Arkkienkelin kaupunki Arkangeli – Архангельск

Koulubussi Arkangelissa

Kesän tulo on Arkangelissakin myöhässä. Nyt alkavat silmut vasta puhjeta. Lentokentältä kaupunkiin ajettaessa vaikutelma on jotenkin rähjäinen. Maa on vielä harmaa. Vihreä antaa vasta aavistuksenomaisia merkkejä puissa. Ränsistyneitä  teollisuus- ja varastorakennuksia seisoo tien vieressä komeiden uudisrakennusten rinnalla. Koulubussi ohittaa.

En anna harmaan ensitunnelman sumentaa näköäni. Katson taaksepäin Enkelikaupungin historiaan, arkkienkelien aikaan. 

Kaupunki on saanut nimensä 1300-luvun lopulla Vienanjoen varteen perustetusta arkkienkeli Mikaelin mukaan nimetystä munkkiluostarista. Iivana Julma perusti luostarin ympärille kauppakaupungin 1500-luvulla. Ensin se oli nimeltään Novo-Holmogory, mutta asukkaat eivät  ruvenneet sitä käyttämään, vaan pitäytyivät sitkeästi Arkkienkeli-nimessä.

Raamatussa, Vanhan testamentin Danielin kirjassa (Dan.12:1) sanotaan ”Silloin astuu esiin Mikael, suuri enkeliruhtinas, joka seisoo kansasi suojana.”

Arkkienekeli Mikael on turvaamisen, puolustamisen ja suojelemisen enkeli.

Kiinnostavaa on, että Kiovan, Ukrainan pääkaupungin vaakunassa on arkkienkeli Mikael. Liekö se lentänyt sieltä,  Keski-Euroopasta, tänne pohjolaan kaupungin nimeksi. Kiovahan on koko Venäjän maan alku ja juuri. Slaavilaiset lähtivät 900-luvulla Kiovassa voimistumaan ja eri ruhtinaskuntien (kuten Novgorod Suomen läheisyydessä) yhdistyminen lopulta johti Venäjän valtakunnan muodostumiseen.  

Kiovan kaupungin lippu.

Kiovan kaupungin lippu.

Arkangeli säilyi nimen muutoksilta myös Neuvostovaltion alkuaikoina  toisin kuin monet muut kaupungit.  Pietari oli alkujaan Sankt-Peterburg, sitten Pertograd, jonka jälkeen neuvostoaikana Leningrad ja uuden Venäjän muodostuttua taas Sankt Peterburg eli suomeksi Pyhä Pietari.  Jekaterinburgin neuvostonimi oli Sverdlovsk. Ja nyt taas Jekaterinburg, josta presidentti Boris Jeltsin, nyt jo vainaja, oli kotoisin.  

Arkangeliakin yritettiin muuttaa muuksi, mutta ehkä enkelienergia oli liian voimakas vaihdettavaksi.  Vuonna 1928 innokkaat puoluevirkailijat esittivät sille  nimeksi Lomonosov, vuonna 1929 Stalinport ja vielä 1935 Miheejevsk. Aina esitykset  kuitenkin liukenivat johonkin ylempiin portaisiin mentäessä.  Onneksi.  Arkangeli on hieno nimi.

Täällä uskotaan, että Arkkienkeli Mikael suojelee myös nykyään sellaisilta elämänmuutoksilta, jotka menevät arkangelilaisten kestokyvyn yli.

Moni tietää, että Arkangelin kaupunki on olemassa jossain Venäjällä, mutta ei oikein hahmota missä päin se on. Kartasta näkyy, että kaupunki  Arkhangelsk on Pietarista suunnilleen yhtä kaukana kuin Rovaniemi Helsingistä.

 

Barents  

Lähde: Барашков Юрий 2011 Архангел Михаил. Жизнь в обpазах. ИПП “Правда Cевера”.

Kartta  https://www.barentsinfo.fi/images/barentsmap.htm