Gøtzsche Suomeen kertomaan lääketutkimuksesta

talvimetsaa13-pyynikki

Lääkeusko länsimaiden terveydenhuollossa on mennyt liiallisuuksiin. Jopa niin, että lääkehaitat alkavat olla vakava terveysongelma. Tämän käsitti kansainvälisesti tunnettu lääketieteen tutkija, professori Peter Gøtzsche  jo vuosia sitten. Hän on työskennellyt niin lääketeollisuudessa, julkisessa terveydenhuollossa kuin tutkijanakin.

Nyt hän tulee Suomeen  ja pitää kaikille avoimen luennon Helsingissä. Psychiatric drugs do more harm than good  torstai 9.3.2017 klo 18.00. Paikka: Helsingin yliopisto, Porthania, Yliopistonkatu 3, luentosali PII. Tilaisuus on maksuton.

Luennon tarjoaa Suomen näyttöön perustuvan ortopedian yhdistys  Finnish Centre for Evidence-Based Orthopedics 

Gøtzsche, joka on tunnettu psyykenlääkkeiden ja muunkin liikalääkityksen kriitikko, lähetti marraskuussa 2016 Suomen Lääkärilehteen suomenkielisen tiivistelmän vuonna 2016 laatimastaan masennuslääkkeiden haittoja koskevasta tutkimuskatsauksesta. Lääkärilehti kieltäytyi julkaisemasta tutkimusnäyttöön perustuvaa kirjoitusta Masennuslääkkeet lisäävät itsmurhan ja väkivallan riskiä kaikenikäisillä.

Ammattiliiton lehden sensuurista huolimatta lääkäreillä, muilla terveysalan ammattilaisilla ja kaikilla kiinnostuneilla on nyt mahdollisuus tulla kuulemaan tästä tutkimuskatsauksesta Gøtzschen itsensä kertomana.

Tämä arvostettu tutkija herättää voimakkaita ja ristiriitaisia tunteita, koska hän on selkeästi ja julkisesti asettunut liiallisen lääkkeiden käytön kriitikoksi. Aihe on arka terveydenhuollossamme.

Ehkä nyt on jo aika ryhtyä avoimeen, asialliseen keskusteluun liiallisesta lääkkeiden käytöstä ja sen taloudellisista ja inhimillisistä haitoista. Lääkkeillä on tietysti tärkeä paikka terveydenhuollossa. Mutta   liika on liikaa.

Kysymys on terveyspolitiikasta: kansalaisten edusta, heidän turvallisesta hoitamisestaan mahdollisimman taloudellisesti ja tehokkaasti ja mahdollisimman vähin haittavaikutuksin. Juuri tästä Götzsche on jo vuosia kirjoittanut. Ja ensi viikolla puhuu meille suomalaisillekin.

talviaurinko-laskee