Suhtaudutaanko Saksassa ehkä suvaitsevammin täydentäviin ja vaihtoehtoisiin hoitoihin (CAM=Complementary and Alternative Medicine) kuin Suomessa? Sellainen vaikutelma tuli seuratessani lääketieteen tohtori Thomas Breitkreuzin esitystä 7.12.2020 virtuaalikokouksessa Launch of the MEP Interest Group on Integrative Medicine & Health – YouTube. Breitkreuzin esitys alkaa noin 26 minuutin kohdalla.
Meppien intressiryhmän YouTubessa katseltavissa olevassa tilaisuudessa käynnistettiin europarlamentaarikkojen intressiryhmä ajamaan yhdistävän lääketieteen ja terveydenhoidon asiaa Euroopassa.
Saksassa toimii jo nyt monia sairaaloita, joissa yhdistävän lääketieteen ajattelun mukaan käytetään CAM-hoitoja. Tavanomaiseen lääketieteelliseen hoitoon siis yhdistetään toimiviksi osoitettuja täydentäviä hoitomuotoja potilaiden näkemykset ja kokemukset huomioon ottaen.
Lääketieteen tohtori Thomas Breitkreuz johtaa Saksan Baden-Württenbergissä Paracelcus-klinikkaa. Siellä syöpäpotilaita hoidetaan yhdistävän (integratiivisen) hoitoajatuksen mukaisesti. Potilaat saavat korkeatasoista lääketieteellistä hoitoa, mutta tarpeen mukaan ja potilaiden kokemusten ja toiveiden ohjaamina käytetään myös monenlaisia täydentäviä metodeja. Klinikka on mukana osaamisverkostossa, joka tutkii ja kehittää edelleen uudenlaisia toimintatapoja ja hoitokulttuuria. Ks. Yhdistävä Lääketiede ry:n blogi Osaamisverkosto kehittää yhdistävää syövän hoitoa.




Europarlamentaarikkojen perustaman intressiryhmä MEP Interest Group on Integrative Medicine and Health – Eurocam (cam-europe.eu) kutsuu mukaan kaikkia potilaskeskeisen hoidon, lääkkeettömien hoitomuotojen ja yhdistävän lääketieteen kehittämisestä kiinnostuneita meppejä intressiryhmään.
Yhdistävällä lääketieteellä ja terveydenhoidolla katsotaan olevan hyvät mahdollisuudet vaikuttaa esimerkiksi pahenevaan antibioottiresistenssin ongelmaan, samoin kuin terveydenhuollon kasvaviin kustannuksiin.
Tilaisuudessa korostettiin, että EU:n on tarpeen rahoittaa nimenomaan integratiiviseen hoitoon liittyvää tutkimusta, sillä jopa kolmannes EU:n kansalaisista käyttää tai on käyttänyt yhtä tai useampia CAM-hoitoa tavanomaisen lääketieteellisen hoidon rinnalla.