Tuvalaista shamanismia Englannissa

Shamaanikonferenssi 3. iltapäivä

Iltapäivällä Christiana Harle Suomesta vetää workshopin Tuvan shamanismista. Ryhmä tekee tammipuistossa siperialisia rituaaleja. Hienon näköistä kaukaakin katseltuna.

Christiana tuvalaistunnelmissa Gaunts Housen tammipuistossa.

Christiana tuvalaistunnelmissa Gaunts Housen tammipuistossa.

Matkallani puiston reunan kautta Starhengen kivitaideteokselle otan muutaman kuvan. Tunnen ennestään Christianan, jolla on musiikkiuterapeutin koulutus ja hän vetää Suomessakin vuosittain muutamia shamaanikursseja. Pari vuotta sitten tein hänen ohjauksessaan viikon kestäneessä työpajassa Kiteellä isomman rumpuni ihan alusta lähtien itse. Se oli hieno viikko. Rummussani on hyvä pohjois-karjalainen henki ja amerikkalais-suomlalais-siperialainen tyyli.

USA:sta Suomeen yli 20 vuotta sitten muuttanut Christiana on nyt suomalainen mehiläisten kasvattaja Pohjois-Karjalassa Linkki ja shamanismin harjoittaja ja opettaja. Christianan blogi.

Christiana osaltaan vaikutti siihen, että vuosi sitten kesällä lähdin ikimuistoiselle Siperian matkalleni, jolloin kävin Tuvassakin.

Shamanismin yleisperiaatteet ovat samoja kaikissa kulttuureissa, mutta sen harjoittamisen muodot vaihtelevat maanosien ja kulttuurien mukaan.

Kukkia, uhreja ja lahjoja puulle ja puun hengille.

Kukkia, uhreja ja lahjoja puulle ja puun hengille.

Siperia tuntuu kiinnostavan nyt Englannissakin. Brittiosallistujat ovat innoissaan Christianan ohjaamista tuvalaisrituaaleista.

Kävelymatkani jatkuu puiston ohi niityn halki Starhengeen, jossa on muiniasia pyhiä paikkoja jäljitellen pystyttetty kivipaasia erityiseen, tarkkaan hakittuun järjestykseen.

Starhenge, muinaisaikaan viittaava luontotaideteos, tehty kivistä.

Muinaisuudesta muistuttava kivitaideteos.

Muinaisuudesta muistuttava kivitaideteos.