Hämmästyin. Pirkanmaan alueen Piki-kirjasto luonnehtii Maria Nordinin uutuuskirjaa seuraavasti (punainen tekstin ympyröinti minun):

Jäin miettimään, kuka on määritellyt juuri tämän kirjan poikkeavaksi hyväksytystä tiedekäsityksestä. Piki-kirjaston johtoko? Vaikuttaa melko erikoiselta, että kirjasto tekisi tällaisia tieteeseen liittyviä rajauksia, varsinkaan kysymyksissä, jotka saattavat liittyä tieteellisiin kiistoihin. Pohdin myös, mitä tuo ”yleisesti hyväksytty tiedekäsitys” oikein tarkoittaa. Viittaisikohan se tässä paradigmaan?
Ehkä saan vastauksen kirjaston johdolta.
Piki-kirjastossa on 187 varausta kirjasta (27.12.2020), joten joudun kiiruhtamaan huomenna kirjakauppaan selvittääkseni, mikä tuo “poikkeama” Eroon oireista -kirjan sisällössä voisi lukemani perusteella olla. Jotta en kuitenkaan jää aivan yksin tätä pulmaa aprikoimaan, pyysin Tampereen kaupungin kirjasto- ja kansalaisopistoyksiköstä sähköpostilla vastauksia kysymyksiin:
1. Voisitteko ystävällisesti kertoa, mistä kirjastoon on kantautunut ohje tai “tieto”, että Maria Nordinin kirjauutuuden “sisältö poikkeaa yleisesti hyväksytystä tiedekäsityksestä”?
2. Haluaisin tutkijana tietää, millä tavoin kirjaston henkilökunnan mielestä Nordinin kirjan sisältö poikkeaa “yleisesti hyväksytystä tiedekäsityksestä”.
3. Onko kirjastossa lainattavissa muitakin tuotteita, joiden sisältö poikkeaa “yleisesti hyväksytystä tiedekäsityksestä” ja onko siitä merkintä tuotekuvauksessa?
Tiede on totuuden etsimistä. Sillä ei ole oman epävarman luonteensa vuoksi mahdollisuutta sanoa mistään asiasta lopullista varmuutta. Kaikki totuudet ovat väliaikaisia. Niin ovat tiedekäsityksetkin. Kiinnostaakin todella paljon, mitä ovat ne nykyhetken tiedekäsitykset, joista Maria Nordinin kirjan sisältö Piki-kirjaston mukaan poikkeaa, ja miten tuo poikkeama lukijoille ilmenee.
Palaan asiaan luettuani kirjan ja saatuani virkanaiselta selvityksen.
Aiheesta lisää: ”Yleisesti hyväksytty tiedekäsitys” on Kansalliskirjaston määrittely ja Maria Nordin ja tiedekäsitys
Artikkelikuva: Tampereen pääkirjasto Metson sisääntuloaula. Wikipedia.
Kiitos! On tosiaan mielenkiintoista kuulla mitä tuo “yleisesti hyväksytty tiedekäsitys” tarkoittaa, koska sellaistahan ei voi lopulta olla olemassakaan tieteen määrittelyn kannalta. (Science is never settled.) Sitäpaitsi edistyneimmän tieteen kannalta Maria Nordinin kirja on mitä mielenkiintoisin ja hyväksyttävin, mutta ei tietenkään “koko totuus”, mitä hän tuskin itsekään väittäisi/väittää sen olevan
[…] ”Yleisesti hyväksytty tiedekäsitys” […]
[…] ”Yleisesti hyväksytty tiedekäsitys” […]