Linnareissulla Etelä-Saksassa

Ludvig II, Baijerin kuningas rakennutti lyhyen elämänsä (1845-1886) aikana useita linnoja. Kävimme P:n kanssa tutustumassa Linderhofiin ja Neuschwansteiniin. Kolmas kohde oli Hohenschwangau, jonka rakennutti Ludvigin isä, Maximilian II.

Linderhof. Kuva: Wikipedia.
Hohenschwangau.
Neuschwanstein.

”Linnoissa kreivien häät vietetään”

Linderhofissa olisi kelvannut juhlia komeita häitä. Siellä on upeita saleja ja pompöösi Ludvigin makuuhuone, joka on täynnä kullattuja esineitä, kynttelikköjä ja peilejä.

Ludvigin häitä ei koskaan vietetty. Hän viihtyi hyvin serkkuns Sissin, Itävallan keisarinna Elisabethin kansa. Lyhyt kihlaus Sissin sisaren kanssa purkautui, eikä Ludvig koskaan mennyt  naimisiin.

Historian kirjoissa tästä villejä ideoitaan toteuttaneesta kuninkaasta ollaan monta mieltä. Täällä Etelä-Saksassa Ludvigia luonnehditaan ekstremistiksi, äärimmäisyysihmiseksi, ei hulluksi, jollaiseksi häntä myös on nimitetty.

Ludvig II rakennutti linnoihinsa huvimajoja ja ”kioskeja”, kuten maurilaisen majan.

Mies oli ilmeisesti enemmän taitelija- ja keksijätyyppi kuin hallitsija. Voi myös olla, että hän ei täyttänyt  tuon ajan yhteiskunnan yleisiä arvoja ja normeja, koska ei mennyt naimisiin ja hankkinut perhettä. Hänellä saattoi olla mieltymyksiä miehiinkin. Hän ihaili Ranskan aurinkokuningasta, Ludvig XIV:ta, ja uskoi yksinvaltiuteen.

Ludvig II edusti aikakautta, jolloin Euroopassa tapahtui uuudelleen organisoitumista. Saksan yhdistäjänä tunnettu Otto von Bismarck vaikutti myöskin Ludvigin elämään. Hän muun muassa rahoitti linnahankkeita, jotta sai hänet Saksan eri kuningaskuntien yhdistymisajatuksen kannalle.

Lopulta Ludvig II julistettiin kykenemättömäksi hallitsemaan, ja setä otti ohjakset itselleen. Ludvig joutui kotiarestiin Starnbergin linnaan ja pian kuoli hämärissä olosuhteissa. Hänet ja hänen lääkärinsä löydettiin hukkuneena Starnberginjärvestä. Kuolinsyytä ei tiedetä. Ei ole selvillä, hukkuivatko valtansa menettänyt kuningas ja hänen psykiatrinsa, tapettiinko heidät vai oliko kyseessä onnettomuus.

Nykyisin Ludvigin linnat ovat suosittu turistikohde ja yksi tärkeä Baijerin alueen elinkeino. Artikkelikuvassa, joka on otettu postikortista, Hohenschwangaun linna on kuvattu satumaiseksi Prinsessa Ruususen linnaksi. Sellaiseksi, jona mielikuvitusrikas Ludvigkin sen ehkä halusi nähdä.

Linnareissu muistutti, kuinka haihtuvaa maallinen kunnia ja mammona ovat. Koko Saksa näyttää nyt erilaiselta kuin Ludvigin aikana.

Ludvigin linnoihin opasti Arto Teräs asiantuntevasti ja kiinnostavasti.
Neuschwanstein = Uusi joutsenkivi ja Hohenschwangau = Joutsenylänkö