Lumen Valo helteessä

 

Pyhän Marian kirkon ulkonurkka.

Pyhän Marian kirkon ulkonurkka.

Ihan turhaan haukutaan pimeää keskiaikaa. Noitavainoja ja tiedevastaisuutta on mahdoton hyväksyä, mutta kun kuulen tuon ajan laulumusiikkia viileässä Pyhän Marian kirkossa, saan elähdyttävän energiasuihkun sieluuni.

Kahdeksanjäseninen Lumen Valo -yhtye lauloi suoraan sydämeen kuulaasti, soljuvasti ja eteerisesti Orlando di Lassoa ja muuta keskiajan musiikkia Sastamalan Gregorianassa, vanhan musiikin päivillä.

Toinen keskiaikainen temppeli, Pyhän Olavin kirkko seisoo muutaman kilometrin päässä, myös korkealla mäellä järven rannalla. Sen puurakenteet paloivat 1990-luvulla. Nyt ne on rakennettu uudestaan.

Pyhän Olavin kirkko Sastamalassa eli Tyrvään vanha kirkko.

Pyhän Olavin kirkko Sastamalassa eli Tyrvään vanha kirkko.

Konsertti- ja kirkkokierroksella mietin, miten Sastamalassa 500-600 vuotta sitten oltiin ja elettiin. Kirkkoon lähdettiin pitkistä matkoista perhekunnittain jalkaisin, hevosella tai veneellä eväät mukana, kun pitserioita ja macdonaldseja ei ollut. Kuului asiaan, että saarnoja ja liturgioita kuunneltiin puupenkeillä vakavasti istuen. Unilukkari saattoi tulla kepillään koputtelemaan, jos työstä uupunut väsymyksessään nukahti. Sitten kun alettiin yhdessä veisata, taas herättiin.

Mutta ”kirkonmenojen” lisäksi oli tarjolla muutakin. Oli mukavaa meininkiä kirkonmäellä, jossa  vaihdettiin kuulumisia ja nuoret tapasivat toisiaan. Ehkä joku romanssikin syntyi.

Nyt mennään Ilosaari-rokkin, Pori Jazzeihin tai muihin musiikkitapahtumiin. Sama periaate ihmisten välisessä kanssakäymisessä toimii nyt kuin keskiaikanakin. Koetaan musiikin voimaa ja ollaan yhdessä. Ei ihminen miksikään muutu muutamassa sadassa vuodessa. Ei muutamassa tuhannessakaan.

Lumen Valossa ei kuunneltu saarnoja. Siinä istuttiin kyllä puupenkeillä, mutta samalla leijuttiin  sävelien suloisessa virrassa musiikin vieminä. Enkeleistä muistuttava äänimaisema tuntui iholla muinaisuuden kosketuksena.

Lampaita kirkon rannassa.

Lampaita kirkon rannassa.

Kirkonmäen rantapenkereellä, jossa mielikuvissani näen kirkkoveneitä, käyskentelevät nyt lampaat laitumella.

Lumen Valon musiikissa voi elää nyt ja ikuisuudessa samanaikaisesti. Meissä itsessämme on sekä lunta että valoa.

Uskomattomat helteet ovat muuttumassa tavalliseksi lämmöksi.

Nämä asteluvut riittävät oikein hyvin.

Linkki

Lumen valon musaa YouTubessa https://www.youtube.com/watch?v=R0OXwPa5rIw