Ihmisiä on kuin muurahaisia

Muurahaisten koti ja ihminen.

Urjalan metsissä kuljeskellessani  tuli mieleen laulu, joka 70-luvun lopulla soi usein radiossa:

Ihmisiä on kuin muurahaisia,
ne loputonta polkuansa taivaltaa.
On kaukaa katsottuna kaikki samanlaisia,
niin ettei heitä toisistaan voi erottaa…

Veikko Lavi (1912-1996) esitti tätä sanoittamaansa “Jokainen ihminen on laulun arvoinen” kappaletta 70- ja 80-luvuilla, mutta teksti kuvaa hyvin myös nykypäivää.  Kertosäe ja loppu menee näin:

Jokainen ihminen on laulun arvoinen.
Jokainen elämä on tärkeä.
Jokainen ihminen vain elää hetken sen,

sen minkä kohtalo on hälle määräävä.

Kyynikko saattaisi tähän todeta, että  värssy  vaikuttaa  tekopyhältä, koska todellinen elämä ei kohtele ihmisiä tasa-arvoisesti eikä pidä kaikkia ihmisiä tärkeinä. Kohtalon uskon varaan jos heittäyty, niin ihminen ei pyri mihinkään, kun kerran kohtalo määrää kaiken.

Kyynikon katsanto on kuitenkin rajoittunut. On totta, että mailmassa on paljon vääryttää ja epäoikeudenukaisuutta, mutta tästä ei voi päätellä, että maailma ei muutu.  Elämä on monivivahteisempaa.

Ihminen voi vaikuttaa ainakin  siihen, miten omaan elämäänsä suhtautuu. Eli miten haluaa nähdä oman asemansa ja roolinsa maailmankaikkeudessa. Hän voi olla mukana kohtalonsa luomisessa.

Kohtalon luominen tarkoittaa oman tilanteensa tulkintaa. Ihminen on vapaa tulkitsemaan, ajattelemaan ja usein toimimaankin sillä tavoin kuin näkee ja kokee parhaaksi.

Lavin laulun ydinsanoma on mielestäni se, että nykyisessä facebook-kavereiden kyllästämässä sosiaalisuudessa on hyvä muistaa sydänystävien merkitys. Luotettava, samalla aaltopituudella oleva ystävä tuo elämään valoa, iloa, aurinkoa ja turvaa myös murheen ja vastoinkämisten keskellä.

Jos sä olet saanut hyvän ystävän,
tee kuni saituri, mi aarteen piilottaa.

Tosi ystävistä ei kailoteta suureen äänen maailmalla eikä mainosteta että olen sen-ja-sen hyvä ystävä.  Ei ehkä ole kaikkein osuvinta puhua Lavin tavoin “saiturimaisesta piilottamisesta”, mutta kuitenkin sydänystävät ovat koko ajan hiljaa läsnä elämässä, vaikka  asuisivat matkojenkin takana.

Muurahaispesässä voi majoittua miljoonia muurahaisia, jotka yhdessä työskentelevät pesän eteen kukin tehtävänä mukaisesti. Maapallolla on seitsemän miljardia ihmistä. Suurin osa heistäkin toimii oman ja perheensä kannattelun ohella myös yhteiseksi hyväksi.

Seitsemän miljardia ihmistä mahtuu tajuntaani ja sydämeenikin.

Mutta sydänystävieni määrä on laskettavissa yhden käden sormilla. Eikä edes kaikkia sormia tarvitse käyttää. Olen rikas.

Lavin lauluäänestä voi olla monta mieltä. Tässä Jokainen ihminen on laulun arvoinen  Veikko Lavin esittämänä: http://www.youtube.com/watch?v=bHTnzFq-PPA

Koko laulun sanat http://www.sweetslyrics.com/825648.Veikko%20Lavi%20-%20Jokainen%20Ihminen%20On%20Laulun%20Arvoinen.html

©Liina Keskimäki