Miljardöörin masennus, tapaus B

Arkienkeli.

Arkienkeli.

Varakkaana on helpompi olla masentunut kuin köyhänä.  Mutta raha ei estä masennusta.

Maaliskuussa 2013 Lontoon asunnossaan kuollut venäläinen monimiljardööri Boris Berezovski (B) oli älykäs mies. Matemaatikon täsmällisyydellä ja markkinamiehen vainulla hän pystyi siirtämään omaisuutta paikasta toiseen. Neuvosvaltiolta omaan taskuun.  Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991 tämä oli mahdollista, koska uudessa tai oikeastaan vanhassa, mutta uudelleen syntyneessä Venäjän maassa ei ollut toimivia lakeja ja käytäntöjä, joilla säädellä omaisuussuhteita.

Rahan paljoudesta huolimatta Berezovskin kerrottiin kärsineen masennuksesta. Suuri omaisuus, voima tai valta eivät estä alakuloa. Jos  ”kotona ei ole ketään” eli jos ihminen ei ole kotona omassa itsessään, sisään voi marssia masennus.

Se täyttää tyhjän tilan, joka itsensä kadottaneelta on jäänyt sisimpään, vaikka ympärille olisikin rakennettu  erilaisia rahan, vallan ja maineen varustuksia.

B:tä on helppo vihata. Hänhän oli äärettömän varakas. Ja oli hankkinut rikkautensa moraalisesti arveluttavilla tavoilla, laillisuuden rimaa hipoen maassa, jossa 1990-luvun alussa vallitsi villin lännen meininki.  Siellä nopeat söivät hitaat omaisuuksien haalimisessa. B oli nopea.

Viha, kateus

Mitä vihaamme, kun vihamme B:tä?  Ahneutta, B:n ahneutta. Vääryttä, maailman vääryyttä.  Ehkä myös omaa varattomuuttamme, voimattomuuttamme ja vallattomuuttamme. Puemme vihan oikeudenmukaisuuden kaapuun. Se näyttää siinä hyväksytymmältä, eikä paljasta kateuden kalvavaa tunnettamme.  Ei myöskään ikiomaa ahneuttamme.  Näin saamme B:n näyttämään pahalta ja itsemme hyvältä.

B menetti suuren osan omaisuuttaan, kun Putinin hallinto ryhtyi jahtaamaan oligarkkeja, tai oikeastaan vain ”hankalia” oligarkkeja kuten Hodorkovskia (istuu nyt vankilassa Karjalan tasavallassa) ja Berezovskia (joutui maanpakoon Englantiin, josta sai turvapaikan).

Kun miljardit sulivat valtataistelussa vain miljooniksi, niin entinen rahalla ja vallalla pönäköitynyt B:n julkiminä myös liukeni tuuleen. Paikalle jäi kaksikymmentävuotisen vallantunteen paahtama itsen kuori. Mutta sisällä ei tainnut olla ketään. (Tätä emme tosin voi tietää varmasti. Ei ole Berezovskia kertomassa.)

Tyhjyyden tunne on raskas taakka. Kun siihen lisätään vielä se, että B ei voinut vangitsemisen ja koston pelossa palata kotimaahansa Venäjälle ja kun englantilainen tuomioistuin ei asettunutkaan B:n taakse tämän pyrkiessä oikeusteitse puolustamaan mainettaan, on aika ymmärrettävää, että masennus hiipi hänen tyhjyytensä.

Masennus hänen kohdallaan päättyi kuolemaan lukkojen takana omassa kylpyhuoneessa. Luonnollinen kuolemako vai itsemurha? Kuolinsyytutkimukset jatkuvat edelleen.

Sääli

B:tä voi myös sääliä. Masentunut ja onneton ihmisparka joutui elämään hyljeksittynä vieraassa maassa kaukana rakkaistaan.

Mutta mitä oikeastaan säälimme, kun säälimme B:tä. Itseämme. Sitä puuhakasta yritteliäisyyttä, jonka avulla koetamme saada lämpöä, ymmärtämystä, ehkä rakkauttakin. Näitähän emme kuitenkaan saa, vaan touhukkuudellamme ja tehokkuudellamme saamme osaksemme ehkä korkeintaan hieman huomiota. Mahdollisesti myös kateutta, jos puuhastelu tuottaa rahaa, mainetta ja kunniaa kuten B:n tapauksessa kävi.

Saatamme sääliä itseämme myös vertaamalla omaa rahatonta uupumustamme köyhtyneen, mutta silti edelleen hyvin varakkaan B:n masennukseen.

Peili

Kun katsomme B:tä, katsomme itseämme. B ei löytänyt vastoinkäymisten ja masennuksen kohdatessa parantavia ratkaisuja, koska etsi niitä ulkoa, vanhoista kaavoista. Ei kyennyt arvojensa uudelleen järjestämiseen.

Lisäksi B on esimerkki vaarallisista riippuvuuksista.

Hän oli niin kiintynyt valtaan, kunniaan ja rahaan, että ne lopulta koituivat hänen tuhokseen.

Rukous

Varjele meitä kaikilta riippuvuuksilta!

Anna meidän olla kotona itsessämme. 

Että sinne ei jäisi tilaa masennuksen majoittua.

Että tila täyttyisi joka päivä sisäisellä voimalla, lämmöllä ja rakkaudella.

Että emme tarvitsisi ulkoisia pönkiä ja tukipilareita elämäämme.

Vaan saisimme elää aidosti ja vapaana.  

Aamen. 

... ja Roineen armaiset allot sen rantoa hyväelee.. (Z.Topelius)Tämä pakkasen muovaama vesiveistos poistaa ja ehkäisee masennusta. .

… ja Roineen armaiset allot sen rantoa hyväelee.. (Z.Topelius)
Tämä pakkasen muovaama vesiveistos poistaa ja ehkäisee masennusta.

Vesiveistoskuva Sisko Pyykkönen.