Tanssia neljässä suunnassa – liikkumisen taikaa

Shamaanikonferenssi, 3. aamupäivä

Ekstaattisen tanssin ja meditaation ohjaaja Caroline Carey on yhdistänyt shamanismia ja tanssiterapiaa niin, että eritystä huomiota kiinnitetään tanssin yksilöllisyyteen, aitouteen ja hellävaraisuuteen (gentleness).

Tämän konferenssin teema Dancing with the Four Directions kirkastuu viimeistään workshopissa Creature Unveiled – Alchemy of Movement (Ihmisolento paljaana – liikkeen taikuus).

Aluksi istutaan lattialla piirissä ja rummutetaan yhdessä. Joilla ei ole rumpua, kuuntelevat tai sävyttävät rummutusta helistimellä, jos sellainen sattuu olemaan mukana. Caroline ohjaa tanssin maailmaan. Sitten aloitetaan.

Caroline Carey johdattaa rummullaan tanssin meditatiiviseen maailmaan.

Caroline Carey johdattaa rummullaan tanssin meditatiiviseen maailmaan.

Luihin ja ytimiin vaikuttava musiikki tulee korkealuokkaisista äänentoistolaitteista. Suuret kaiuttimet salin kahdessa nurkassa varmistavat laadun. Musiikki on monipuolista ja sen tunnelma vaihtelee noin parin tunnin workshopin aikana. Aluksi heiluttelemme itseämme varovaisesti ja vilkuilemme ympärille, miten muut liikkuvat.

Tempo ja voluumi kasvavat ja tanssi voimistuu. Melkein kaikki alkavat liikkua rivakammin. Caroline kuitenkin muistuttaa… kuunnelkaa kehoanne hellästi ja kunnioittavasti, antakaa kehon lempeästi kuljettaa tanssia.

Minulla menee taas yli äyräiden. Tanssin niin vimmatusti, että hiki virtaa noroina ja naama on punainen kuin juuri saunasta tullessa. Tätä on tapahtunut ennenkin, mm. Enkelten Koti –koulussa jokunen vuosi sitten, jossa myös hoidettiin itseämme tanssimalla. Tanssiminen on ihanaa.

Jotakin irtoaa minusta. Jokin vapautuu. Nautin vauhdista ja liikkeestä, vaikka väsyn. Mutta eihän sitä määräänsä enempää jaksa, ikääntyvä ihminen. On pakko piipahtaa ulkona vetämässä viileää ilmaa sisään ja levähtämässä hetken. Hiljentymisestä ei voi puhua, vaan huohottamisesta. Palaan viiden minuutin päästä saliin hiukan tasaantuneena.

Meno sen kun kiihtyy. Tosin välillä on suvantopaikkojakin. Otamme kontaktia tanssikumppaneihin kehon liikkeiden avulla. Musiikki on mahtavaa. Se vaihtelee rokkityyppisestä biletyssaundista klassisen musiikin jymyyn, välissä on jotain Moonlight Serenaden tapaista, jatsahtavaa, räppiä, ja mitä niitä nykymusiikkilajeja onkaan.

Kun on veivattu aikamme, kaikki alkavat kypsyä. Jokainen tanssii nyt omaa tanssiaan.  Carolinen ääni kaikuu lämpimänä. Se on hunajaa. Lempeää ja rakastavaa. Hän neuvoo kuuntelemaan musiikkia keholla. Pitää liikkua siten kuin keho haluaa liikkua. Ei kuten pää haluaa.

Keho vie, pää tulee perässä.

Koetan kuunnella kroppaani. Se rupeaa yllättäväksi. Se hidastuu ja kääntyilee arvaamattomasti. Jalat sojottelevat rauhalliseen tahtiin jännästi eteen, taakse ja sivuille, kädet nousevat melkein kattoon ja pää asettelee itseään positioihin, joita ei voi sanoa järjellisiksi.

Annan vaan mennä, ilman pidäkkeitä ja itsearviointia. Let it go, Carolinekin tuntuu kuiskivan jossain taustalla.

Musiikki ui sisääni ohjailemaan liikkeitä. Olen meditatiivisessa tilassa, siis en missään, olen ajan ja ajatusten ulkopuolella. Ilmeisesti musiikin luonne on muuttunut, mutta en huomaa sitä, en enää analysoi ja mieti mitään. Elän ääniä kehossani. Kokemus on käsittämättömän ihmeellinen ja uusi.

Jokin sisälläni pakottaa laskeutumaan polvilleni. Kämmenet ja sääret tuntevat lattian. Heiluttelen siinä vartaloani kotvan aikaa. Istuudun silmät kiinni. Maa alkaa imeä makuulle. Siellä vielä ”tanssin” vähän ja lopulta makaan vaan. Tuntuu että tanssi ja musiikki vain ovat sisälläni. Ja tietoisuuteni on autuaasti lepotilassa.

Voisin olla tässä vaikka iäisyyden. Ilmeisesti siinä makoillaankin pitkään. Kun musiikki loppuu, levätään hiljaisuudessa. Ajan taju on mennyt.

Hellästi, hyvin hellästi Caroline pyytää heräilemään tähän maailmaan. Ei ole mitään kiirettä. Jokainen heräilee omalla aikataulullaan. Silmät avatessani huomaan, että osa ryhmäläisistä seisoo, osa istuu seinustan tuoleilla ja ehkä puolet 15 tanssijasta makaa lattialla. Kukin on reagoinut musiikkiin ja kehonsa liikkumiseen omalla tavallaan.

Workshopista jäi seesteinen ja tervehdyttävä olo.

Mikähän yritys tai ryhmä kutsuisi Carolinen Suomeen? Ilmoittautuisin heti.

Linkki

Caroline Careyn sivut.