“Yleisesti hyväksytty tiedekäsitys” on Kansalliskirjaston määrittely

Sain eilen vastauksen kysymykseeni ”yleisesti hyväksytystä tiedekäsityksestä . Tampereen kaupungin kirjastotoimen virkahenkilö kertoi sähköpostiviestissään: “Teosten kuvailutiedot tulevat meille suoraan kansallisesta luettelointitietokannasta, josta ne poimitaan ja siirretään kunkin kirjaston tietokantaan.”

Vastaus jatkui: “Tämä sama maininta löytyy myös siis kansallisesta tietovarannosta Finnasta, jota ylläpitää Kansalliskirjasto. Jos haluatte ottaa yhteyttä tiedon alkulähteille, niin pyydän siis kääntymään kansalliskirjaston puoleen. Eroon oireista | Kansalliskirjasto | Kansalliskirjaston hakupalvelu (finna.fi)

Kansalliskirjaston sivuilta löytyy tietoa Sisällönkuvailun asiantuntijaryhmästä, joka lienee se taho, joka on määritellyt, että Maria Nordinin Eroon oireista -kirjan “sisältö poikkeaa yleisesti hyväksytystä tiedekäsityksestä”.

Olen lukemassa kirjaa. En pysty vielä sanomaan mitään siitä, miten kirjan sisältö mahdollisesti poikkeaa/ei poikkea yleisesti hyväksytystä tiedekäsityksestä. Ensiksikin, kirja on kesken ja toiseksi minulle ei ole vielä selvinnyt, mitä tuo termi “yleisesti hyväksytty tiedekäsitys” tarkoittaa.

Tosin Finto, joka on suomalainen sanasto- ja ontologiapalvelu, antaa kuvauksen Finto: Metatietosanasto: Sisältö poikkeaa yleisesti hyväksytystä tiedekäsityksestä. Finton kuvaus “pseudotiede” ei minusta ole riittävä siihen, että Kansalliskirjaston asiantuntijaryhmä on ottanut termin Nordinin kirjan metatietoihin. Valinnalle pitää olla perustelut. Ehkä niitä ilmaantuu.

Yleiskuva kirjasta tällä hetkellä kun kirjan lukeminen on vielä kesken, on, että kirjoittaja kuvaa siinä lähinnä omia hyviä kokemuksiaan oireiden lievityksessä, jakaa niitä lukijoille ja linkittää kokemuksiaan laajasti, mutta aika irrallisiin tutkimusraportteihin.

Kirjassa tuodaan selkeästi ja moneen kertaan esiin se, että teoksen harjoitteet ja ohjeet eivät ole vaihtoehto lääketieteelliselle tai muulle tavanomaiselle hoidolle eikä mitään tavanomaista hoitoa pidä hylätä “Eroon oireista” -harjoitteiden vuoksi.

Jatkan lukemista.

Aiheesta myös täällä ”Yleisesti hyväksytty tiedekäsitys” ja Maria Nordin ja tiedekäsitys

Artikkelikuva: Kansalliskirjaston sivuilta.