Repimisestä rakentamiseen

Kirkkopuiston suihkulähde. Tampere.png

Tampere. Pyynikin kirkkopuiston suihkulähde.

Täydentävät hoidot – Repimisestä rakentamiseen

Lähetin alla olevan tekstin Aamulehden Mielipide-sivulle eilen 8.2.2016. Nyt odottelen sen julkaisemista. Toivottavasti joku muukin kirjoittaa oman alueensa lehteen asiasta. Soisin  Ylen  ”suhtautumisongelman” tulevan laajasti esille sellaisena kuin sen nykytietoni ja kokemukseni mukaan ymmärrän.

Aamulehteen lähetetty teksti:

Yleisradio uutisoi äskettäin ”puoskarilaista”. Professori Hannu Lauerma kertoi Ylen nettisivuilla (30.1.) kolme vuotta sitten esittämänsä väitteen, että Suomessa ”ainakin kolme ihmistä on kuollut, koska psykoosipotilaita on hoidettu yrteillä tai homeopatialla”. Lauerman kollega ei allekirjoita väitettä. (Suomen Lääkärilehti 19/2013).

Viime viikon A-Talk-ohjelma (4.2.) käsitteli täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitoja ristiriitoja lietsoen ja terveysohjelma Akuutti (7.2.) leimasi ne ”kuolleitten henkien kanssa keskusteluksi”.  Yle kirjoitti myös yksisarvisista ja käärmeöljyistä (8.2.)

Tällaisessa viestinnässä ei ole tolkkua!

Kolmannes suomalaista käyttää täydentäviä hoitoja. Yksisarviset eivät niihin kuulu. Toivoisin rakentavaa ja asiallista keskustelua akupunktiosta, kiropraktiikasta, mindfulness-tekniikoista, joogasta, vyöhyketerapiasta, kalevalaisesta jäsenkorjauksesta ja muista täydentävistä terveysnäkemyksistä. Ihmisiä auttaa enemmän tutkimukseen nojaava tieto siitä, miten eri hoitomuodot vaikuttavat kuin tolkuton vatvominen eriskummallisuuksista.

Kansalainen ja potilas on oltava kaiken hoitamisen keskiössä. Kaikki mahdollinen on tehtävä potilaan hyväksi, yhdistämällä olemassa oleva tieto ja potilaan toiveet. Kun puhutaan koululääketieteestä ja toisaalta ”yksisarvis”-huuhaasta, siinä välissä on paljon asiallisia ja tutkittuja hoitomuotoja potilaan valittavaksi lääketieteellisten hoitojen rinnalla. Kärjistyksistä on vain haittaa ja hämmennystä.

Täydentävät hoitomuodot voivat toimia linkkinä terveyskasvatuksen ja sairauksien lääketieteellisen hoidon välillä. Jos elämäntapojen muutokset ja itsehoitona kaytetyt mielen ja kehon tekniikat eivät yksin riitä palauttamaan terveyttä, on olemassa täydentävien hoitojen ammattilaisia, jotka tukevat ja auttavat. Hoitoja ei tutkimusten mukaan käytetä korvaamaan lääketieteellisiä toimenpiteitä, vaan niiden lisänä.

Tiedon lisääminen on hyvä tapa vähentää ennakkoluuloja ja pelkoja, joita Ylen puoskariprojekti lisää sekoittamalla yksisarviset koulutettuihin CAM (Complementary and Alternative Medicine) –hoitajiin. Ehdotan, että tutkitaan ja sen perusteella erotetaan jyvät akanoista, koulutetut huijareista. On myös selvitettävä, miksi hoitojen käytöstä on niin vaikea kertoa omalle lääkärille.

EU:n CAM Interest Groupissa (http://www.cam-europe.eu) on tuotu esille CAM-toimijoiden merkitys mm. ikääntymisen haasteen edessä. Vuoteen 2025 mennessä noin kolmannes Euroopan väestöstä on 60-vuotiaita ja sitä vanhempia. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tuottaminen tälle joukolle on haaste, joka edellyttää vanhentuneiden terveydenhuollon mallien uusimista. Täydentävien terveysnäkemysten arvioiminen tästä näkökulmasta on suotavaa.

Terveyspalvelujen käyttäjät pitää ottaa mukaan palveluiden kehittämiseen. Ihmiset eivät ole enää hallintoalamaisia, vaan aktiivisia valitsijoita. Ihmislähtöinen terveysajattelu tulee ottaa osaksi terveys-, innovaatio- ja tutkimuspolitiikkaa.

Pauliina Aarva

Terveyden edistämisen dosentti, Tampere

9 thoughts on “Repimisestä rakentamiseen

 1. Tiedeuskovaiset ovat liian ennakkoluuloisia. Moni asia jää tutkimatta, kun alkuunsa otetaan se asenne, että se on huuhaata. Hyvä esimerkki on akupunktio, joka vasta vähän aikaa on saanut hyväksyntää länsimaissa. Hieroja antoi vaimolleni migreenin vuoksi sarjan akupunktiohoitoa. Laskin vaimon kirjanpidon perusteella, että Kela säästi siinä lääkekorvauksissa n.190 euroa.
  Tietysti vaihtoehtohoidoissa on myös vaaransa. Itse olisin jo varmasti kuollut, ellen olisi käyttänyt lääkärien määräämiä lääkkeitä, mutta olen myös saanut monia vääriä ohjeita terveyspuolelta.

 2. Hei Pauliina! Kiitos kirjituksestasi. Katsoin sen A-talkin ja olin aika raivoissani. Olen myös itse saanut lunta tupaan kirjoittaessani ei-perinteisestä lääketieteestä. Itse olen saanut avun juuri tällaisesta kiinalaisen ym. lääketieteen lääkäriltä, joka ei ole laillistettu lääkäri Suomessa, mutta on kyllä laillistettu lääkäri Englannissa ja kouluttaa suomalaisia lääkäreitä. Potilaalle on aivan sama, minkä nimistä hoitoa ja keneltä hän sitä saa, jos se auttaa (en tarkoita yksisarvisia). Minun ongelmaani eivät nämä perinteisen lääketieteen lääkärit saaneet selville eivätkä löytäneet siihen hoitoa, mutta olen saanut avun ja tulen oikein hyvin sairauteni kanssa juttuun.
  terv. Liisa Kirves

  • Hienoa, Liisa, että sait apua. Sinun kaltaisiasi on Suomessa paljon. Täydentävistä hoidoista kirjaa kirjoittaessani aloin oppia minäkin paljon uutta terveyssektorilta, jossa olen koko aikuisikäni toiminut.

   Aikaisemmin kuuluin ”hyviin” ja hyväksyttyihin, kun tutkin, konsultoin ja kirjoitin valtavirta-ajattelun mukaisesti. Nyt minut Yle (Akuutti) ja eräät muutkin johtavat tiedotusvälineet luokittelevat ”pahoihin”. Tämän huomaaminen oli shokeeraavaa.
   Alan ymmärtää, että esiin tuomani täydentävät terveysnäkemykset ovatkin jostain syystä todella kuuma peruna. Siitä, mistä ihmiset ovat todellisuudessa saaneet apua, ei saisikaan puhua julkisesti!! Kun olen esittänyt ortodoksisten terveyskäsitysten sijaan heterodoksisia käsityksiä, niin Akuutti (Ylen virallinen terveyskanava) leimakin minut, tutkijan ja terveystieteilijän ”enkelihörhöksi” täysin valheellisin perustein.

   Meinasin pyörtyä, kun näin Akuuttin 1.2.2016; olinhan puhunut haastattelussa alan tutkimuksista, niiden tuloksista, alan sääntelyn tarpeesta, jotta kansalaiset saisivat parasta mahdollista palvelua ja voisivat valittaa, jos joutuvat täydentävien hoitajien puolelta kaltoin kohdelluksi ja muuta tiukkaa asiaa. En osannut varoa sanomisiani niin, että toimittaja ei olisi päässyt nappaamaan sieltä jotakin ”näytelmäänsä” sopivaa. Naivisti uskoin, että toimittaja oli rehellisesti tasapuolisuuden asialla. Ei ollut, kuten kaikki hiukankin näistä asioista jotakin tietävät, hyvin ymmärtävät. Mutta joillekin valheellinenkin ohjelma voi mennä täydestä kuin väärä raha. Tästä syystä en mennyt A-talkiin, vaikka minua yritettiin ajaa sinne kuin käärmettä pyssyyn.

   Aamulehti ja Hesari ovat julkaisseet Markku Myllykankaan ilveileviä solvauskirjoituksia minusta liittyen tietokirjaani (Parantavat energiat – myyttistä ja tutkittua tietoa täydentävistä hoidoista), mutta kumpikaan lehti ei ole julkaissut asiallista tietoa kirjastani saatikka, että olisivat kysyneet minulta jotakin kirjani sisällöstä tai alan tutkimuksesta.

   Mutta ei hätää. Asiat etenevät joka tapauksessa ja terveydenhuolto muuttuu monimuotoisemmaksi. Demokraatiaan nojaavassa valtiossa ei kansalaisia ja heidän kokemuksiaan voi loputtomasta sivuuttaa.

   Harmi, ettei nähty syksyllä niissä kurssijuhlissa Tampereella. Ehkäpä taas kymmenen vuoden päästä. Kaikkea hyvää sinulle, Liisa

 3. Kirjoitin sekä Yleen ohjelmapalautetta että mielipidekirjoituksen paikallislehteen. Asiallista keskustelua tarvitaan. Marraskuun seminaari oli loistava. Itse työskentelen sekä täydentävien hoitojen parissa että Valviran valvomassa ammatissa. Kiitos omistautumisesta tärkeälle asialle!

 4. Olen 74 v. ja täydessä iskussa. Tietysti geeneillä on oma osuutensa, mutta jos geenit ovat kehnonpuoleisia terveyden ylläpito on vain entistä tärkempää. Nuorena elin raikulielämää ja kivaa oli. Noin nelikymppisestä lähtien olen joutunut kuitenkin valitsemaan ja joka vuosi olen pikkuhiljaa valinnut sen terveellisemmän vaihtoehdon. Ilmeisesti olen ainoa tuttavapiirissäni, joka en käytä mitään lääkkeitä. Sen sijaan käytän superfoodeja, lisäravinteita, syön enimmäkseen luomua, harrastan joogaa, mindfullnessia ja sen semmoisia, minkä nyt golfilta ja vuorilta kävelyltä ehdin. Jos sairastuisin turvautuisin joka tapauksessa luomuhoitoihin vahvistaakseni itseäni mahdollista lääkehoitoa varten.

 5. Perheessäni on käytetty klassista homeopatiaa yli 20 vuotta. Itse olen käyttänyt lisäksi mm.jäsenkorjausta ja akupunktoita. Laiton itsekin ylelle palautetta viime viikon ohjelmista liittyen kys.aiheisiin. Totesin miehelleni, että ehkä me olemme haudan partaalla, ennenkuin tässä maassa tapahtuu jotain rakentavaa. Vastakkainasettelun aika on ohi, ja on todella ala-arvoista vähätellä ja vääristellä ihmisten näkemyksiä ja etenkin kokemuksia. Onneksi meillä on joukossamme monia, kuten sinä, ketkä jaksavat viedä asioita eteenpäin. Jaksamista ja Kiitos

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s