Maalainen ja metsäläinen

Mestsän puita

Picadilly Circuksen yhdistää Oxford Streetiin Regent Street.  Korkeiden vanhojen talojen katveessa lontoolaisessa sateessa tajuan, että en olekaan sitä mitä edellisessä jutussani väitin, city-metsäläinen. Sievistelin todellisuutta. Ei minusta saa city-ihmistä.

Olen syntynyt pienessä kylässä Savon sydämessä ja asun Tampereella, joka on maailman mittakaavassa pikku kaupunki. Sosiologi Antti Eskola tutki 1960-luvulla maalaisia ja kaupunkilaisia ja löysi näissä eroja. Minusta tuntuu että, vaikka suurin osa suomalaisista asuu nykyään kaupungeissa, olemme kuitenkin enimmäkseen mieleltämme maalaisia. Ainakin minä olen.

City-identiteetti oli muotia 1980-luvun lopun talous- ja hilepyörteessä, jolloin Suomi alkoi avautua maailmalle. Tuolta ajalta ilmeisesti jäi minuunkin outo city-harhaluulo. Sen hävitti Regent Streetin vilske. Täällä olen muutaman päivän harrastamassa shamanismia englantilaisten kollegojen kanssa.

Puujuttu lehdessä

Eilen osui silmään The Timesin uutinen Nature-lehdessä juuri julkaistusta puututkimuksesta. Vanhat puut ovat ilmastoystävällisiä. Ne kasvavat nopeammin kuin juuri istutetut ja siksi käyttävät hiilidioksidia enemmän. Tutkimuksessa oli yli puoli miljoona puuta ja noin 400 puulajia. Eurooppalaiset tutkimuspuut olivat pääasiassa Espanjasta.

Ikimetsien korvaaminen uusilla istutuksilla ei olekaan ilmaston kannalta niin järkevää kuin on luultu. Vanhat puut suojelevat ilmastoa.  Jutussa vanhojen metsien ei kuitenkaan päätelty olevan nuoria parempia. Nuoret metsätkin, jos ne ovat puustoltaan tiheitä, absorboivat yhtä paljon hiilidioksidia kuin harvapuiset vanhat metsät.

Freud läsnä

Samassa lehdessä oli uutinen Sigmund Freudista. Varkaat yrittivät viedä Freudin tuhkat, joita sälytetään Lontoon krematoriossa. Siellä ne on kätketty 2400 vuotta vanhaan kreikkalaiseen uurnaan.

Taisi uurna kiinnostaa enemmän kuin Freudin tuhkat? Nyt se on viety pois yleisön nähtäviltä.

Freud on toisellakin tavalla nyt läsnä. Asun hotellissa, jonka käytävän seinillä kuvin ja tekstein esitellään Freudia ja hänen vaimoaan. He ovat aikanaan majailleet täällä.

Tuli hyvin psykoanalyyttinen olo.