Harmsilaisittain vinksallaan

Vinksallaan.

Vinksallaan.

Jos tuntuu tylsältä, käytä Harmsia. Mikä tahansa mielentila kyllä muuttuu, kun lukee muutaman Harmsin.

Venäläisen avatgardistikirjailijan Daniil Harmin (1905-1942) pikku tarinat, joissa sekoittuvat erikoislaatuisesti tosi ja kuvittelu, kääntävät maailman päälaelleen. Kuva voi näyttää vääristyneeltä, mutta siinä on jotakin aitoa.

Kun ei lukiessaan oikein tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, jää pöllämystyneenä haukkomaan henkeä. Töpsähtää harmsilaiseen todellisuuteen.

Kirjailijalla on paljon puolen sivun mittaisia, ja lyhyempiäkin, ajatelmia, mutta myös 20-30 sivun tarinoita. Tässä kolme esimerkkiä  kevyistä lyhyttarinoista.

Ikkunasta pudonnut eukko

Muuan eukko kierähti kohtuuttomassa uteliaisuudessaan ikkunasta, putosi ja läsähti katuun.

Ikkunasta kurottautui toinen eukko ja alkoi katsella pudonnutta,  mutta kohtuuttomassa uteliaisuudessaan hänkin kierähti ikkunasta, putosi ja läsähti katuun.

Sitten ikkunasta kierähti kolmas eukko, sitten neljäs ja viides.

Kun kuudes eukko oli pudonnut ikkunasta, kyllästyin katselemaan heitä ja lähdin Maltsevskin torille, missä sokea mies oli kuulemma saanut lahjaksi villasaalin.(Sattumia 2010)

Uusi anatomia

Erään pikkutytön nenään kasvoi kaksi vaaleansinistä nauhaa. Tapaus oli siinä mielessä harvinainen, että toisessa nauhassa luki ”Mars” ja toisessa ”Jupiter”. (Sattumia 2010)

Kaksi miestä

Kaksi miestä intoutui keskustelemaan. Toinen heistä nikotteli sanoessaan vokaalin, toinen sanoessaan vokaalin ja konsonantin.

Kun keskustelu päättyi, tuli miellyttävän hiljaista – kuin priimuskeitin olisi sammunut. (Ensiksikin ja toiseksi 2002)

Harms oli kirjallinen ”huligaani”. (Sini Saarelaa ja muita luonnonuojelukativisteja syytetään parhaillan Venäjän oikeusistuimessa huliganismista, koska he nousivat vastustamaan Arktisten alueiden öljynporauksia.)

Omituinen Harms ei sopeutunut Neuvostoliiton sosialistisen realismin taiteilijoille asettamiin raameihin. Hän vaati täydellistä taiteilijanvapautta 1920-luvulla vaikuttaneessa Todellisen taiteen yhdistyksessä (OBERIEU).

1930-luvun alussa kirjailija karkotettiin Leningradista Kurskiin, jossa hän vietti muutaman kuukauden vankilassa. Toisen kerran hänet vangittiin vuonna 1941.

Harms kuoli Leningradin piirityksen aikaan vuonna 1942 nälkään.

Daniil Harmsilta suomennetut kirjat

Ensiksikin ja toiseksi. Gummerus. Jyväskylä. 2002.

Perinpohjainen tutkimus. Savukeidas. 2008.

Sattumia. WS Bookwell. Juva. 2010.

Kurmiainen. (Lastenkirja) Tarka Kustannus 2017.

Päivitys 28.12.2022: lisätty suomennettu julkaisu Kurmiainen.