Superpositio ja nanopallot

Kvanttitilassa hiukkanen voi olla monessa paikassa samanaikaisesti, niin sanotussa superpositiossa. Fyysikko Mika Sillanpää työskentelee mikromekaanisen värähtelijän parissa ja tutkii maailmaa, jota ei tavallisin aistein voi havaita. (HS 1.9.2014 Hiukkasten pallottelija)

Altailta on merille pitkä matka. Se on Euraasian keskipisteessä.

Altailta on merille pitkä matka. Se on Euraasian keskipisteessä. Kuva teoksesta Eskola T. Sininen Altai. Helsinki 2002.

Toinen professori, Seppo Vainio on kiinnostunut elimistön kudosnesteiden nanopalloista, jotka myös edustavat aisteille näkymätöntä maailmaa, solun erittämiä pienen pieniä liikkuvia geneettisiä nanopalloelementtejä.

Filosofisissa pohdinnoissaan Vainio vertaa nanopallojen toimintaa sinfoniaorkesterin partituuriin. Pallojen kautta soluun valuva “sävellys” säätelee solun sinfoniaorkesterin instrumenttien ääntä vaikuttamalla moneen asiaan samanaikaisesti. Mielenkiintoista. Vainion kirjoitus on lehdessä Takoja 2/2014. Siinä hän pohdiskelee “näkymättömän maailman” tasoa ja viittaa mm. “elämän henkeen” eli siihen ihmisyyden tasoon, joka ei sovi arkiseen materia-käsitykseemme.

Fyysikan ja biologian perustutkimus on viehättävää, kun siitä kerrotaan kansanomaisella kielellä, jota tavallinen ihminenkin ymmärtää.

Näissä mietteissä olen siirtymässä pallollamme itään tai oikeastaan kaakkoon päin. Lähden Siperiaan, Altain vuoristomaisemiin keskelle Euraasian mannerta.  Kerron kokemastani kolmen viikon päästä kotiin palattuani.  Ehkä aikaisemminkin, jos nettiyhteydet siellä pelaavat.

Lennän kohta Putinin maan läpi Moskovan kautta Itä-Kazakstaniin, josta matka jatkuu pikku hiljaa maata myöten Venäjän puoleiselle Altaille. 

Ukrainan yli ei tarvitse lentää. Suren ukrainalaisten kanssa tätä Itä-Ukrainan hässäkkää, vihaa ja tappamista. Kansainvälispoliittinen tilanne on nyt todella ikävä. Putin on arvaamaton ja EU ei oikein ymmärrä Venäjää, kun pyrkii kiristämään pakotelinjaansa, josta Venäjä ei piittaa ollenkaan.

En minä tiedä, miten konflikti pitäisi hoitaa, mutta EU:n ja Venäjän välinen uhittelu ei asiaa ainakaan auta. Natoa tähän ei pitäisi laajemman sodan uhan vuoksi sotkea. Neuvotteluja, neuvotteluja, neuvotteluja. Niitä on vaan jatkettava entistä intensiivisemmin. Tahdon rauhanomaista rinnakkaineloa kaikkien maiden kesken, myös Suomen ja Venäjän.