Viimeinen pisara

Punainen. Maija Pyykkönen.

Punainen. Maija Pyykkönen.

Valtaosa suomalaisista käyttää alkoholia kohtuullisesti. Hyvä niin.

Luulin tietäväni alkoholista ja alkoholinkäytöstä riittävästi, mutta Mika Arramiehen ja Tuulikki Hakkaraisen äskettäin julkaistu Viimeinen pisara –kirja raotti tietämättömyyteni verhoa.

Alkoholisti ei välttämättä olekaan ihminen, joka on juonut itsensä rappiolle. Suurin osa on työelämässä ja elää normaalia, mutta alkoholivetoista elämää. Melkein kaikkien lähipiirissä tai tuttavissa on tällaisia ihmisiä.

Vaikka ei joisikaan omasta mielestään paljon, mutta jos ”hyvää viiniä ruuan kanssa, olut silloin tällöin ja kuoharia seurustellessa” –juomiseen liittyy pakonomaisia piirteitä  tai usein ajattelee kaihoten seuraava juomiskertaa, kyse on alkoholistisesta juomisesta.

Kirja esittelee Avominne-hoitoa, joka soveltaa Minnesota-mallia. Sen lähtökohta on, että alkoholismi on erityislaatuinen sairaus. Se on biologisperäinen psyko-fyysinen prosessisairaus. Se voi “ilmetä” tai “puhjeta” periaatteessa ilman suuria lapsuus- tai muita traumojakin. Se on biologinen, mutta ei selkeästi geneettinen. Alkoholismigeeniähän ei ole löydetty. Kuitenkin sairaus voi siirtyä sukupolvelta toiselle eräänlaisen psyko-fyysisen koodijärjestelmän välityksellä.

On etsittävä oikea lääke

Minä kuten varmaan moni muukin on ajatellut, että liiallisella juomisella ”lääkitään” jotakin ongelmaa, ehkä kauan sitten koettua kaltoin kohtelua. Kohtuukäyttäjät juovat sosiaalisesti ja hyvään oloon, mutta alkoholistit lääkitsevät pahaa oloa.

Avominne-ajattelu kuitenkin painottaa, että juominen on oire. Alkoholismi-sairautta potilas yrittää lääkitä lisää juomisella, mikä on väärä lääke, ja pahentaa asiaa.  Se taas johtaa ajan olon, vuosien saatossa oman elämänsä hukkaamiseen. Läsnä on silloin vain alkoholielämä. Ei oma.

Itse sairaus on se, että mieli ja keho ”vaativat” alkoholia hyvän olon tunteen saavuttamiseksi. Näin syntyy pikku hiljaa voimakas riippuvuus.  Tämä psyyken ja elimistön vahva tarve saada alkoholia ymmärretään  Avominne-ideologiassa sairaudeksi. Sen oire on siis juominen.

Näkökulma, että “hoidan sairautta olemalla juomatta” on minusta kannustava, koska siinä “ydinihminen”, se oikea minä, on terve ja hyvä. Samalla tavoin flunssaa, sydänsairauksia tai syöpää sairastava nähdään ihmisenä hyvänä. Hänellä vain sattuu olemaan sairaus, joka tarvitsee asianmukaista hoitoa.  Alkoholismi-sairaudessa hoitoa ovat raittius ja kaikki sitä monipuolisesti tukevat toimet, kuten terapiat, tukiryhmät, harrastukset, motivoiva työ tai opiskelu.

En tiedä, onko tämä oikea näkemys alkoholismista, mutta lohdulliselta se tuntuu. Ja antaa toivoa selviytymisestä. Ehkä yhtä oikeaa totuutta ei ole olemassakaan. Jokaisen on vain valittava omansa.

Kirja tähdentää alkoholismin sairausluonnetta. Useimmat suomalaiset eivät pidä sitä sairautena, vaan luonteen heikkoutena tai halveksuttavana holtittomuutena. Kun näin ajatellaan, niin ongelman hoitaminenkaan ei onnistu. Lapsuustraumat ja monet muut elämän ongelmat ovat kyllä “hyviä” syitä juomiseen, mutta avominne-ihmiset katsovat, että sairaus on muualla eli ihmisen psyko-fysiologiassa.

Kirjoittajat ajattelevat, että jos kaikki hoitotahot ymmärtäisivät, millaisesta sairaudesta alkoholismissa on kyse, se olisi suuri mullistus nykyisessä terveydenholtojärjestelmässä.

Voi olla.

Joka tapauksessa yhtä tärkeää on hyväksyä jokainen ihminen juuri sellaisena kuin hän on. Ihmisenä.

Päihdehaittoja pyritään korjaamaan ja ihmisiä auttamaan monin tavoin. On A-klinikoita, joissa voi saada neuvontaa ja keskusteluapua. A-killat järjestävät tukirymiä. AA-kerhossa sitoudutaan 12 kohdan ohjelmaan ja se perustuu kristilliseen lähestymistapaan. Ja on tämä Avominne-hoitokin.

On monia teitä kulkea alkoholiriippuvuudesta vapauteen. Viimeisen pisaran kirjoitajat ovat itse saaneet apua Minnesota-mallista.

Kirja

Mika Arramies & Tuulikki Hakkarainen. Viimeinen pisara. Toipumisen avaimet – tietoa alkoholismista ja läheisriippuvuudesta. Avominne-kustannus. Jelgava, Latvia 2013.

Linkkejä

www.avominne.fi

Iltalehden pääkirjoitus aiheesta.  http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2013022116701309_pk.shtml?fb_action_ids=336014463183341&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22336014463183341%22%3A164271680389922%7D&action_type_map=%7B%22336014463183341%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=[]