Koiran kuolema ja kuumat aallot

Moni käyttää mieluummin luontaistuotekaupan antimia, vaikka niiden koostumusta ja vaikutuksia ei usein ole tutkittu lainkaan. Koska se on luonnosta, se ei ole vaaraksi, he ajattelevat – mutta luonnosta se tulee ­syanidikin ja syökääpä luonnollinen korvasieni ryöppäämättä, niin nähdään, mitä tapahtuu. Ainakin se koitui tätini saksanpaimenkoiran Rexin kohtaloksi.”

Näin toimittaja Katja Martelius  Helsingin Sanomissa (21.2.2021) tulkitsi “monen luontaistuotekaupan antimia” käyttävän keski-ikäisen naisen ajattelua. Omasta ajattelustaan Katja Martelius kertoi, kuinka ”mikään ei ollut valmistanut häntä siihen, mitä tapahtuu keski-iässä”. Vaihdevuosien kuumat aallot tulivat hänelle täytenä yllätyksenä. Nainen meni lääkäriin ja sai reseptin estrogeenigeeliin, joka helpotti oireilua. Kokemus on tietysti aito ja tosi – ja hänen omansa.

Jäin hämmästelemään tarvetta puhua ikävästi vihjaillen naisista, jotka valitsevat toisin. Ihmettelen myös, kuinka Helsingin Sanomat hyväksyy tällaista asiatonta rinnastusta luontaishoitojen ja koiran kuoleman välillä.

Jos rinnastus on tarkoitettu humoristiseksi jutun piristykseksi, niin siinä se harmillisesti epäonnistuu. Hyvä vitsi ei nimittäin esitä naisten ajattelua niin typeräksi, että nämä muka uskoisivat syanidin ja korvasienten olevan turvallisia ja verrattavissa luontaistuotteisiin.

Arvostelukyky on toimittajalla pahasti pettänyt.

Kirjoitimme Varpu Tavin kanssa blogijutun, joka avaa Katja Marteliuksen argumentaatiovirheen ja tarkastelee vaihdevuosioireiden lievitystä hiukan laajemmasta näkökulmasta. Vaihtoehtoja vaihdevuosioireiden hoitoon – Näyttö ja käyttö (camtieto.fi)

Näyttö ja käyttö – Tutkimustietoa CAM-hoidoista ja terveydestä (camtieto.fi) on blogi, jossa kerrotaan CAM-alan vaikutustutkimuksista ja muista tutkimuksista. Blogissa otetaan myös kantaa terveyspolitiikkaan ja ajankohtaiseen keskusteluun.