Tämä on epätasa-arvoista. Olisiko nämä hoidot sijoitettava tarvittaessa sosiaalipalveluihin? Voisivatko kunnat tarjota palveluseteleitä vähävaraisille? Monet työantajat maksavat jo nyt työntekijöilleen täydentäviä hoitoja, joita käytetään terveyden edistämiseen, kuten mindfulness- ja joogakurssit ja eräät kosketus- ja manipulaatiohoidot. Taideterapioitakin olen kuullut tarjottavan.

Suuri muutos

Suuri muutos on meneillään koko terveydenhuollon ajattelutavassa, ihmiskuvassa ja toimintatavoissa.  ”Ihminen on biologinen kone” -mallista ollaan siirtymässä kokonaisvaltaiseen käsitykseen ihmisestä. Hyvä suuntaus.

Kangasalan Sanomat https://kangasalansanomat.fi/ käynnisti keskustelun kansalaisaloitteesta. Sitä jatkoi Kuopion Kaupunkilehti https://www.kaupunkilehti.fi/.

Ehkäpä pian pääviestimissämmekin aletaan puhua avoimesti ja asiallisesti , moninäkökulmaisesti ja ilman vähättelevää ja halventavaa sävyä näistä miljoonalle suomalaiselle tärkeistä hoidon ja terveyden edistämisen keinoista.

Video: Sisko Pyykkönen, kansalaisaloitteen käynnistäjä kertoo Helsingin yliopistossa 14.1.2020, mitä aloitteella ajetaan. Upea puhe!

Kannata aloitetta https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5011