Pykeija muistoissa, suuntana Finnmark

Barentsinmerta reunustaa Barentsin alue, johon Suomikin kuuluu.

Barentsinmerta reunustaa Barentsin alue, johon Pohjois-Suomikin kuuluu.

Etelän ihminen, jonka ensimmäinen lappikokemus on ollut hyvä, jää pohjoisen pistoksen saaneeksi ehkä loppuiäkseen.

Näin kävi, kun parikymmentä vuotta sitten matkustin ensimmäisen kerran Suomen Lappiin ja siitä edelleen Finnmarkiin Norjaan.   Pienessä Pykeijan kylässä  (norjaksi Bugøynes) puhuttiin tuolloin norjan lisäksi suomea (kveenin kieltä), joka on peräisin 1800-luvun muuttoliikkeestä.  Puhetta kyllä ymmärsi kun tarkkaan kuunteli. Nyt siellä ei enää ole kovin monta suomea puhuvaa.

Pykeijalainen kuningasrapu on komea otus ja hyvänmakuinen.

Kylä tunnetaan nykyään kuningasravuistaan,  4-5 kilon painoisista äyriäisistä,  jotka ovat alkujaan Tyynenmeren eläviä, mutta ihmisen siirtäminä lisääntyvät ja voivat  nyt hyvin Barentsinmeressä, joka sijaitsee Norjan ja Venäjän rannikoista pohjoiseen.

Barentsin alue käsittää maa-alueet Barentsinmeren ympärillä ja Pohjoiskalotissa (Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosat). Nimi otettiin käyttöön poliittisista syistä kansainvälisen yhteistyön vakiinnuttamiseksi Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Suomi, Ruotsi, Norja ja Venäjä tekevät paljon monipuolista yhteistyötä mm. kaupan,  kulttuurin ja terveystoimen aloilla.

Kirkenesiin

Pääsin työmatkalle Finnmarkiin, pieneen Kirkenesin (Kirkkoniemi) kaupunkiin. Istun päivät kokouksissa, jotka liittyvät Barentsin alueen yhteistyöhön.  Se on kiinnostavaa, mutta yhtä kiehtovaa on,  että aamut voin kuljeskella haistelemassa pohjoisimman pohjoisen luontoa ja katselemassa Varangin vuonoa.  Ehkä näen sillä Pohjoisen Kylmän Henkiäkin!

Myös iltaisin ennen auringon laskua on jokunen tunti aikaa tutustua Kirkenesiin. Siitähän on linnun tietä vain  kolmekymmentä ja autolla noin sata kilometriä ihastuttavaan Pykeijan kylään. Sinne en valitettavasti tällä muutaman päivän työmatkalla ehdi.

Huomenna ja seuraavina päivinä kirjoitan pohjoisen tunnelmista. (Jutut tulevat tosin viiveellä, sillä olin Kirkenesissä viikko sitten.)

Nämä kuvat muistuttavat Suomen Lapin hienoista ja leppoisista auringnlaskuista.

Sinisessä siintää kerroksinen taivas Ylläksellä.

Sinisessä siintää kerroksinen taivas Ylläksellä.

S hiihtoladulla Ylläksellä.

S hiihtoladulla Ylläksellä.

Linkit

Barentsin alueesta tietoa (kartta otettu) täältä

Pykeija facebookissa.

Rapukuva otettu Wikipediasta http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1e/Redkingcrab.jpg