Tangoterapiaa

Argentiinalaisen tangon tanssiminen on tutkimuksissa todettu hyväksi stressin, ahdistuksen ja masennuksen lievittäjäksi. Tangosta on sanottu, että jokainen joka osaa kävellä, oppii tanssimaan tangoa.

Voi olla noinkin, mutta kun olen katsonut  “Tanssii tähtien kanssa” -veivaamista televisiossa, niin tuntuu, että en voi mitenkään taipua kaikkiin tangon manöövereihin. Toisaalta, onhan olemassa suomalainen tanssilavatango, jossa edetään verkkaisemmin mutta kuitenkin tangomaisesti. Keskitytään musiikin ohella sekä partnerin että omiin liikkeisiin ja tunnetaan partnerin keho. Joskus siinä tuntuu mielikin.

Tanssikengät.

Tanssikengät.

Terveystutkimuksista tiedetään, että musiikki – itse tuotettuna tai kuunneltuna –  auttaa masennuksen hoidossa. Myös melankolinen musiikki voi olla hyvin terapeuttista.

Tanssi taas parantaa mm. motorisia taitoja, sosiaalisia suhteita ja itsarvostusta. Sitä käytetään terapiamuotonakin (katso esim. Hyvä Terveys 5/2014).

Australialais-kanadalainen satunnaistettu, kontrolloitu koe (Pinniger ym. 2012) selvitti, onko argentiinalainen tango yhtä tehokasta stressin, ahdistuksen ja masennuksen lievittäjänä kuin mindfulness-meditaatio. Tutkimus, jossa oli kaksi, kuusi viikkoa harjoitellutta koeryhmää sekä vertailuryhmä, joka ei tanssinut eikä meditoinut, toteutettiin Sydneysssä, Australiassa.

Tulosten mukaan kummassakin koeryhmässä masennustasot alenivat, mutta stressioireet vähenivät merkittävästi enemmän tangoryhmässä. Yllättävää oli, että tanssijoiden tietoisuustaidotkin (mindfulness) lisääntyivät. Tätä mitattiin tutkimusryhmissä 15-luokkaisella Mindful Attention Awareness Scale –asteikolla, mitä käytetään mittaamaan, kuinka usein ihminen kokee ”meditatiivisia” hetkiä/tiloja arkipäivässään.

Kuinka mahtaa olla suomalaisen tangon laita? Edistääkö sekin terveyttä? Tätä ei ole tutkittu. Mutta kannattaisi, ottaen huomioon kansakuntamme masentuneen tilan.

Suomessa tango on ainakin ennen ollut hyvin suosittu tanssimuoto.  Edelleenkin valitaan vuosittain tangokuninkaalliset.  Heitä voisi luonnehtia tanssiterapeuteiksi – ainakin, mikäli ihmiset tosiaan tanssivat näiden kuninkaallisten tahdittamana.

Lähteet

Pinniger R, Brown R.F. Thorsteinsson E.B, McKinley P. 2012. Argentine tango dance compared to mindfulness meditation and a waiting-list control: A randomized trial for treating depression. Complementary Therapies in Medicine (2012) 20, 377—384

Helena Hietamies. Häpeäni kesyyntyi tanssien. Toteutin haaveeni ja aloin opiskella Tanssi-Liiketerapiaa, vihdoinkin. Hyvä Terveys 5/2014, s. 39-41.

Kuva Maija Pyykkönen.