Lääkeusko länsimaiden terveydenhuollossa on mennyt liiallisuuksiin. Jopa niin, että lääkehaitat alkavat olla vakava terveysongelma. Tämän käsitti kansainvälisesti tunnettu lääketieteen tutkija, professori Peter Gøtzsche jo vuosia sitten. Hän on työskennellyt niin lääketeollisuudessa, julkisessa terveydenhuollossa kuin tutkijanakin.
Nyt hän tulee Suomeen ja pitää kaikille avoimen luennon Helsingissä. Psychiatric drugs do more harm than good torstai 9.3.2017 klo 18.00. Paikka: Helsingin yliopisto, Porthania, Yliopistonkatu 3, luentosali PII. Tilaisuus on maksuton.
Luennon tarjoaa Suomen näyttöön perustuvan ortopedian yhdistys Finnish Centre for Evidence-Based Orthopedics
Gøtzsche, joka on tunnettu psyykenlääkkeiden ja muunkin liikalääkityksen kriitikko, lähetti marraskuussa 2016 Suomen Lääkärilehteen suomenkielisen tiivistelmän vuonna 2016 laatimastaan masennuslääkkeiden haittoja koskevasta tutkimuskatsauksesta. Lääkärilehti kieltäytyi julkaisemasta tutkimusnäyttöön perustuvaa kirjoitusta Masennuslääkkeet lisäävät itsmurhan ja väkivallan riskiä kaikenikäisillä.
Ammattiliiton lehden sensuurista huolimatta lääkäreillä, muilla terveysalan ammattilaisilla ja kaikilla kiinnostuneilla on nyt mahdollisuus tulla kuulemaan tästä tutkimuskatsauksesta Gøtzschen itsensä kertomana.
Tämä arvostettu tutkija herättää voimakkaita ja ristiriitaisia tunteita, koska hän on selkeästi ja julkisesti asettunut liiallisen lääkkeiden käytön kriitikoksi. Aihe on arka terveydenhuollossamme.
Ehkä nyt on jo aika ryhtyä avoimeen, asialliseen keskusteluun liiallisesta lääkkeiden käytöstä ja sen taloudellisista ja inhimillisistä haitoista. Lääkkeillä on tietysti tärkeä paikka terveydenhuollossa. Mutta liika on liikaa.
Kysymys on terveyspolitiikasta: kansalaisten edusta, heidän turvallisesta hoitamisestaan mahdollisimman taloudellisesti ja tehokkaasti ja mahdollisimman vähin haittavaikutuksin. Juuri tästä Götzsche on jo vuosia kirjoittanut. Ja ensi viikolla puhuu meille suomalaisillekin.
Omasta kokemuksesta ponnistaen olen sitä mieltä että suurin osa psyyken- ja kaiketi myös muiden lääkkeiden käyttäjistä selviäisi ilman, vaikka ehkä ei niin helposti akuuttivaiheessa. On vain oltava valmis tekemään työnsä itse eikä jättäydyttävä lääketeollisuuden talutettavaksi. Toki on paljon vaivoja joihin lääketiede on tuonut “hengenpelastuksen” mutta helposti myös myötään laittanut pelastamansa liekaan. Minulla oli “alla” lievä verenpainevaiva jonka psyyken romahtaminen sai nousemaan “taivaisiin”, pikkusta vaille ettei kirjaimellisesti. Verenpaineeni ei tahtonut lääkkeillä aleta, pysyipähän kurissa. Vasta kun sain mieleni pirut siivotuksi alkoi verenpaine rauhoittua ja toivossa on että jossain ajassa kuljen ilman pilleripurkkia.
Ravinto, lepo, mielekäs puuhailu ulkona luonnossa sekä ympäristön, perheen ja ystävien tuki on avainasemassa elämän ylä- ja alamäissä.