Shamaanihoitoa Petalumassa

2014-03-24 17.34.20 Usva nousee kukkuloille

Keskellä komeita Petaluman kukkuloita sijaitseva EarthRise Center on sopiva paikka Shamanic Healing –koulutukseen. Upeat usvaiset rinteet keväisessä Kaliforniassa tervehtivät aamuisin, jolloin sää on ollut vielä kirpakan viileää. Viime päivinä on myös sadellut, mutta se ei tahtia haittaa.

Joka päivä on kutsuttu luonnonhenkiä, voimaeläimiä ja muita auttajia mukaan sessioihin ja rummuteltu kahdenkymmenen osallistujan monikansallisessa opintoryhmässä. Metsä, puut, kivet, maa, kuu, tähdet, siis luonto kaikessa monimuotoisuudessaan kuuluu olennaisena osana shamanistiseen ajatteluun.

Kalifornialaisten ja muiden yhdysvaltalaisten lisäksi mukana on ihmisiä Kanadasta, Englannista, Tanskasta, Meksikosta, El Salvadorista, Columbiasta Costa Ricasta ja Argentiinasta.

Täällä opitaan shamanistisia hoitomenetelmiä, jotka perustuvat ns. perusshamanismiin (core shamanism). Sen toi läntiseen maailmaan kalifornialainen antropologi Michael Harner 1980-luvulla. Hän lähti jo 60-luvulla tekemään kenttätutkimusta Peruun Amazonin alueelle alkuperäisasukkaiden pariin ja perusti yhdessä muiden asianharrastajien kanssa 1980-luvun lopulla säätiön tukemaan shamanismin tutkimusta ja koulutusta. The Foundation for Shamanic Studies organisoi tämänkin koulutuksen.

Michael Harner kokosi maailman eri kulttuurien shamanismista yhteisiä piirteitä ja kehitti niistä ns. perusshamanismin. Hän johti koulutustoimintaa aina 2000-luvulle saakka, jonka jälkeen nuoremmat siirtyivät vetovastuuseen. Alicia Gates, tämän kurssin pääopettaja, on Harnerin oppilas. Hän toimi maestron apuopettajana useita vuosia ja 1990-luvun lopulta lähtien on vetänyt itsenäisesti 3-vuotista koulutusohjelmaa sekä intensiivikursseja, jollainen tämäkin on.

Tänään saimme kuulla pofessori Harnerin  vauhdikkaita vastauksia kurssilaisten kysymyksiin skype-kyselytunnilla. Michael Harner ei ikänsä vuoksi enää matkusta koulutustilaisuksiin, vaikka näytti skypekuvassa todella hyväkuntoiselta.

Shamanismi ei ole uskonto. Sillä ei ole kirjoitettua oppia, dogmia. Se perustuu suulliseen perinteeseen, käytäntöön ja kokemukseen. Se ei ole myöskään tiedettä, koska sen kuva maailmasta ei nojaa nykytieteen menetelmin varmistettuihin faktoihin. Shmananistiset menetelmät hoitavat ihmistä spirituaalisella tasolla ja sitä kautta voivat vaikuttaa myös kehon hyvinvointiin. Niitä ei pidä verrata lääketieteellisen ajatustavan mukaisiin hoitoihin. Ne ovat eri asia, mutta tehokkaita omassa kontekstissaan, omassa käsiteympäristössään.

Harner totesikin, että shamaanihoidoista liikkuu paljon huhuja ja vääriä käsityksiä.

Jos tarvitset lääkäriä, mene lääkäriin. Shamaanihoidosta voi olla apua sellaisten jatkuvien ja epämääräisten oireiden lievittämisessä tai poistamisessa, joihin lääkärit eivät ole löytäneet helpotuskeinoa. Se voi myös auttaa erilaisten arkisten ongelmien ratkaisussa avaamalla vaihtoehtoisia näkökulmia omaan elämään. On jopa julkaistu joitakin tapaustutkimuksia, joissa on kuvattu kuinka shamanistisella hoidolla masennus ja ahdistus ovat lievittyneet.  Shamanismi avaa rikkaan ja täyteläisen luontosuhteen ja edistää terveyttä siten, että se ohjaa apua hakevan oman voimansa luo.

Alicia opettaa, että shamanismi on metodologia, joukko työvälineitä, joilla voidaan auttaa ihmistä vahvistumaan, eheytymään ja parantumaan. Näihin työkaluihin täällä tutustun käytännön harjoituksin ja kuuntelemalla Alician 30-vuotista kokemusta shamaanihoitajana. Kerron lisää, kunhan palaan Suomeen. Koulutusohjelma on niin tiivis, että aikaa ei jää blogikirjoittelun. Kurssikokemuksissa on kyllä ainesta useampaankin kirjoitukseen. Tältä ainakin nyt tuntuu.

Petaluman kukkula aamu-usvassa

Petaluman kukkula aamu-usvassa