Vihreän veden yli

Joet näyttävät Altain syksyssä turkoosinvihreiltä. Vesi ei ole levän samentamaa eikä muutenkaan likaista, vaan  se on puhdasta ja kirkasta ja sillä on oma, maaperän mineraaleista ja auringon säteistä heijastuva sävynsä. Ehkä vuorten malmeista irtoaa ainesta, joka värjää veden ihananväriseksi.

Katun joki2

 

Yksi blogin lukija pyysi Altain karttaa, jossa kuvaan suomalaisryhmän matkareittiä Altailla. Reittiä en nyt tähän saa, mutta tässä  kartta.

Matkasimme tasavallan länsirajalta Kazakstanin puolelta etelään Ust-Koksan alueelle ja sieltä edelleen itärajan tuntumaan  Tsulyshman-joen laaksoon. Teltetskoe-järven (Kultajärvi) ylitimme moottoriveneellä. Gorno-Altaiskin kaupungista lensimme Moskovan kautta kotiin.

Matkasimme tasavallan länsirajalta Kazakstanin puolelta etelään Ust-Koksan alueelle ja sieltä edelleen itärajan tuntumaan Tsulyshman-joen laaksoon. Teltetskoe-järven (Kultajärvi) ylitimme moottoriveneellä. Gorno-Altaiskin kaupungista lensimme Moskovan kautta kotiin.

 

Altai sijaitsee Etelä-Venäjällä Kiinan, Kazakstanin ja Mongolian naapurissa. Näiden maiden kanssa se jakaa upeat Altai-vuoret, joiden korkein huippu, Beluha, on yli 4000 metriä meren pinnan yläpuolella.

Altai sijaitsee keskellä Euraasiaa.

Altai sijaitsee keskellä Euraasiaa.

 

Taloja vihreän veden partaalla.

Taloja vihreän veden partaalla. Katun on Altain suurin joki. Se yhdistyy Ob-jokeen.

Kävelin eilen Pyynikin rinteillä ja katselin Pyhäjärvelle. Siinäkin välähteli turkoosin sävyä, tosin miedompana kuin Altailla syyskuussa.

Tietoja

Altain tasavallan englanninkieliset nettisivut http://eng.altai-republic.ru/.