Kissa lisää hyvinvointia. Mutta miten? Näin:
Reiskalla pitäisi tilastojen mukaan mennä huonosti. Mutta ei mene. Hänellä on kissa ja kirjastokortti. Vaikka ei ole koulutusta, työpaikkaa, perhettä eikä enää nuoruuttakaan, elämä on ihanaa.
Tutkimukset osoittavat, että yksinäiset, vähävaraiset, keski-ikäiset ja sitä vanhemmat miehet sairastavat paljon. He syövät epäterveellisesti, harrastavat raskaita huveja pubin penkkien kuluttajina ja sätkien käärijöinä.
Reiskapa sovelsi Huttusen oppia.
Jussi Huttunen, professori emeritus, Kansanterveyslaitoksen (nykyään Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) eläkkeellä oleva pääjohtaja sanoi monta vuotta sitten, että kissa ja kirjastokortti ovat yhteydessä hyvään terveyteen paremmin kuin tupakointi, ruokailutottumukset tai liikunta.
Huttunen ja kirjastokortti
Reiska hankki kissan. Nimesi sen Huttuseksi. Se on oikukas, mutta pehmeä. Sille voi antaa paljon hellyyttä, mutta siltä myös saa sitä. Erityisesti jääkaapin ovea tai kauppakassia avatessa.Yksin asustelevan Reiskan elämässä kosketuksen kaipuuta hoitaa nyt Huttunen ja sielun autiuteen auttaa kirjastokortti. Läheistä ihmistä kirjastosta ei ehkä löydy, mutta romaani rauhoittaa ja tarinat lohduttavat. Vähällä vaivalla ja maksutta hengen virikettä.
Reiskasta tuli lukumies. Maailman tarkkailija, kaikessa rauhassa kissan kanssa istuskelija. Ajan tappaja. Rannalla vaeltelija. Tuulen haistelija, joka tuntee usvan paksuuden, kosteuden ja tilan. Joka hengittää syvään aamuilmaa. Kuulee kissankin hengityksen.
Tuntee jo hetkittäin olevansa oikeasti olemassa.
Ja on vähitellen alkanut pitää ihmisen, kissan ja kaikkien olentojen elämää mielekkäänä – pyrkimättä erityisesti hallitsemaan omaansa. Hän vain silittää lempeästi Huttusta. Leikkii sen kanssa. Elämän leikkiä, olemassolon iloa. Muuten vain, ilman erityispyrkimyksiä. Terveydeksi, iloksi, onneksi!
Kissan tuoma ihme on sekä näkymätön että näkyvvä. Sen vaikutusta ei voi näkyväisesti mitata, mutta se tuntuu. Evidenssiä tulee kaikilta, jotka asuvat kissan kanssa.
Totta kai kissan lisäksi on olemassa lukuisia muitakin “terveellinen ruoka ja liikunta” -kulttuuria täydentäviä, ns. vaihtoehtoisia terveyden edistämisen muotoja – kuten koira (tosin ei kissan mielestä). Ja muut eläimet. Ja ihmiset. Myös musiikki lisää energiaa ja tasapainottaa. Samoin toimivat metsän ihmettely, auringon laskun tuijotus, runot, ihmisen kosketus, tähtien tajuaminen ja mitä kaikkia niitä onkaan… Reseptin näihin voi kirjoittaa vain asiantuntija – sinä, minä, me.
©Liina Keskimäki