Prinssi Charles täydentävistä hoidoista

Värikkäitä. Kuva Maija Pyykkönen.


Walesin Prinssi kehottaa täydentävien näkökulmien mukaan ottamista terveydenhuoltoon. Journal of The Royal Society of Medicine lehden joulukuun 2012 numerossa hän toteaa, että ihmisen hoitamisessa tulisi ottaa huomioon mieli, keho ja henki sekä maksimoida niin perinteisen lääketieteen kuin elämäntapoja painottavien ja täydentävien lähestymistapojen mahdollisuudet.

– Minusta on olennaisen tärkeää myöntää, että hoitaminen voi usein olla tehokasta juuri symbolisten merkitysten kautta. Psykoneuroimmunologia ymmärtää jo enenevästi näitä vaikutusmekanismeja, Walesin Prinssi sanoo. Hän kritisoi sitä, että mekanistista ja teknologista lähestysmistapaa ylikorostetaan terveydenhuollossa inhimillisten näkökohtien kustannuksella.

– Tutkimustieto osoittaa, ette emme enää voi pitää mieltä ja kehoa erillisinä ja vain satunnaisesti keskenään ”toimivina” ilmiöinä. Nehän ovat samaa asiaa.

– Hoitamisen kokonaisuus, jota Yhdistyneessä Kuningaskunnassa (UK) nimitetään ”integrated approach” (yhdistävä näkökulma) ja Amerikan Yhdysvalloissa
(USA) ”integrative” sisältää sen mitä tiedämme perinteisestä, täydentävästä ja elämäntapaa painottavasta lähestymistavasta. Potilalle on tarjottava parasta ”kaikista maailmoista” potilaan toiveiden, uskomusten ja tarpeiden mukaan.

-Tämä edellyttää sitä, että moderni tiede ymmärtää, arvostaa ja käyttää potilaan näkökulmaa ja uskomuksia mieluummin kuin pyrkii ne sulkemaan pois. Poissulkemista tapahtuu monien ammattilaistenkin mielestä turhan usein.

– Perinteinen viisaus näkee sairauden ihmisen häiriintyneenä tasapainona, mikä ei käsitä pelkästään kehoa, vaan myös mielen, kuvan omasta itsestä, yhteyden fyysiseen ja sosiaaliseen ympäristöön sekä ihmisen suhteen maailmankaikkeuteen. Ehkä olisi syytä hyödyntää myös muinaisen viisauden ideoita lääketieteessä ja terveydenhuollossa unohtamatta tietenkään tieteen saavutuksia.
Vapaasti suomentanut ja tiivistänyt Liina.

Linkki
Integrated health and post modern medicine HRH, The Prince of Wales.J R Soc Med 2012: 105: 496-498.
http://jrsm.rsmjournals.com/content/105/12/496.full