Narva vai Naarva?

Narvoja on ainakin kaksi. Yksi on kylä Vesilahden kunnassa Tampereen kupeessa ja toinen on kaupunki Virossa. Kolmas kirjoitetaan kahdella aa:lla ja se sijaitsee itärajan tuntumassa Ilomantsissa, lähellä Patvinsuon kansallispuistoa.

Narvan viittaNaarvan viitta

Taas välähti mieleen muisto Ukrainasta 15 vuotta sitten.  (Mistähän Ukraina koko ajan työntyy esiin? Edellisessä postauksessakin puhuin siitä…) Vietettiin P:n kanssa lomaa Jaltalla. Siinä samassa paikassa, jossa Churchill, Roosevelt ja Stalin allekirjoittivat Jaltan sopimuksen toisen maailmansodan päätteeksi vuonna 1945.

Massiivinen, 1000 majoituspaikan Jalta-hotelli on rakennettu joskus 1970-luvulla. Palvelun taso oli myös jäänyt 70-luvulle, neuvostoaikaan.

Pyysin illalla vastaanottovirkailijaa järjestämään aamiaisen huoneeseen, sillä P:llä oli syntymäpäivä ja halusin yllättää hänet. Tarjoilu huoneeseen ei ollut  hotellissa tapana. Sain tietenkin kieltävän vastuksen. Kaikkien piti syödä aamiaista täsmälleen samaan kellonaikaan ja samassa numeroidussa pöydässä joka aamu.

Yritin selitellä, että on synttärit, mutta vastaukseksi tuli vain ”nietu”. Meinasin jo luovuttaa, mutta aloin kuitenkin jutella muuten vaan ja ihastella kaunista säätä. Yhtäkkiä virkailija sanoi: ”Olen muuten käynyt Narvassa.”

Naurahdin hämmentyneenä. Mitä ukrainalainen Vesilahdessa teki?  ”Ai, oletteko. Sepä mielenkiintoista.” Kuvittelin jo, että minusta näkyy päältä, että tykkään viettää kesäpäiviä mökillämme Vesilahden Narvassa. Olin juuri kysymässä, miksi hän siellä vieraili, kun hän totesi: ”Eestissähän on edelleen paljon venäläisiä”.  Mies luuli minua venäjänkielen aksenttini vuoksi virolaiseksi. Kesustelimme aiheesta pitkään. Kerroin Suomen Narvasta ja lopulta synttäriaamiainenkin järjestyi. 

Ilomantsin Naarvan pohjoiskarjalainen metsämaisema esittää kameralleni parhaintaan. On vaaroja ja vettä, männiköitä ja kuusikoita. Aisteja hivelevää.

Naarvanjärvi.

Naarvanjärvi.

Mitä Narva tarkoittaa? Sana tarkoittaa nahan karvapuolta. Nahka on nahkaa, mutta narva on karvaista nahkaa.

Vesilahden Narvan kylä oli aikoinaan tunnettu nahkojen ja turkisten vaihtopaikka. Siellä on asuttu jo useita tuhansia vuosia sitten. Alueelta on löytynyt mm. kivikautisia talttoja ja kirveitä.  1700-luvulla se oli koko lounaisen Suomen kuuluisin markkinapaikka. Vuosisadan lopulla markkinat kuitenkin siirrettiin Tampereelle, koska ne aiheuttivat hallitsemattomia häiriöitä, juoppoutta ja tappeluita Narvassa.

Nykyisinkin Narvassa pidetään joka viides vuosi isot markkinat tervahautoineen ja perinnenäytöksineen. Seuraavat ovat vuonna 2015. Kannattaa tulla!

Kiinnostavaa on, että Vesilahden Narva on vanhoissa kartoissa, niissä joissa mukana oli vielä toinenkin Suomen käsivarsi eli Petsamo, muodossa Naarva. Jossain vaiheessa toinen a katosi. Syytä en tiedä. Ehkäpä kaksi Suomen Na(a)rvaa näin erottuvat paremmin toisistaan.

Pohjois-Karjalan Naarva on pikkuinen kylä, jossa on upeat vaaramaisemat.

Matka jatkuu Patvinsuolle.