Luontaishoitojen ja Navalnyin päivä 23.1.2021

Suomessa vietetään luontaishoitojen päivää 23.1.2021 ja Venäjällä vaaditaan oppositiojohtaja  Aleksei Navalnyin vapauttamista tutkintavankeudesta. Kaksi aivan erilaista asiaa, joilla ei pitäisi olla mitään yhteistä. Toinen on positiivinen, pieni ja kotoinen, toinen suuresti uhkaava venäläinen.

Luontaishoidot tarkoittavat  omassa sanastossani samaa kuin täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot eli CAM (Complementary and Alternative Medicine), jotka ovat monimuotoinen joukko lääketieteellisen hoitojärjestelmän ulkopuolella olevia hoidon ja terveyden edistämisen muotoja. Käyttäjät ovat useiden tutkimusten mukaan niihin varsin tyytyväisiä, mutta pieni ja äänekäs lääkäreiden ryhmä median voimakkaalla tuella vastustaa niitä kiivaasti ja näkyvästi julkisuudessa.

Aleksei Navalnyi on venäläinen oppositiopoliitikko, jonka Vladimir Putinin hallinnon turvallisuuspalvelu FSB yritti eurooppalaisten asiantuntija-analyysien mukaan myrkyttää viime syksynä kuoliaaksi ja joka siperialaisen sairaalan kelpo toiminnan vuoksi säilyi hengissä. Lisähoitoa hän sai saksalaisessa sairaalassa.

Toivuttuaan oppositiopoliitikko palasi Moskovaan ja joutui suoraan tutkintavankeuteen ilman kunnollisia perusteluja. Moskovassa, Pietarissa ja monissa muissa Venäjän kaupungeissa ihmisiä kokoontuu (jos he uskaltavat osallistua) vaatimaan Aleksei Navalnyin vapauttamista. Päivä on huomenna, 23.1.2021.

Tänään, 22.1. 2021 illalla ei ole tietoa, kuinka moni venäläinen lähtee aukioille ja kaupunkien keskustoihin. Pelkoa on paljon, mutta myös rohkeita ihmisiä.

Seurasin äsken Mihail Hodorkovskin twiittausta, jossa hän kannusti ihmisiä osallistumaan mielenosoituksiin. Twiitti sai runsaasti positiivisia kommentteja, mutta yhtä runsaasti rajua haukkumista Hodorkovskin omasta oligarkin roolistaan 1990-luvulla. Twiiteissa ironisoitiin, että hän kehottaa muita, mutta eipä tule itse joukkoja johtamaan. Lontoosta on turvallista twiittailla.

Aleksei Navalnyi on symboli Putinin hallinnon 20 vuotta jatkuneelle kansalaisvapauksin kaventamiselle. Mihail Hodorkovski oli yksi oligarkki Neuvostoliiton romahdettua, kun tehtiin kansallisen omaisuuden uusjakoa –  villin lännen tapaan. Myöhemmin, samalla villin lännen meiningillä  hänen omaisuudestaan (suurin?) osa siirtyi toisille oligarkeille ja siinä rytäkässä hän itse päätyi vuosiksi vankilaan.

Putin vapautti aikanaan ja hän siirtyi ulkomaille. Nyt Hodokovski tukee Putinin vastaista oppositiopoliitikko Navalnyia. Ymmärrettävää, että kansassa herää epäluuloja.

Miten luontaishoidot ja Navalnyi liittyvät toisiinsa? Koska kummallakin on merkkipäivä 23.1.2021.

Luontaishoidot näyttävät Suomessa olevan pienelle lääkäriryhmittymälle sekä kokoomuspuolueelle piikki lihassa samaan tapaan kuin Aleksei Navalnyi on Vladimir Putinille. Suomessa lääkäriryhmällä on vahva ja Putinilla täydellinen median tuki.  

Sekä luontaishoidot Suomessa että Aleksei Navalnyi Venäjällä näyttävät kestävän yllättävän hyvin mustamaalausta ja painostusta.

Edellisiin liitetään mediassa voimakkaita vihjauksia vaarallisuudesta, tehottomuudesta ja siitä, että ikävät ihmiset käyttävät niitä huijatakseen viattomia. Luontaishoitoalan etujärjestöt pitävät vihjauksia perättöminä. Jälkimmäistä syytetään laittomasta toiminnasta ja Venäjän kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta. Aleksei Navalnyi ja kannattajat pitävät syytteitä laittomina.

Liekö perää? Vahvoja näkemyksiä on puolin ja toisin.

Pidemmän päälle tosiasiat kyllä tulevat päivänvaloon. Tulemista edistävät rohkeat ja viisaat ihmiset. Ylen mukaan Moskovan poliisi varoittaa tukahduttavansa Navalnyi-protestit. Artikkelikuva Ylen uutisesta 22.1.2021.

Onnistunutta päivää!

Kuva alla: Luontaishoitoalan Foorumin sivuilta.

Allekirjoita vetoomus Amnesty: Aleksei Navalnyi on vapautettava välittömästi.