Kovin on hankala hahmottaa, mistä oikein on kyse professori Peter Gøtzschen siirtämisessä sivuun lääketieteellisen tutkimuksen laadun parantamiseksi perustetusta yhteisöstä (ks. kaksi edellistä kirjoitustani). Cochranen virallinen lausunto viittaa Peter Gøtzscen huonoon käytökseen, josta kuitenkaan ei anneta tarkempaa tietoa. Todetaan vain, että hienotunteisuussyistä ja yksilöiden suojan vuoksi tiettyjä asioita pidetään toistaiseksi salassa.
Lausunnossa https://www.cochrane.org/news/statement-cochranes-governing-board annetaan ymmärtää, että lisätietoa asiasta saattaa tulla myöhemmin. Toinenkin taho, ilmeisesti kaupallinen, lääketieteen uutisia jakava sivusto Univadis kertoo tapauksesta. Jos et halua kirjautua Univadis-sivuille, voit lukea Univadis-sivuilla julkaistun tekstin tästä:
“Cochrane issues statement on shock ousting of controversial board member
Univadis Medical News
24 September 2018
The Cochrane Collaboration’s governing board has issued a statement regarding the decision to expel controversial board member and co-founder, Dr Peter Gøtzsche.
In July of this year, Gøtzsche and two colleagues published a critique of a recent Cochrane review of multiple human papillomavirus (HPV) vaccine trials. The article claimed that the review had failed to include key clinical trials and was skewed by bias. Critics claimed the review by Gøtzsche and colleagues was itself flawed and the Cochrane Collaboration later issued a statement supporting the original review.
On 13 September, two months after the article was published, the governing body voted to expel Gøtzsche, who is director of Nordic Cochrane Centre, by six votes to five votes.
However, in a statement issued last week, the governing board says the decision was the result of a lengthy investigation into repeated bad behaviour over many years, including a “serious allegation” against “an individual”.
“This Board decision is not about freedom of speech. It is not about scientific debate. It is not about tolerance of dissent. It is not about someone being unable to criticize a Cochrane Review,” the statement said.
References
Cochrane Governing Board. Statement from Cochrane’s Governing Board .
Published 19 September 2018.”
En tiedä, onko BMJ:ssä julkaistu HPV rokotetutkimuskatsauksen kritiikki ollut yhtenä syynä erottamiseen. Peter Gøtzschen tutkijaryhmä väittää kirjoituksessaan, että toukokuussa 2018 julkaistusta HVP-roketetutkimuksista tehdystä Cochrane-katsauksesta puuttuu monia kriteerit täyttäviä tutkimuksia ja että katsaus on kaiken kaikkiaan vinoutunut (biased).
Peter Gøtzschen erottamislausunnossa ei puhuta mitään tästä kriittisestä kirjoituksesta eikä muista julkaisuista, joissa hän yksin tai tutkijaryhmineen arvostelee voimakkaasti lääketeollisuuden rahoittaman tutkimuksen vinoutta, vaan huomion kohteena on nimen omaan hänen huono käytöksensä.
Liekö vain kiinnostava yhteensattuma, mutta samasta syystä – epäasiallisesta käytöksestä – sai myös professori Teppo Järvinen häpeärangaistuksen. Oma ammattiliitto antoi varoituksen epäkollegiaallisesta toiminnasta. Tästä kirjoitin syksyllä 2017.
Ovatko Peter Gøtzsche ja Teppo Järvinen todella niin hankalia henkilöitä ja niin huonosti käyttäytyviä, että heidän ja heidän tutkijaryhmiensä kanssa ei voi saada aikaan asiallista keskustelua? Ketä palvelevat oman ammattiliiton antama häpeärangaistus eli julkinen varoitus epäkollegiaalisesta käyttäytymisestä ja vielä rajumpi keino, yhteisöstä erottaminen?
En kuulu kummankaan professorin ystäväpiiriin, mutta kummankin kirjoituksia olen lukenut ja puheitaan kuunnellut. Miehet puhuvat voimakkaasti ja vetoavasti, mutta asiallisesti ja faktoihin nojaten.
Joten en oikein ymmärrä, mitä on meneillään. Muutosta kai.
Kiitos Pauliina tämän valitettavan, mutta odotettavissa olleen episodin huomioimisesta. Olen odotellut tätä tapahtuvaksi, siitä lähtien kun Gatesit tekivät lahjoituksensa. En usko alkuunkaan näitä esitettyjä perusteluita hallituksesta erottamiselle. Tähän viittaa myös neljän muun hallituksen jäsenen irtisanoutuminen vastalauseeksi tapahtuneelle. Kyse on mielestäni pohjimmiltaan vain ja ainoastaan rahasta, välillisesti siis lääketeollisuuteen liittyvästä kritiikistä ja näihin kiinteästi liittyvien rakenteiden arvostelusta. Tämä verhotaan vain joksikin muuksi, esim. häiriökäyttäytymiseksi, johon liittyy vieläpä sellainen perisynti kuin HPV-rokotteen kritisoiminen. Peter viittaa omassa kirjoituksessaan tähän selvästi. Hänhän kirjoitti Cochranen moraalisesta kriisistä tutkimusten toteutustavoissa ja demokraattisen päätöksenteon puutteesta yhteisön nykyjohdon aikana. Eli suoraan sanottuna lääketeollisuuden ja sitä tukevien järjestöjen intressien vaikutuksesta tutkimusten lopputuloksiin. Joten onhan se selvää, että tällainen häiriötekijä pitää tavalla tai toisella poistaa.
Tunnen Petterin että Teppo Järvisen yhteydenpitoni kautta n. nejän vuoden ajalta.
Kysymyksessä on aihe johon ei saa puuttua tai arvostella, lääketeollisuuden sairauksien dignoositehtailuun ja ylilääkitsemiseen varsinkin julkisessa terveydenhuollossa osastoilla missä potilaalle jää vain haitat ja terveyden menetys erityisesti psyk. lääkkeiden käytön kohdalta.
Ylen toimittajat alkavat hahmottaa syy ja seurausyhteyksiä ao. jutuissa:
https://yle.fi/uutiset/3-10425561
https://yle.fi/uutiset/3-10353375
Kysymyksessä on ajojahti tai noitavaino henkilöön/-ihin ketkä oman tutkimus- ja faktatiedon pohjalta osoittavat näkemyksensä oikeaksi.
MTVn toimittajan tason saa hyvin selville ao. jutusta. Psykologi esittää väitteen ko. professorista tapaamatta, näkemättä tai vaivautumatta lukemaan kirjaa ja osoittamaan siinä olevat virheet joita ei yksinkertaisesti ole. Julkaistaan juttu toimittajalla ilman perusteellista taustatyötä, kyseenalaistamista ja tutkivaa journalismia.
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/masennuslaakkeista-enemman-haittaa-kuin-hyotya-psykiatrit-tyrmaavat-professorin-hs-lle-esittaman-vaitteen/6344036#gs.f8JdG94