Taivaan Temppelistä Kiinan muurille

Taivaan temppelin alue Pekingissä on suunniteltu kuvaamaan taivaallisen maailman ja ihmisen maailman välisiä suhteita. Marmorista 1530-luvulla rakennetulla valtavalla, pyöreällä kolmitasoisella kivialttarilla keisarit uhrasivat taivaalle. Paikkaa kutsutaan myös taivaan palvelun terassiksi.

Tämäkin alue, kuten myös Kielletty kaupunki, on rakennettu useiden satojen vuosien aikana. Nyt se on turistinähtävyys ja historiallinen muistomerkki. Joitakin tärkeitä valtiollisia ja kansainvälisiä seremonioita alueella järjestetään edelleenkin.

Ming- ja Qing -dynastioiden (v.1368-1911) keisarit ja hoviväki pyysivät  alueen monissa upeissa temppeleissä menestystä ja rukoilivat hyvän sadon puolesta.  Vihreässä uhriuunissa poltettiin eläimiä sekä silkkikankaasta tehtyjä rullia. Savun mukana ajateltiin uhrien päätyvän taivaaseen.

Taivaan temppeli on alueeltaan suurempi (noin 2,7 neliökilometriä) kuin Kielletty kaupunki, koska keisarit ajattelivat, että heidän palatsinsa ei voi olla suurempi kuin Taivaan jumalainen temppelialue. Niinpä.

Kiinan muuri

Monesta osasta koostuva, arvioiden mukaan 6000-9000 kilometriä pitkä muinainen puolustusrakennelma pohjoisessa Kiinassa on nykyisin yksi Unescon maailmaperintökohteista. Muurin rakentaminen alkoi jo yli 2000 vuotta sitten. Osa rakennelmasta on rapautunut kokonaan ja muuria onkin korjailtu ja uusia osia rakennettu useiden vuosisatojen aikana.

 Puolustuksellista merkitystä tällä noin  8 metriä korkealla ja 6-8 metriä leveällä muurilla ei ole ollut enää satoihin vuosiin.   

Julkaisin yllä olevat kuvat ja alla olevan tekstin 13.4.2019 facebookissa:  

Monta sataa vuotta vanha Kiinan muuri on edelleen pystyssä. Maailma on muuttunut, joten muuria ei enää tarvita muuhun kuin turistien ihmeteltäväksi. Oli vaikuttava kokemus kävellä muurilla ja ihailla maisemia.

Mitä vähemmän muureja ja raja-aitoja rakennetaan, sitä parempi. Ihmisten kesken tarvitaan enemmän yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä kuin erottavia aitoja, hyökkäyksiä ja puolustuksia – aivan kaikilla yhteiskunnan aloilla.

Jotkut muurit murtuvat rytinällä, toiset ikään kuin sulavat tai haihtuvat tarpeettomina pois ja kolmannet jäävät historiallisiksi muistomerkeiksi.

Pekingistä matka jatkuu junalla Mongoliaan, sieltä Venäjän puolelle Burjatiaan ja edelleen Siperian halki Moskovan kautta Suomeen. Loistavasti alkanut reissu. Mukavat neljä matkakumppania