Mihin voodoo vie San Franciscossa?

Kiertelen pitkin ja poikin tätä isoa ja samalla pientä kaupunkia. Pönäkkää mahtavuutta on ihailtavan vähän, enemmänkin tunnelma on maanläheinen.

Laukussani lepää City Lights -kaupasta ostamani haitilaista voodoo-uskontoa käsittelevä kirja, jota en ole vielä lukenut. Turistibussilla kaupunkia kiertäessäni silmiin osuu mainoskyltti: Black Magic. Voodoo Launge. Tummat ikkunaverhot kätkevät sisäänsä jotakin mystistä. Räpsäytän kuvan.

Voodoo launge

Hotelissa mietin pitkään, uskallanko mennä kokeilemaan, mitä tuo kalifornialainen voodoo oikein on. Jos minulle tehdään vaikka pahoja taikoja? Jos vaikka musta magia sekoittaa pääni? Ajattelen tarkkaan. Mietin, että kun tänne asti olen tullut ja koska olen jo pitkään tutkiskellut näitä transsendenttisia ja mystisiä juttuja, niin kai minä nyt tämmöiseen rohkenen ryhtyä. En halua tunnustautua vellihousuksi.

Kävelen kadulle, jossa olin kyltin nähnyt. Sydän pamppaillen lähestyn taloa. Suunnittelen ennakkoon, mitä sanon, kun minulta kysytään, mitä haluan voodoo-sessiolta. Totta kai musta magia pelottaa. Menen silti.

Ovella sitten huomaan, mihin olen tullut. Ei tämä ole mikään voodoo-hoitopaikka.

Täh? Tämähän on pubi!

Käyn sisään miehiseen joukkoon, tilaan juoman ja istahdan ihmettelemään.

Amerikan maassa kaikki on mahdollista. Voodoostakin on tullut hilpeä mainoskikka, oluen juojien hauskuttaja. Oloni on hämmentynyt ja typertynyt. Tällainen tunne, tosi turhautunut ja pikkuisen hävettäväkin, tulee, kun odottaa ihan jotakin muuta, mitä sitten saa.

Voodoo-nukke roikkuu pubin katosta.

Voodoo-nukke roikkuu pubin katosta.

Niin, onhan tämä voodoo-paikka, sillä katon rajassa killuvat voodoo-nuket.

Ehkä ne siellä suojelevat ihmisiä liialta alkoholin juomiselta. Tai ehkä ne osoittavat minulle, että ei pidä suhtautua asioihin niin vakavasti tässä elämänleikissä. – “Relaa vähän, Liina”, ne sanovat.

Woodoo.nuket pubissa

Kun astun ulos pubista, niin eikös siinä vieressä ole taas jotakin mystistä. Psychic Readings kai tarkoittaa ennustamista. Menisinkö nyt luettavaksi. Olisin kuin avoin kirja, josta sitten saisin kuulla amerikkalaiselta lukijalta. Oppisin itsestäni. Ehkä.

En kuitenkaan mene. Mistä sen tietää, jos tuokin osoittautuu pubiksi. Nyt ei ole pubifiilis.

Psychic readings

Lyhyt visiittini San Franciscossa lähestyy loppuaan ja pian jatkan matkaa Petalumaan, tunnin bussimatkan päähän pohjoiseen päin.