Siperian reissuvihko: Junalla Tuvaan ja Hakasiaan

Upeaa Sajanin vuoristoa Tuvassa.

Etelä-Siperian luonto, arot, taiga ja vuoret palautuvat kuvina mieleeni Siperian reissulta. Luonnon ohella tutustuin eteläisten Tuvan ja Hakasian tasavaltojen kulttuuriin mm. nykyshamanismiin sekä buddhalaisuuteen kolmen viikon junamatkalla elokuun lopussa. Tuvassa shamanismi on edelleen elävää elämänmuotoa ja naapuritasavallassa Hakasiassakin sitä pidetään arvokkaana perinteenä.

Kokosin reissuvihkooni makupaloja Siperian luonnosta ja elämästä, omista kokemuksistani ja aatoksistani, joita alan julkaista nyt kotiin palattuani joka päivä tuokiokuvina siinä järjestyksessä kuin matka eteni, mutta kolmen viikon viiveellä. Siperiassa kun ei netti ollut käytössäni.

Reissuvihko avautuu huomenna. Olen kirjoittanut myös kaikkina niinä kahdeksana päivänä, jotka vietin junassa – neljä Suomesta Siperiaan ja neljä takaisin. Junassa nukkuminen, herääminen, syöminen, lukeminen ja väliasemilla kävely on myös tärkeä osa matkustamista. Eräänlaista siirtymäriittiä.

Siperian matkalla tarvitsin avarakatseisen asenteen ja laajasydämisen mielen. Siperia opetti hyvällä ja viisaalla tavalla katsomaan elämää uudesta näkövinkkelistä. Uudestaan ja uudestaan.

Tervetuloa kanssani nauttimaan Siperiasta seuraavien kolmen viikon aikana.

Eri yhteyksissä ja eri aikoina Siperian rajauksia on tehty eri tavoilla. Laajin on historiallinen rajaus, kartassa vaalealla oranssilla. Nykyisin maantieteelliseen Siperiaan luetaan kartassa vaalealla ja tummalla punaisella merkityt Venäjän Aasian puoleiset alueet.  Hallinnollisena alueena Siperian liittovaltiopiiri on maantieteellistä Siperiaa kapeampi ja käsittää vain sen keskiosan (kartassa tumman punaisella). Kartta otettu täältä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Siperia.

Tässä toinen kartta, johon on merkitty Siperian länsiraja Ural-vuoristo sekä  Venäjän naapurivaltiot, kuten Tuvan eteläinen rajanaapuri Mongolia.

Kartta otettu täältä: http://www.lib.utexas.edu/maps/cia12/russia_sm_2012.gif