Roerich: Rauha kulttuurin kautta

Kävin eilen Nikolai Roerichin näyttelyn “Rauha kulttuurin kautta” -avajaisissa Tampereen vanhassa kirjastotalossa, Laikussa.

Venäläissyntyinen taiteilija ja tutkimusmatkailija Nikolai Roerich oli rauhan “asianajaja” ja kulttuurin edistäjä. Tutustuin hänen teoksiinsa ensimmäisen kerran kuusi vuotta sitten Altain matkallani vieraillessani Roerichin museossa. Espoossa oli vuonna 2015 Roerichin ja Gallen-Kallelan yhteisnäyttely.

Taiteilijan maalauksia enemmän minua viehätti syvä, humanistinen maailmankuva ja sen ohjaama yhteiskunnallinen toiminta. Myös filosofina ja mystikkona tunnettu taiteilija ja hänen vaimonsa Helena ajoivat 1900-luvun alkupuolella eri puolilla maailmaa rauhan projektia, joka painottaa taidetta, tiedettä ja henkisyyttä ihmiskunnan hyvinvoinnin edistämiseksi.

Roerichien perusidea eettisyyden vahvistamiseksi ihmiskunnassa on yksinkertainen ja selkeä: “Elävä Etiikka on henkiseettinen opetus, joka kehittää avartamaan ihmisen sisäistä maailmaa sydämellisemmäksi kauneuden tiedostamisen avulla” (Näyttelyn “Rauha kulttuurin kautta -esitteestä).

Nikolai Roerich tunnetaan vuonna 1935 Washingtonissa allekirjoitetusta Paktista, jonka tunnuksena on Rauhan Lippu. Siinä on valkoisella pohjalla kolme punaista ympyrää punaisen kehän sisällä. Ne symboloivat taiteen, tieteen ja filosofian synteesiä kulttuurin kehässä. Kulttuuri ymmärretään universaaliksi muistiksi, johon ovat kertyneet saavutukset, joita eri kansat ovat eri aikoina luoneet ajatuksen, sanan ja taiteen avulla.

Maskuliininen feministi

Nikolai Roerich oli aikaansa edellä. Häntä voi luonnehtia maskuliiniseksi feministiksi, jonka mielestä ihmiskunta kaipaa luonnonläheistä naiseuden energiaa selviytyäkseen vaikeuksistaan ja konflikteistaan. Helena Roerich vaikutti olennaisella tavalla miehensä taiteeseen ja yhteiskunnalliseen toimintaan.

Taiteilija, filosofi ja mystikko Nikolai Roerich asui jonkin aikaa Suomessakin (nykyisen Venäjän Sortavalassa). Hän tunsi myös Akseli Gallen-Kallelan. Monissa maissa, myös Suomessa, toimii Roerich-seura. New Yorkissa ja Moskovassa on Roerich-museo.

Ajatus tieteen, taiteen ja henkisyyden liitosta ansaitsee juuri nykyaikana huomiota. Mielestäni pirstaloitunut, vanhentunut käsitys ihmisestä erillisenä biologis-fysikalistisena tieteen objektina yhtäältä ja toisaalta taiteen kuluttajana, jonka spirituaalinen ulottuvuus näyttää tieteessä unohtuvan, on tullut tiensä päähän. Ajattelen niin, että ihminen on psykofyysis-sosiaalinen, kulttuurinen ja henkinen olento. Kaikki nämä puolet vaikuttavat yksityisen ihmisen ja kansakuntien hyvinvointiin.

Näyttely on avoinna 14.-25.10.2020 Kulttuuritalo Laikussa Tampereella ja siinä on esillä reproduktioita Nikolai Roerichin maalauksista.

Nikolai Roerich -seurassa toimiva Paula Liimatta luennoi Nikolai ja Helena Roerichin elämäntyöstä 15.10. klo 17.00-18.30 Kulttuuritalo Laikussa Tampereella.