Tiedettä sydämen kyllyydestä

Abstrakti.

Abstrakti.

Myötätunto, ihmisten välisen kanssakäymisen tärkeä tukipilari nousi esiin eilisessä Prisman Sydämen sopukoissa -ohjelmassa.

Toimittaja David Malone pohti perhettään kohdanneen surun (vaimon mielenterveys järkkyi) kautta ja sen avulla tieteen käsitystä sydämestä. Hänen teesinsä oli, että myötätunto on sydämen lahja rationaaliselle ihmiselle.  Väitteelleen hän etsi perusteita tieteestä. Ohjelmassa olikin hienoja tieteisanimaatioita ihmiskehosta.

Olemme tottuneet ajattelemaan kuten lääketiede opettaa, että sydän on vain verenkierrosta vastaava lihaksikas pumppu, elintärkeä hengissä säilymiselle. Sydänterveyttä on pidettävä yllä vähärasvaisella ruualla, mikä estää verisuonten kalkkeutumisen. Jotta pumppu pelaisi hyvin, sitä on sopivasti rasitettava liikunnalla. Näin olemme oppineet. Sydämestä tunnekeskuksena terveyskasvatuksen oppikirjat eivät puhu.

Toimittaja kritisoi tätä näkemystä ja toteaa mielestäni aivan oikein, että sydämen mekanisointi on turmellut minäkuvaamme. Tieteellis-tekniset, useimmiten huippuhienot lääketieteen saavutukset ovat auttaneet monin tavoin ihmiskuntaa. Samalla teknologiausko on johtanut siihen, että sydämessämme koetut tunteet ovat jääneet vähempiarvoisiksi kuin järkevä ajattelu.

Anatomian ja fysiologian tosiasioina tiedämme, että aivot ja hermosto vaikuttavat sydämeen. Sympaattisen hermoston stimulointi nostaa ja parasympaattisen puolestaan laskee sykettä.

Uusin tutkimus on ohjelman mukaan löytänyt sydämestä noin 10 000 hyvin erikoistunutta, itsenäistä neuronia, joita aivot eivät kontrolloi, vaan niihin voidaan vaikuttaa koeolosuhteissa myös aivojen ulkopuolelta. Ohjelmassa väitettiin, että ihmiskehossa sydän ja aivot pelaavat yhteispeliä, mutta sydämellä on tunnereaktioiden yhteydessä jopa ihan oma, aivoista riippumaton roolinsa.

Se miten ymmärrämme itsemme liittyy siihen, miten ymmärrämme sydämen.

Runollinen yhteys

Runoilijat puhuvat sydämestä rakkauden ja myötätunnon symbolina. Pienet vaaleanpunaiset sydämet viestittävät onnittelukorteissa ja Facebook -tervehdyksissä sympatiaa ja hyvää mieltä.

Sydämellä on aina ollut suuri merkitys taiteessa, uskonnossa ja etiikassa. Nyt se alkaa saada uudenlaista merkitystä myös tieteellisen tutkimuksen kautta. On alettu vähitellen ymmärtää, että ihminen ei ole vain keho, jolla on tunteita (terve sielu terveessä ruumiissa), vaan hän on myös, ehkäpä pääasiassa, tunteiden ohjaama toimintakeskus (terve ruumis terveessä sielussa).

Ei ole ollenkaan mahdotonta, että muinainen itäinen chakra-systeemi vielä osoitetaan nykytieteenkin menetelmin todeksi.  Eräät täydentävät hoidot nojaavat juuri chakra-järjestelmään ja joissakin hoidoissa tärkeä osa auttamista on sydänyhteyden luominen hoidettavaan. Neljättä eli sydänchakraa kuvataan juuri rakkauden ja myötätunnon keskukseksi, joka heijastelee ihmisen suhdetta toisiin ihmisiin, eläimiin ja maailmaan yleensä.

Sydänchakraa voidaan avata, vahvistaa ja tasapainottaa. Teoriassa on mahdollista ajatella, että tutkijoiden löytämät sydänneuronit kuvaavat juuri neljättä chakraa. Myötätunto, rakkaus ja lämpö aktivoivat neuroneja ja siten edistävät ihmisen terveyttä, jopa paranemista sairauksista. Tutkimuksia tästä ei ole tehty. Sydämen sähköfysiologiaa yleensäkin tunnetaan aika huonosti. Ehkä tutkimus ohjautuu tulevaisuudessa tähän suuntaan.

Tämän päivän totuudet huomisen valheita

Jos sydänyhteydestä tai sydänchakrasta puhuminen vaikuttaa huuhaalta ja harhaiselta uskomushoitopuheelta, on hyvä muistaa, että tieteelliset totuudetkin muuttuvat koko ajan. Tämän päivän tosiasiat vaikuttavat ehkä jo huomenna huvittavilta.

Siksi kannattaisi välttää tuomitsemasta ja halveksimasta hoitoja, joista on vuosisataista, jopa vuosituhantista käytännön näyttöä, vaikka niitä ei nykytieteen kriteerein olekaan osoitettu tehokkaiksi tai niitä ei ole tutkittu ollenkaan. Voi olla että kriteereissä ja mittareissa on kehitettävää. Sitä paitsi tutkimustulokset eivät tietenkään ole koko totuus millään elämän alueella.

Ohjelmassa siteerattiin 1800-luvun alkupuolella elänyttä romanttista runoilijaa, John Keatsia ja hänen yksilöllistä näkemystään:

En ole varma mistään muusta kuin

sydämen tunteiden pyhyydestä

ja mielikuvituksen totuudesta.

Lehdet.

Lehdet.

Ohjelma  Prisma: Sydämen sopukoissa