Kyläkoulu metsän keskellä

Onkemäen koulun viitta

Koululaiset aloittelevat syksyistä opintietään. Pientä Onkemäen kyläkoulua Vesilahden kunnassa Tampereen kupeessa uhkaa lakkauttaminen. Harmi, sillä pieni on kaunista.

Oman kylän koulussa tuntuu turvalliselta. Kotiin pääse kävellen tai pyöräillen. Luonto on lähellä. Metsikköön voi mennä vaikka välitunnilla.

Onkemäen koulu.

Onkemäen koulu.

Liekö aika kullanut muistot. Lapsuuteni savolaisesta kyläkoulusta mieleeni on tallentunut enimmäkseen mukavia tunnelmia. Ennen kyläkoulut tosin olivat melkoisesti isompia. Maalla asuttiin huomattavasti nykyistä enemmän ja perheissä oli yleensä paljon lapsia. Syntyvyyden säännöstely ei ollut tapana. Meidän kylän kaikki 40 kouluaan aloittavaa pantin samaan luokkaan.

Onkemäen koulussa on nyt yhteensä 31 oppilasta!

Koulun nurkalta alkaa kivikon reunustama metsikkö.

Koulun nurkalta alkaa kivikon reunustama metsikkö.

Eilisillan tv-dokumentti Perukka kertoo karua tarinaa kyläkoulun kuolemasta. Nyt Perukan lapset Kainuussa kyhjöttävät koulubussissa kolme tuntia joka päivä. Se on kohtuutonta ja hyvin ei-lapsikeskeistä.

Kasvatus- ja opetuslan tehokkuusvaatimukset ja kuntien krooninen rahapula ovat johtaneet siihen, että ei ole varaa ylläpitää yksiköitä, joissa opiskelee vain muutama kymmenen lasta. Tulee halvemmaksi kuskata heidät taksilla kauemmaksi isompaan kouluun, jonka edessä aukeaa laaja asfalttipiha. Säästetään. Keskitetään.

Tutkimusten mukaan kuitekin suurissa kouluissa on aggressiivisempaa ja siellä turhautuu helpommin kuin pienissä.

Voisikohan ajatella niin, että ainakin osa kyläkouluista pidettäisiisn toiminnassa ja tehtäisiin seurantatutkimusta  luonnon keskellä sijaitsevan oppimisympäristön vaikutuksista lasten (ja opettajien) hyvinvointiin.

Kello soi. Välitunti loppuu.

Kello soi. Välitunti loppuu.

Koska niityt, pellot, vihreät pihamaat, metsät, järvet ja suot todistetusti edistävät terveyttä, voi olla, että luonnon keskellä sijaitsevan kyläkoulun terveys- ja hyvinvointihyödyt ylittävät pitkällä aikavälillä kustannushaitat. Päivittäinen luonnon aistiminen näet vahvistaa lasten tasapainoista henkistä ja fyysistä kasvua.

Sitä paitsi kulttuurista monimuotoisuutta on syytä vaalia ylläpitämällä erilaisia kouluja. Ei ole viisasta muuttaa kaikki opinahjot mammuttilaitoksiksi. Säilytettäköön kyläkoulu aina kun se vain on mahdollista. Siksi tarvitaan aitoa lapsikeskeistä ja yhteisöllistä ajattelua ja toimintaa.

Perukka-dokumentissa todetaan osuvasti “Mitä vähemmän on yhteisiä tekoja, sitä enemmän on puhetta kaipuusta yhteisöllisyyteen”. Onkemäen koulun puolesta toimii parhaillaan yhteisö, joka pyrkii estämään lakkautuksen. Tämä on käytännön yhteisöllisyyttä. Menestystä!

Toivotan kaikkien koulujen oppilaille ja opettajille hyvää kouluvuotta. Ja vanhemmille myös. Sekä kaikille lasten ystäville.

Onkeäen koulun puolesta voi allekirjoittaa adressin.

Onkemäen koulun vanhempainyhdistys ponnistelee koulun säilyttämiseksi.