Moni syö statiineja turhaan

2013 loka keltavaahterat musta runko

Kolesterolia alentavien statiinien haitat nousivat julkisuuteen, kun MTV:n 45 minuuttia -ohjelma haastatteli tänään jyväskyläläistä diplomi-insinööri Leino Utriaista. Hän kärsi vakavista statiinien aiheuttamista terveyshaitoista ja päätti tulla julkisuuteen, jotta ihmiset saisivat tietoa tästä “valelääkkeestä”, joksi Utriainen statiineja ohjelmassa nimitti.

Miljoona suomalaista popsii tänäänkin kolesterolilääkkeensä, vaikka ei oikeastaan niitä tarvitsisi. Professori Risto Huupponen myönsi, että suuri osa statiineja nykyisin käyttävistä syö niitä turhaan!  Niitä, joilla on korkea riski sairastua sydän- ja verisuonistauteihin, on vain pieni osa lääkettä säännöllisesti popsivista. Toisin sanoen suurin osa tuosta miljoonasta suomalaisesta  ei niitä tarvitsisi. Sitä paitsi osalle, kuten Leino Utriaiselle, lääkkeestä tulee vakavia terveyshaittoja.

Ohjelmassa ei puhuttu mitään siitä, että kansainvälisessä tiedeyhteisössä koko kolesterolihypoteesi eli se olettamus, että kolesteroli aiheuttaa sydänsairauksia, on kiistanalainen.  Asiasta on taitettu peistä jo vuosia, mutta lääketeollisuus, joka rahoittaa Suomessakin 75 % kaikesta kliinisestä lääketutkimuksesta, on tähän mennessä voittanut tiedemaailmassa tämän kiistan. Asiaa on saattanut auttaa myös se, että käypä hoito -suosituksia tekevässä asiantuntijaryhmässä on vaikutusvaltaisessa asemassa tutkijoita ja lääkäreitä, joilla on kytkentöjä lääketeollisuuteen.

Juuri siksi kolesterolilääkkeiden myynti on vuosi vuodelta jatkanut nousuaan.

Ei sittenkään kolesteroli?

Ei sittenkään kolesteroli –kirjan kirjoittaja skotlantilainen lääkäri Malocolm Kendrick kumosi vuonna 2007 englanniksi ja vuonna 2008 suomeksi julkaistussa kirjassaan  kolesterolihypoteesin.  Hänen mielestään kolesteroli ei aiheuta sydäntautia. Statiinit kyllä alentavat kolesterolia, mutta koska se ei ole sydäntaudin syy, statiineja ei pidä käyttää taudin ehkäisyyn.

2013-10-09 Kirkon ikkuna lehtien takana

Suomessa veren kolesterolipitoisuutta pidetään yhtenä valtimonkovettumataudin riskitekijänä. Siksi kolesterolitasoja kehotetaan alentamaan ensisijaisesti ruokavaliolla ja jos se ei auta, niin lääkityksellä, kuten statiineilla. Niinpä suuri osa väestöä syö lääkkeitä ennalta ehkäisevästi.

Kolesterolista on tullut kummallinen mörkö, vaikka sehän on elimistölle tärkeä aine. Sitä paitsi ikääntyvillä naisilla kolesteroli voi jopa suojata sairauksilta. Aikaansa seuraavat lääkärit eivät lähdekään turhan päiten lääkkeillä alentamaan hieman kohonneita arvoja. Nykyisin ihmiset jopa tuijottavat pilkuntarkasti kokonaiskolesterolilukujaan ja huolestuvat, jos se on noussut esimerkiksi 4,5:stä 4,7:ään. Tämä on kuitenkin vain luku, joka ei kerro mitään ihmisen sairastumisriskistä.

Stressi syynä sydäntauteihin

Kendrick väittää räväkästi, ehkä hiukan liiankin provosoivasti, että stressi ja sosiaalisten suhteiden heikkeneminen olisivat tärkeimmät sydäntautien syyt. Paljon tärkeämmät kuin ravinto. Tässä yhteydessä hän viittaa kuuluisaan Roseto-tutkimukseen, jossa todettiin, että kun kiinteät perhe- ja yhteisösuhteet murenivat, sydänkuolleisuus lisääntyi Pennsylvanian Rosetossa asuvien italialaisten keskuudessa.

Kirjoittaja mainitsee myös Suomeen. Hän väittää, että sota, Karjalan luovutus, väestön pakkosiirto ja uudelleen asutus olisivat syynä korkeaan sydäntautikuolleisuuteen.  Hän lyttää myös suomalaisten lippulaivan, Pohjois-Karjala -projektin ja väittää, että sillä ei ollut vaikutusta sydänkuolleisuuteen, koska tutkimustulosten mukaan naapurissa eli Kuopion alueella, kuolleisuus väheni enemmän kuin Pohjois-Karjalassa.

Sekä stressihypoteesi että tulehdushypoteesi (että elimistön tulehdustila olisi sydänsairauksien syys) ovat nostaneet viime aikoina suosiotaan.

En ota kantaa nähin kiistoihin, mutta toivon, että kolesterolilääkkeiden vastainen tutkimustieto saisi myös julkisuutta.

Leino Utriaisen tapaus jäi mietityttämään.

Kirja

Malcolm Kendrick. Ei sittenkään kolesteroli. Tallinnan 2008. Alkuteos: The Great Cholesterol Con. 2007.

Ohjelma

MTV 3 45 minuuttia.