Rasvarauha!

Voita.

Voita.

Lopetetaan rasvasota. Lakataan kiistelemästä,  ovatko öljyt terveellisempiä kuin voi. Kina on ihan turhaa. Lopullista totuutta asiasta ei ole löydetty.

Uusimmat tutkimustulokset kyseenalaistavat vanhat uskomukset voissa olevien tyydyttyneiden rasvahappojen haitallisuudesta. Ne eivät enää olekaan pahiksia.

Arvostettu lääketieteellinen aikakauslehti British Medical Journal (BMJ 2013) kertoi äskettäin vanhojen tutkimusaineistojen meta-analyysistä. Siinä aieistoja anaysoitiin uudelleen ja uusin menetelmin.

Vanhat tulokset, joiden perusteella tyydyttyneet  rasvahapot (voi) julistettiin haitallisemmaksi kuin tyydyttymättömät (öljy) kääntyivät päälaelleen. BMJ:n uusien tulosten mukaan ei olekaan perusteita ohjata ihmisiä välttämään voita.

Ravitsemussuositukset kaikkialla maailmassa kylläkin kehottavat nykyisin korvaamaan tyydyttyneet rasvahapot monityydyttämättömillä. Eli korvaamaan voin öljyillä ja muilla juoksevilla rasvoilla.

Totuudet muuttuvat

Rasvanormit  ja -suositukset saattavat uuden tutkimuksen myötä piankin muuttua.

Monet ovat jo kauan intuitiivisesti tajunneet, että tiukat kiellot ja rajoitukset eivät sovi omaan elämään ja omiin ruokailutottumuksiin. Heillä on ollut terveystajua. He ovat ymmärtäneet, että  oman terveysäänen kuunteleminen on tärkeää.

Ja sivelleet voita leivälle.

On mielenkiintoista huomata, kuinka  tieteelliset totuudet muuttuvat, kun uusia tutkimuksia tulee.  Tutkimustuloksetkin  näet ovat sitä samaa elämän virtaa, jossa itsekin uimme, kellumme tai vaellamme.  Sitä yhdessä elettävää jokea, jossa mikään ei pysy paikallaan, vaan muuttuu hetkestä hetkeen. Me muutumme ja tutkimustulokset meidän kanssamme.

Rasvaesimerkki osoittaa, että oman järjen käyttö on sallittua.  Jopa suositeltavaa. Ei kannata luottaa sokeasti tieteellisiin ”totuuksiin”, sillä tämän päivän virallisesti julistettu oikea saattaakin jo huomenna olla väärä. Tai päinvastoin.

Jörn Donner muuten kertoo uutuuskirjassaan Mammutti, että hän oli yhdessä lapsuuden vaiheessa ylipainoinen, koska kotiapulainen-lastenhoitaja syötti hänelle voipalloja. Monelle muulle kahdeksankymppiselle heidän lapsuuden Suomessaan voi oli harvinainen herkku. Ehkäpä juuri sen vuoksi he eivät olleet ylipainoisia.

No, ei tullut Donneristakaan aikuisena palleroa. Lopetti varmaan liiallisen voin lokkimisen. Ei halunnut enää olla mikään voilokki!

Antiikin hyve, kohtuullisuus pätee rasvassakin. 

Joten syödään nyt ihan syyllistymättä se voileipä, jos on nälkä.

Lähteet

BMJ 2013. Old study sheds new light on the fatty acids and cardiovascular health debate. Editorial. BMJ2013;346:f493v

Ramsden,  CE, Zamora D, Leelarthaepin B, Majchrzak-Hong SF, Faurot K.R,  Suchindran CM, Ringel A, Davis JM, Hibbeln JR 2013. Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis. BMJ2013;346:e8707 (Published 5 February 2013)