Hoito

Jessica Suni Hoito

Kaikki alkoi loistavasti.  Nuori, fiksu ja koulutettu nainen tulee keski-ikäisen sharmikkaan miehen energiahoitoon.  Nainen tuntee tulleensa kuulluksi ja kohdatuksi, ja niin hoitosuhde jatkuu. Pian se muuttuu intiimiksi ja monien käänteiden jälkeen pariskunta muuttaa yhteen.

Jessica Sunin kirjan tarina on karmaiseva. Se on alaston kuvaus vakavasti narsistisesti häiriintyneen miehen manipuloinnista. Hän saa nuoren naisen menettämään itsetuntonsa ja tahtonsa.

Mies saa hienovaraisesti ja ovelasti käännetyksi kaikki tilanteet naisen viaksi, puutteeksi tai ongelmaksi. Samalla hän itse säilyy – omasta mielestään – ja melkein kirjan loppuun saakka myös naisen mielestä hyvänä ja virheettömänä.  Vasta monien pettymysten, koettelemusten, ja viimein keittiön väkivaltakohtauksen jälkeen nainen pääsee irrottautumaan. Tosin haavoittuneena ja häpäistynä.

Kirjaa lukiessa tuli todella huono ja oksettava olo. Epilogissakin kirjailija vielä kääntää puukkoa lukijan kipeässä sielussa laittamalla psykopaattihoitajan suuhun ajatuksia tämän kohdatessa uuden uhrin: ”Hierontapöydälläni istuva nuori nainen katsoi minua myötätuntoisesti… Hänen päähänsä ei mahtunut miten joku oli saattanut kohdella minua niin.” Hoitaja käänsi karmeasti päättyneen parisuhteensa vain onnettomaksi sairaan naisen tapaukseksi, josta hän ymmärtäväisesti kertoili uudelle pahaa aavistamattomalle asiakkaalleen.

Tunneskaala ei sisällä myötätuntoa

Psykopaatin tapaan miehen tunneskaalaan ei kuulunut myötätuntoa eikä kykyä tai halua tunnistaa omaa rooliaan ihmissuhteen ongelmissa.

Miksi kerron näin ikävästä kirjasta? Siksi, että kirja on lajissaan hyvä. Tämän tyyppiset tapaukset ovat mahdollisia aina, kun hoitaja on häiriintynyt ja/tai rikollinen ja kun asiakas on hyvin haavoittuvassa tilanteessa eikä pysty harkitsemaan tilannettaan järkevästi.

Vaara ei tietenkään rajoitu vain epävirallisiin hoitoihin, jota kirjan tapaus kuvasi, vaan häiriintyneitä ihmisiä voi olla kaikissa ammattiryhmissä. Tämän vuoksi terveydenhuoltohenkilöstöllä onkin ammattikriteerit ja sovitut eettiset periaatteet. Potilas voi lisäksi valittaa epäasiallisesta kohtelusta. Manipulatiivista hoitohenkilökunnan käyttäytymistä voi tosin terveydenhuollossakin olla joskus hankala tunnistaa.

Epävirallisella puolella se on vielä hankalampaa, eikä muuta valitusmenettelyä ole kuin kanteen nostaminen.  Tähän ei monikaan ryhdy, vaikka olisikin tullut kaltoin kohdelluksi.

Mitä ilmeisimmin suurin osa täydentävistä hoitajista toimii ihmisläheisesti, asiallisesti ja potilasta kunnioittaen. Näin päättelen suuresta käyttäjien määrästä sekä siitä, että tutkimusten mukaan käyttäjät ovat pääosin tyytyväisiä.   

Väärinkäytösten ja ylilyöntien välttämiseksi kansalaisille tulisi kuitenkin taata mahdollisuus kääntyä jonkin puolueettoman instanssin puoleen, mikäli he kokevat epäasiallista ja loukkaavaa kohtelua. Tämän pitäisi kuulua kansalaisen oikeuksiin, mitä ei vähennä se, että jotakin yksittäistä hoitomuotoa ei ole virallisesti hyväksytty kela-korvattavaksi hoidoksi.

Rasputin ja Karadzic

Kansalaisten oikeuksia ei myöskään voi sivuuttaa kehottamalla ihmisiä välttämään ”näitä vaarallisia huijareita ja puoskareita, ihmisten hätää hyväksi käyttäviä Rasputineja ja Karadziceja”.

Grigori Rasputin oli kuuluisia siitä, että hän hoiti Venäjän tsaari Nikolai II:n hermoheikkoa vaimoa ja  verenvuototautia sairastavaa poikaa 1900-luvun alussa. Lopulta salamurhaajat sieppasivat hänet kesken illallista Jusupovin palatsissa Pietarissa ja hukuttivat Neva-jokeen.

Radovan Karadzic taas oli Bosnian serbitasavallan kansallismielinen johtaja ja psykiatri. Kansanmurhasta syytettynä ja etsintäkuulutettuna hän piti väärällä nimellä yksityisen psykiatrin ja vaihtoehtohoitajan vastaanottoa Serbian maaseudulla 1990-luvulla, kunnes lopulta jäi kiinni ja joutui Haagin kansainväliseen oikeuteen.

New Yorkin huijarit

Sunin kirjan psykopaattihoitaja muistuttaa enemmän Tellervo Riikosen tarinasta kuin Rasputinista tai Karadzicista. Menestyvä toimittaja muutti yksinhuoltajana New Yorkiin. Uudessa kaupungissa elämä ei heti lähtenyt sujumaan, ja Tellervo tunsi itsensä yksinäiseksi ja väsyneeksi.

Kadulla tapaamansa ystävällinen nainen sanoi maagiset sanat ”Sinä hohdat hyvyyttä.” Siitä alkoi Tellervon tie huijauksen uhriksi. Kaksi naista, vanhempi ja nuorempi tekivät hänelle maksusta kaikenlaisia rukouksia ja puhdistuksia. Vähitellen naiset alkoivat hienon hienosti vihjaillen  kiristää häntä ja vaatia ”avustaan” ja ”suojelustaan” suurempia summia.

Tellervo Riikonen kirjoittaa tapauksestaan HS Kuukausiliitteessä rehellisesti ja koskettavasti. Hän puntaroi elämänhistoriastaan juontuvaa ylpeyden ja häpeän taakkaa, jotka kumpikin liittyivät siihen, että hän joutui manipuloiduksi ja taloudellisesti hyväksi käytetyksi. Hänen esimerkkinsä osoittaa, että riittävä koulutus ja hyvät asiatiedot eivät aina suojaa. Ne eivät suojaa ihmistä hänen omilta haavoiltaan.

Nyt hänen tilanteensa on muuttunut. Ylpeys on muuttunut omanarvontunnoksi. Häpeästä syntyi myötätunto ja pitkästä (häpeän vuoksi) piileskelystä nousi läpinäkyvyys, ”jolla näkee myös muiden läpi.”

Tellervo Riikonen kirjoittaa tarinansa lopuksi: ”Voisin siis ryhtyä vaikka selvänäkijäksi. Mutta jalompaa on rohkaista muitakin tulemaan ulos häpeäkaapista.

Sen minä olen nyt tehnyt.”

Niin olet, Tellervo. Kiitos siitä.

Kiitos myös Jessica Sunille kirjasta.  

Aineisto

Jessica Suni. Hoito. Tammi. Helsinki 2014.

Tellervo Riikonen. Näin menetin kaiken. HS Kuukausiliite 12/2015.

3 thoughts on “Hoito

 1. Toki moni välttää vaarat esimerkiksi hienolla intuitiivisella ja paranormaalilla osaamisellaan. Mutta mikä on kertomissasi epäonnistumistapauksissa ja yleensä elämässä selviämisessä henkisiin lakeihin ja omiin ESP-kykyihin ja intuitiivisuuteen luottamisen suhde tavanomaisuuksiin (kuten tavalliseen psykologiaan) nojaavaan terveeseen järkeen?

  Tuollaisiin kysymyksiin ei saa otetta esimerkiksi sellaisten New Age -määritelmien kautta, joita kirjassasi esittelet, Liina.

  Jos realistisen turvallisuustietoisuuden lisääminen kiinnostaa, ehkä sekin joitakuita auttaa, että korostaa, etteivät kaikki pitkänkään linjan vaihtoehtohoitajat ole niin hyviä…
  Mutta ennen kaikkea kannattaa mm. tutkia eri syitä, miksi 1) virallisella puolella ja 2) täydentävien hoitojen puolella epäammattimaisesti käyttäytyvät onnistuvat pyrkimyksissään.
  Ei kannata jäädä esimerkiksi vain syyttämään vain heidän luonnevikojaan ja ilmaista, että positiivisena Vetovoiman lakiin luottamalla pärjää.

  Tuo näkemykseni on käsittääkseni saamassa lisää kannatusta täydentävien hoitojen kannattajien piirissä.
  Suurimpana vauhdittajana viime aikoina ilmeisesti Suomessakin hyvin suositun Alexander Loydin Rakkauden periaate -kirja (Paranemisen avain -kirjan tekijältä), suomennoksen s. s. 314-315, laajemmin sivulle 329 asti.

  Itse kirjoitin ei-paranormologiaan pohjaavasta kriittisyydestä äskettäin pidemmästikin: http://newagesuomi.blogspot.fi/2015/12/kriittisyydesta.html
  Ei niin, että pituus olisi itseisarvo, vaan niin, että vaivannäköä moni tarvitsisi välttääkseen vaarat…

 2. Martti, jotkut ovat menneet kirjoittajaryhmään, jotkut kirjoittavat vain itselleen tavoitteena avata vaikeita asioita. Kun juttujaan pyrkii sanoittamaan, niistä pääsee ehkä helpommin irti, ja sitä kautta voi ehkä rakentaa parempaa tulkintaa itsestään, historiastaan ja tulevaisuudestaan. Kielioppiasiat ovat minusta toisarvoisia. Tärkeintä on se, miltä kirjoittaminen tuntuu itsestä. Hyvää joulun odotusta sinne Norjaan.

 3. Kiitos kirjoituksestasi, liipasee tai sanoisko riipasee liki. Olen miettinyt olisiko rumaa kirjoittaa omasta ”iloosesta talosta” ja millaisin nimikkein. Suurin hidaste on kirjallinen, kieliopillinen kömpelyyteni, materiaalista ei ole pulaa. Toinen puoli minussa sanoo että kirjoita, mutta toinen että älä, se repii, ei rakenna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s