Abu Dhabi: Louvressa ja Moskeijassa

Orassinpunainen auto kiitää kahdeksankaistaista moottoritietä Dubaista Abu Dhabiin. Matkaa on noin 130 kilometriä. Liikennekulttuuri vaikuttaa jonkin verran poukkoilevammalta kuin Suomessa. Luotan O:n kuljettajantaitoihin ja seurailen urbaaneja maisemia rauhallisin mielin, vaikka mittarissa on välillä 140 km/h. Se on maksiminopeus joillakin tieosuuksilla. 

Reitillä näkyy mainoksia muun muassa Formula-keskukseen, johon emme mene ja Global Village (Maailman kylä) -näyttelyalueeseen, jonne myöskään emme poikkea. Se on ehkä liian “muovinen” ja keinotekoinen kuten monet viihdytyskeskukset ovat. Eikä siellä esitellä maailman eri kolkkia ainakaan O:n mielestä kauniisti ja osuvasti. Keino-Skandinaviasta välittyy kuulemma omituinen kuva omasta pohjoisesta asuinalueestamme.

Jatkamme Louvreen.

Ei lämmin luita riko. Ihana 26-28 asteen lämpö odottaa taidemuseo Louvren pihassa. Melko uuden museon aulassa on sopivan viileää. Modernissa ympäristössä tutustumme taiteen/käyttötaiteen maailmanhistoriaan tiivistetysti – tuhansien vuosien takaa nykypäivään.

Öljysäiliöt  avartavan museoarkkitehtuurin vieressä (artikkelikuva) muistuttavat, että Arabiemiraattien vauhdikas talouskasvu perustuu pääasiassa öljyyn. Abu Dhabin emiraatissa öljyä riittää. Dubain emiraatissa kuitenkin öljytulot ovat suhteellisen pienet verrattuna muihin liittovaltion jäseniin.   

Virkistäydymme museokahvilassa ja sitten matka jatkuu kohteena Grand Mosque, valtavan suuri moskeija. Voi olla, että uutta ja mahtavaa islamin pyhättöä ja sen rakentamista on myös rahoitettu öljytuloilla.

Moskeijassa

Naiset eivät pääse tutustumaan uuteen upeaan moskeijaan omissa vaatteissaan, vaan heidän on pukeuduttava hupulliseen kaapuun. Miehet ovat tässä suhteessa paremmassa asemassa, he voivat viilettää vapaasti farkuissa ja t-paidassa. Mikähän mahtaa olla muunsukupuolisten tilanne?

Tänne mahtuu piha-alueet mukaan lukien kymmeniä tuhansia ihmisiä rukoilemaan.

Sisätiloissa seiniä peittävät upeat koristeet, ikkunoissa on lasimaalauksia ja katoissa näyttäviä valaisimia.

Islamilaiset rukoushetket toistuvat päivittäin säännöllisin väliajoin kaikkialla emiraateissa ja ne kuuluvat kaduille ja koteihin saakka.  Aluksi laulava rukous tuntui minusta hiukan vieraalta, mutta parissa päivässä siihen tottui.

O kertoi, että kaiuttimien kautta rukoilevat miesäänet voivat olla hyvin erilaisia. Fujairahissa  asuessaan noin vuosi sitten hän oikein  ihastui yhden islamipapin kauniiseen ääneen. Dubaissa ääneen rukoilijan resitaatiolaulu, joka kantautuu läheisestä rukoushuoneesta kahdeksannen kerrokseen kotiin, ei ole yhtä viehättävä. Mutta siihenkin O on tottunut.  Minä myös.

Palaamme Dubaihin illansuussa. Istahdamme Silicon Oasis- kaupunginosassa sijaitsevan kodin parvekkeelle juttelemaan ja katselemaan alla näkyvien omakotitalojen (villojen) kattojen yli noin 25 kilometrin päässä siintävää kaupungin liikekeskusta, jossa maailmankuulu korkein, tornimainen rakennus,  Burj Khalifakin sijaitsee.

Dubain ostosparatiisissa

Burj Khalifan vieressä, yhdessä maailman suurimmista ostoskeskuksista voi ostaa kaikkea mahdollista tavaraa ja tuotetta erittäin kalliilla tai vähän halvemmalla hinnalla. Dubai Mallissa muotitalojen liiketilat ovat esteettisiä, hyvin suunniteltuja näyttelyjä, joissa värit ja muodot on asetettu kohdilleen.

Muotitalokäytävän päätyhallin katosta roikkuu keijukaisia. Ne muistuttavat värikkäitä enkeleitä, jotka suojelevat asiakkaita ostosten vaaroilta. Tai ehkä ne houkuttelevat heitä ostamaan enemmän. Kukapa tietää. 

Yhden hallimaisen käytävän vieressä on kymmeniä metrejä pitkä ja useita metrejä korkea akvaario, jossa isotkin kalanköriläät uiskentelevat ihmisten ihmetykseksi. Toisen kerroksen lapsiperhe vaunuineen heijastuu akvaarion siniseen lasiin.

Ostoskeskus toimii kuin teollisuuslaitos. Ihmiset virtaavat tiettyjä reittejä sisään ja ulos. Taksiasema (tai ehkä se on vaan taksien rykelmä) heti parkkialueen yhden ulko-oven edessä vetää nopeasti jonotusaitaukissa odottavia ihmisiä ostoskasseineen autoihin.

Meille kertyi vain espressokapseleita ja arabialaismaton muotoisia lasinalustoja.  O suositteli niitä, joten ostin paketin. Aika näyttää, miten ne toimivat.

Pitkä viikonloppu O:n Retket & Ystävyys – palvelun hoteissa on ohi. Konsepti toimi kohdallani loistavasti. Suuret kiitokset hengenravinnosta, kokemuksista, yhdessä olosta ja auringosta!  Tällä valolla jaksaa taas.