Nordinin maalitus jatkuu mediassa: Nyt asialla on Ilta-Sanomat

Ilta-Sanomien toimittaja Olli Söderkultalahti väittää: ”Marraskuussa 2019 Tukes lätkäisi Nordinille 100 000 euron uhkasakon, joka lankeaisi maksettavaksi, mikäli hän ei lopettaisi haitallisen sisällön tarjoamista.” Hallinto-oikeus kumosi Tukesin kieltopäätöksen Maria Nordinin verkkokurssista – Kotimaa – Ilta-Sanomat

Tällaista uhkasakkopäätöstä Tukes ei ole tehnyt. Se ei ole antanut uhkasakkoa “joka lankeaisi maksettavaksi, mikäli hän ei lopettaisi haitallisen sisällön tarjoamista”, kuten Söderkultalahti väittää.

Syyllistyykö Söderkultalahti kunnian loukkaukseen väittämällä, että Nordin tarjoaa kurssillaan haitallista sisältöä, vaikka Tukes on todennut kurssin turvallisuusvaatimukset täyttäväksi?

Modernia noitavainoa

Tällainen haitallisen sisällön tarjoamista koskeva väite on perusteeton. Se nojaa toimittajan omiin ennakkoluuloihin. Väitteen todeksi osoittaminen edellyttää yksilöintiä eli sen osoittamista, mikä nimenomainen kohta Eroon oireista -kurssille osallistuville on todettu haitalliseksi, miten haitallisuus on todettu ja millä tavoin joku kurssin kohta on todettu osallistujalle haitalliseksi.

On huomattava, että viranomainen (Tukes) on todennut kurssin täyttävän voimassa olevat tuvallisuusvaatimukset.

Väite muistuttaakin keskiajan noitavainoja, jotka nykyisin toteutetaan mustamaalaamalla julkisesti henkilön maine.

Jatkavatko ehkä muutkin toimitukset edelleen virheväitteiden jakamista ja mustamaalausta? Jos näin käy, on ilmeistä, että toimitukset ovat joutuneet jonkinlaiseen joukkohypnoosiin uskossaan Maria Nordinin  toiminnan vaarallisuudesta.  

Hallinto-oikeus on kumonnut Tukesin kieltopäätöksen ja uhkasakon lain vastaisena. Silti edelleen Ilta-Sanomat jauhaa vanhaa, kulunutta laulua: ”Maria Nordin on vaarallinen, tarvitaan puoskarilaki”, mikä keskiajan tyyliin tarkoittaisi “Maria Nordin roviolle!”.

Missä on toimittajien äly, moraali ja riippumattomuus? Miksi he eivät lopeta väärien väitteiden jakamista? Missä on päätoimittajien etiikka?

Tosiasia nyt on, että hallinto-oikeus on päätöksessään kumonnut Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) pari vuotta sitten tekemän päätöksen, jolla se kielsi Maria Nordinin yritystä antamasta tai tarjoamasta Eroon oireista -kurssin yhteydessä sellaisia ohjeita ja väitteitä, jotka voivat aiheuttaa vaaraa terveydelle.(Kielto koski siis jotakin tulevaisuudesa tarjottavaa palvelua). Hallinto-oikeuden päätös kumoaa myös Tukesin määräämän 100 000 euron uhkasakon lain vastaisena. Maria Nordin kirjoittaa tästä blogissaan Hallinto-oikeus kumosi uhkasakkoni – Lobattiinko Tukes tekemään laiton päätös? – Maria Nordin ja facebook-sivuillaan Facebook