Syöpää sairastaneen kommentti kansanedustaja Mia Laiholle puoskarilaista

“En edes tiedä mistä aloittaisin. Lakialoitteessanne haluatte kieltää täydentävät hoidot riskiryhmiltä kuten raskaana olevilta ja syöpää sairastavilta ja kaikilta muiltakin ‘haurailta’ ihmisiltä.”

Julkaisen Karita Aaltosen luvalla hänen avoimen kirjeensä kansanedustaja Mia Laiholle (kok), joka jätti äskettäin eduskunnalle lakialoitteen ns. puoskarilain säätämiseksi. Kirjeen kirjoittaja on ollut kahdessa aivosyöpäleikkauksessa ja kohentanut terveyttään monilla täydentävillä hoidoilla. Hän ei näe tarvetta vastakkainasetteluun biolääketieteen tehokkaiden hoitojen ja täydentävien luontaishoitojen välillä. Hänen mukaansa MOLEMPIA tarvitaan.

Karita Aaltonen kirjoittaa:

“En edes tiedä mistä aloittaisin. Lakialoitteessanne haluatte kieltää täydentävät hoidot riskiryhmiltä kuten raskaana olevilta ja syöpää sairastavilta ja kaikilta muiltakin “haurailta” ihmisiltä.

Lääkärit eivät ole täydentävien hoitojen asiantuntijoita. Poliitikot ja päättäjät eivät ole. Täydentävien hoitojen (EI vaihtoehtohoitojen tai uskomushoitojen) tarkoitus on nimenomaan TÄYDENTÄÄ lääketieteen hoitoja. Ne eivät syrjäytä niitä, vaan TUKEVAT niitä.

Omalla diagnoosillani en olisi hengissä ilman lääketieteen hoitoja (kaksi aivoleikkausta, sädehoidot, sytostaatit). Mutta en olisi tässä kunnossa – täysin terveenä – ilman lukuisia täydentäviä hoitoja. Se, että nyt haluatte kieltää hoidot tietyiltä ryhmiltä kuten lapsilta, raskaana olevilta, syöpää sairastavilta – niin ennemminkin meidän pitäisi SUOJELLA että eritoten juuri nämä ryhmät ovat oikeutettuja niitä saamaan, jos haluavat.

Mitä vakavampi sairaus sitä ENEMMÄN kaikki tukihoidot käyttöön. Koliikkivauvat hyötyvät usein vyöhyketerapiasta, raskaana oleva nainen voi hyötyä äitiysjoogasta ja erilaisista rentouttavista hoidoista, syöpää sairastavat voivat saada tukea mm. akupunktiosta, ayurveda-hoidoista, kiinalaisesta lääketieteestä. Senpä takia jälleen tänään haluan kiittää TAYS:n kirurgeja, syöpälääkäreitä ja sairaanhoitajia siitä käsittämättömän hyvästä syöpähoidosta jota olen teillä saanut. Eikä tämä minun keissi, glioblastooma gradus IV, kuitenkaan se kaikkein helpoin ollut varmasti teillekään. Niin kiitollinen että saan asua juuri Suomessa jossa lääketiede on maailman huippuluokkaa.

Haluan kiittää

Haluan kiittää maailman parasta kirurgia Timo Tähtistä kahdesta todella vaikeasta aivoleikkauksesta. Kiitos elämästä ❤️. Niinkuin kirjassanikin sanoin niin sinä olet se ainoa ihminen maailmassa joka on päässyt oikeasti mun pääni sisään. Ja vieläpä kahdesti 🙂.

Kiitos maailman parhaille syöpälääkäreilleni Sirpa-Liisa Lahtelalle ja Hanna Mäenpäälle kaikista lukuisista tunneista mitä olemme keskustelleet, niistä tsempeistä ja myötäelämisestä sekä tästä pitkästä yhteisestä polusta mun paranemisen tiellä. Mä todellakin voin sanoa että juuri te kaksi olette mun ”omalääkäreitä”. Mua ei ole koskaan palloteltu eri lääkäreille vaan mä oon aina päässyt juuri teille. Kiitos myös TAYS:in sädehoito-osastolle ja erityisesti kaimalleni Karitalle. Kiitos sairaanhoitaja Annelle lukuisista keskusteluista kun istuit sairaalasänkyni vieressä ja vannotit mulle että: ”Karita – elämä jatkuu. Ei ehkä samanlaisena kuin ennen. Mutta se jatkuu”.

Kiitos teho-osaston Ullalle. En unohda sua ikinä ❤️.Kiitos neurologian ylilääkäri Jukka Peltola kun sait mun epilepsian täysin oireettomaksi. Haluan kiittää myös Antioksidanttiklinikan henkilökuntaa ja erityisesti lääkäri Kaarlo Jaakkolaa, kun laitoit kehoni puutostilat kuntoon ja opetit minulle kuinka voin itse vaikuttaa omaan paranemiseeni kun motivaatiota vaan riittää. Ja riittihän sitä:). Olet omistanut elämäsi syövänhoidon kokonaisvaltaiselle tutkimukselle ja hoidolle. Se draivi mikä sinussa vieläkin elää ihmisten auttamiselle saa mulle aina kyyneleet silmiin.

Kiitos myös koko Antioksidanttiklinikalle siitä järkähtämättömästä työstä mitä teette ihmisen kokonaisvaltaisen hoidon puolesta. Kiitos mun ihanille keho-mieli-hoitajille: Sirkku Rantamäelle reikistä ja energiahoidoista. Sä oot mun oma noita ❤️ sekä Anna Tuulialle ja Kirsi Sarimaalle vyöhyketerapiasta. ”Keho osaa parantaa itse itsensä” – niinhän sä Kirsi joskus mulle sanoit. Kiitos lukuisille Kiinalaisen lääketieteen asiantuntijoille akupunktiohoidoista. Kiitos todella hyvästä bioresonanssihoidosta Satu ja Jouni Jämsälle sinne Lahden suuntaan. Teette ihan huikeeta duunia ihmisten terveyden eteen.

Kiitos John Lewis kun tutustutit minut eteerisiin öljyihin 10 vuotta sitten. Sen jälkeen en ole ollut päivääkään ilman öljyjä. Kiitos kaikille Ayurveda lääkäreille lukemattomista ayurvedisistä hoidoista. Voi kuinka kaikki sairaat pääsisivät Intian Ayurveda-sairaaloihin tukemaan paranemisprosessiaan.

Kiitos Luonnonlääketieteen Keskusliitto siitä huikeasta työstä mitä teette täydentävien,- ja -luontaishoitojen eteen. Kiitos Los Angeles Kings, Los Angeles Lakers ja Susijengi että saan lainata teidän fysiikkavalmentajaa – Marko Yrjövuori hoitaa mun kakkosleikkauksessa vinksahtaneen lantion virheasennon kuntoon ja palaa teille sitten:)

Kiitos osteopaatti Petri Tikka kraniosakraaliterapiasta. Kiitos hyvinvointivalmentaja Heikki Harju luottamuksesta ja loputtomasta tsempistä. Kiitos ravitsemusneuvoja Harri Virtanen lukuisista keskusteluista mitä ollaan käyty ravinnon parantavasta voimasta ja elämästä ylipäätänsä. Kiitos funktionaalinen ravitsemusterapeutti Marja Ruuti – jokainen syöpää sairastava tarvitsisi oman Marjan.

Kiitos Virpi Raipala-Cormier kun opetit mulle luonnon parantavasta voimasta. Voi kun kaikki ymmärtäisivät mikä voima on meidän jalkojemme alla ja kuinka parantavia luonnon yrtit ovat. Kiitos personal trainer Joona Niemi kun voimistat kehoani ja parannat oikean jalan tasapainoa paremmeksi joka pääni leikkauksen myötä jäi vähän “vajaaksi”. Kiitos mun ”soulbrother” Pequ Nieminen joka olet toiminut päivästä yksi mun suunnan näyttäjänä ja opettanut minua siitä miten kokonaisvaltainen paranemisprossessi onkaan. Sä oot mun esikuva ja tiedän että sä tiedät sen.

Sydämellinen ja lämmin kiitos teille kaikille. Kiitos että saan elää tätä uutta elämääni terveenä ja tasapainoisena. Saan tehdä täydellistä unelmatyötäni ja saan myös nyt vuorostani auttaa muita. Olen saanut niin paljon hyvää että nyt olen niin kiitollinen että saan laittaa sitä hyvää kiertämään.❤️ Yhdessä olemme enemmän ❤️

Toivon että mietitte lakiehdotustanne vielä uudelleen.”

Tarkennus

Tarkennukseksi Karita Aaltosen kirjoituksen alussa esitettyyn väitteeseen totean, että Mia Laiholle esitetty väite “haluatte kieltää täydentävät hoidot riskiryhmiltä” viittaa lakialoitteeseen, joka on sanasta sanaan kopioitu vuoden 2009 erittäin erimielisen työryhmän muistiosta ja toistamiseen kopioitu ex-kansanedustaja Sari Raassinan vuonna 2019 rauenneesta aloitteesta. Tosiasiassa siinä ei SUORAAN kielletä yhtään mitään. Siinä peräänkuulutetaan YHTEISTYÖTÄ LÄÄKÄRIEN JA TÄYDENTÄVIEN LUONTAISHOITAJIEN välillä. Katso tarkemmin Kansanedustaja Mia Laihon (kok) puoskarilakiesitystä käsitellään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa

Uskoisin, että kaikki syöpäpotilaat kannattavat tällaista yhteistyötä. Karita Aaltonen on kirjoittanut yhteistyön tarpeesta muun muassa kirjassaan Uskalla parantua. Valoisa kirja toipumisesta.

Yhteistyöhön tarvitaan molemminpuolista tahtoa, ei lain määräämää pakkoa. Voisiko Karita Aaltonen toimia yhteistyön lähettiläänä ja linkkinä lääkärikunnan ja täydentävien hoitojen ammattilaisten välillä? Ehkä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kuulee myös täydentäviä hoitoja käyttävien kansalaisten näkemyksiä.

Tai ainakin sen pitäisi kuulla. Edustaahan eduskunta kansaa.