Hyvä dialogi Erno Vanhalan kanssa

Järvellä käy sellainen puhuri, että lakkapäälaineet iskevät rantaan. Tuuli ujeltaa nurkissa, katto rapisee ja seinät kolisevat. Oksan karahkat raapivat maaleja Narvan mökin seinästä. Aamun valjetessa oli pakkasta.

Sammalmatto jalkojen alla pehmentää askelta niin, että metsäkävelyllä tuntuu jopa lämpimältä. Männyt, koivut, kuuset ja katajat seisovat tukevasti juuret syvällä maassa, vaikka latvat ja oksisto humisevat. Luonto ei välitä, vaikka kuinka tihkuinen viima puhaltaisi. Aurinko paistaa aina jossain kohdassa kiertokulkua.

Koin sisäistä auringonpaistetta siitä, että vappuaaton aattona rohkenimme Erno Vanhalan kanssa juttelemaan valoisassa Tampereen yliopiston Pinni-rakennuksen kahvilassa.

Keskustelukumppanini kirjoitti tapaamisesta blogiinsa. Arvostan sitä, että hän eettisten periaatteiden mukaisesti lähetti minulle kirjoituksen ennakkoon nähtäväksi. Itse olisin kirjoittanut ehkä hieman toisella tavalla, mutta välitän silti linkin: https://gpiste.org/blog/kahvilla-pauliina-aarvan-kanssa.

Mikäpä minä olen arvostelemaan toisen ihmisen ajatusmaailmaa ja käsitystä keskustelustamme. Useimmista asioista olimme kuitenkin suhteellisen samaa mieltä. Minun ajatteluni keskustelumme pääaiheesta (täydentävät ja vaihtoehtoiset hoitomuodot) käynevät aika hyvin ilmi tästä blogista.

Maanantainen dialogimme on minusta hyvä esimerkki siitä, että kun puhutaan avoimesti ja kasvokkain, niin kärjekkäimmät virhetulkinnat puolin ja toisin lieventyvät.

Oli hyvä, onnistunut, kaunis ja virittävä juttutuokio, josta lämmin kiitos Erno Vanhalalle!

Ps. Olisikohan meissä ehkä hiukan ruotsalaisuutta? Ruotsalaiset ovat kovia diskuteeraamaan eli he ovat taitavia keskustelemaan erimielisyyksistä ja hankalistakin asioista.

Pari vuotta sitten Ruotsin hallitus nimitti selvityshenkilön laatimaan raportin potilaiden valinnanvapaudesta koskien terveydenhuollon ulkopuolella tarjottavien hoitomuotojen käyttöä (eli täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen käyttöä).

Täydentävä ja vaihtoehtoinen lääkintä ja hoito – turvallisuus, osaaminen, dialogi. Valtion virallisia selvityksiä SOU 209:15. Tukholma 2019.

Maaliskuun 2019 lopussa tämä Ruotsin valtion virallinen yli 600-sivuinen raportti valmistui. Selvityshenkilöksi hallituksen valitsema professori (emeritus) Kjell Asplund on keskustellut lukuisten ihmisten kanssa ja asiantuntijaryhmän ja sihteeristönsä avustamana laatinut tuhdin tietopaketin.

Teos kuvaa täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen asemaa Ruotsissa, niiden tutkimusta, valvontaa ja hoitajien koulutusta yms. kahdesta näkökulmasta: hoitoja puolustavien ja niitä vastustavien kannalta. Myös kansainvälisiin, varsinkin Tanskan ja Norjan (mutta ei Suomen) käytäntöihin viitataan.

Kjell Asplundin mukaan kaikki osapuolet, joita aihepiiri koski, saivat äänensä raportissa kuuluviin. Kävin kollegojen kanssa viime viikolla Tukholmassa tutustumassa raportin syntyprosessiin. Toukokuun lopussa Asplundin ryhmän on määrä julkistaa ehdotukset lainsäädännön muutoksiksi Ruotsissa. Palaan teemaan myöhemmin.

Ruotsin selvitys: https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2019/03/sou-201915/